Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σαρωτικές αλλαγές στη ΔΕΗ - Χατζηδάκης: Θα ακολουθήσουμε το μοντέλο ΟΤΕ – Οι 10 παρεμβάσεις

Σαρωτικές αλλαγές στη ΔΕΗ - Χατζηδάκης: Θα ακολουθήσουμε το μοντέλο ΟΤΕ – Οι 10 παρεμβάσεις
Δεν πειράζουμε τα δικαιώματα των παλαιότερων εργαζομένων υποστήριξε ο κ.Χατζηδάκης
Την θέση ότι οι αλλαγές στη ΔΕΗ θα γίνουν βάσει του μοντέλου που εφαρμόστηκε στον ΟΤΕ διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχει μονιμότητα στους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ.
«Να κοιτάξουμε τι έγινε στον ΟΤΕ.
Ήταν μια παρόμοια περίπτωση.
Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ προσλαμβάνονται όπως θα προσλαμβάνονται οι νέοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ.
Δεν είναι οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ παιδιά ενός κατώτερου Θεού σε σχέση με τους εργαζομένους στη ΔΕΗ.
Δεν πειράζουμε τα δικαιώματα των παλαιότερων εργαζομένων.
Θα συνεχίσουν να έχουν τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Χατζηδάκης αναφερόμενος στις αλλαγές που έρχονται όσον αφορά τη ΔΕΗ, η οποία όπως είπε ο υπουργός, μέλημα της κυβέρνησης είναι να την καταστήσει σύγχρονη και ευρωπαϊκή.
«Εάν η ΔΕΗ θέλει να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα και εάν λαμβάνουμε τα καλά παραδείγματα στην Ελλάδα όπως του ΟΤΕ, πρέπει να προχωρήσουμε» είπε ο κ.Χατζηδάκης, ο οποίος ερωτηθείς για τους περίπου 80 γενικούς διευθυντές και διευθυντές της ΔΕΗ και των θυγατρικών της είπε ότι αυτοί θα έχουν τριετή συμβόλαια.
«Ακριβώς επειδή θα είναι με συμβόλαια θα γίνεται προκήρυξη των θέσεων τους, στην οποία θα μπορούν εκτός από τα στελέχη της ΔΕΗ να συμμετέχουν και υποψήφιοι από την αγορά.
Θα υπάρχει μια επιτροπή αμοιβών που θα παρακολουθεί πώς εξελίσσεται η αγορά για το πώς εξελίσσεται η αγορά» υποστήριξε ο κ.Χατζηδάκης.
Ερωτηθείς για την εθελουσία έξοδο εργαζομένων της ΔΕΗ που σχεδιάζει το υπουργείο του, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι «θα περιοριστεί δραστικά το κόστος της μισθοδοσίας με την απολιγνιτοποίηση και έτσι υπολογίζεται ότι η ΔΕΗ μπορεί να αντέξει το κόστος της εθελουσίας».
«Θα ακολουθήσουμε το μοντέλο του ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014 όταν το κόστος της εθελουσίας ανέλαβε η επιχείρηση» είπε ο κ.Χατζηδάκης χωρίς, πάντως, να δώσει ακριβή στόχο για την εθελούσια έξοδο μολονότι, όπως είπε, ο ίδιος έχει μια εικόνα για το θέμα.
«Καθώς περιορίζεται το κόστος της ΔΕΗ υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις για να μην πηγαίνει ο υπουργός κάθε τρεις και λίγο να λέει στους πολίτες "βάλτε το χέρι στην τσέπη" με νέα τιμολόγια» υπογράμμισε ο υπουργός, αναφέροντας πως είναι πολύ αναγκαία η απολιγνιτοποίηση και για τον πρόσθετο λόγο ότι «προκαλεί και οικονομική ζημία στη ΔΕΗ καθώς 200 εκατ. έχασε πέρυσι, 300 φέτος και του χρόνου πολύ περισσότερα λόγω της εξέλιξης των επιβαρύνσεων στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους στη ΔΕΗ, εθελουσία έξοδο σε συνάρτηση με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, πιο ευέλικτο πλαίσιο για τις προμήθειες και δραστικό περιορισμό της έκπτωσης στο ρεύμα, που ισχύει για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της επιχείρησης, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που παρουσίασε χθες (31/10) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μετά την συζήτηση στο υπουργικό Συμβούλιο.
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός έκανε λόγο για μια πραγματικά ευρωπαΐκή ατζέντα που υπηρετεί την αγορά, τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία και για ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην απελευθέρωση και τον εκσυγχρονισμό, τόσο της αγοράς όσο και της ίδιας της ΔΕΗ.

Αναλυτικά, τα 10 μέτρα για τη ΔΕΗ που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο έχουν ως εξής:
- Κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με έλεγχο από το ΑΣΕΠ, αλλά με ταχύτερες διαδικασίες και με αμοιβές που θα ορίζονται από την αρμόδια επιτροπή της επιχείρησης.
- Κατάργηση του ισχύοντος προνομιακού τιμολογίου για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ που προβλέπει έκπτωση 75% τόσο στο ανταγωνιστικό όσο και στο μονοπωλιακό τμήμα. Στο εξής θα ισχύει έκπτωση 30 % μόνο στο ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου.
- Εθελούσιες έξοδοι με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης, οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά αποκλειστικά την ίδια την ΔΕΗ. Το κόστος προβλέπεται να αποσβεστεί σε ορίζοντα δύο έως τριών ετών.
- Κατάργηση της μονιμότητας των γενικών διευθυντών και διευθυντών οι οποίοι θα καταλαμβάνουν τις θέσεις αυτές μετά από προκήρυξη που θα απευθύνεται και σε στελέχη της αγοράς και με τριετή συμβόλαια.
- Κίνητρα για προσέλκυση στελεχών από την αγορά. Οι αμοιβές των 80 γενικών διευθυντών και διευθυντών της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης.
- Ενίσχυση της μεσαίας βαθμίδας διοίκησης, με δυνατότητα πρόσληψης του 20% των βοηθών διευθυντών από την αγορά.
- Δυνατότητα μετακίνησης των εργαζομένων μεταξύ ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
- Δυνατότητα επίσης μετακίνησης εργαζομένων από τον όμιλο προς το Δημόσιο.
- Πιο ευέλικτο πλαίσιο για προμήθειες χαμηλής αξίας, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, με διατήρηση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο
- Θέσπιση επιτροπής αμοιβών και προσλήψεων, καθώς και επιτροπής ελέγχου και εποπτείας προμηθειών στην οποία θα συμμετέχουν και ανεξάρτητα μέλη εκτός ΔΕΗ.
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η πλήρης αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, καθώς και μέτρα για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η ΔΕΠΑ διαχωρίζεται σε εταιρείες υποδομών, εμπορίας και διεθνών έργων και προβλέπεται η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου (το οποίο ελέγχει σήμερα το 65%) από τις δυο πρώτες.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ανέφερε ότι εκδηλώνεται ήδη ισχυρό ενδιαφέρον για τις δύο εταιρείες, ενώ διευκρίνισε ότι όποιος δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας δεν θα μπορεί να έχει συμμετοχή στα δίκτυα.
Τόνισε δε, ότι με την ιδιωτικοποίηση θα εισρεύσουν νέα κεφάλαια που θα επιτρέψουν την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα.
Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται ακόμη, η μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στο νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος (για καταναλώσεις πάνω από 1600 kWh), η θέσπιση κινήτρων για κατασκευή μεγάλων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η επίσπευση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του Δημοσίου.
Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και προβλέπεται να ψηφιστεί από τη Βουλή ως το τέλος Νοεμβρίου.
Σε ερώτηση, εξάλλου, για τα δημοσιεύματα που αφορούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κρήτη, ο κ. Χατζηδάκης παρέπεμψε στις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέα Σιάμιση, ο οποίος τόνισε νωρίτερα ότι οι εκτιμήσεις για την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων είναι «ένα πολύ αισιόδοξο αλλά και ακραίο σενάριο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης