Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αναβαθμίζει την Ελλάδα σε ΒΒ στην υψηλότερη βαθμολογία η DBRS σήμερα 1/11 - Μηδενίζει το spread Ελλάδος – Ιταλίας, το 10ετές προσεχώς 1%-0,80%

Αναβαθμίζει την Ελλάδα σε ΒΒ στην υψηλότερη βαθμολογία η DBRS σήμερα 1/11 -  Μηδενίζει το spread Ελλάδος – Ιταλίας, το 10ετές προσεχώς 1%-0,80%
Τα ανοδικά περιθώρια στις τιμές και τα πτωτικά περιθώρια στις αποδόσεις έχουν εξαντληθεί…ωστόσο το 10ετές θα μπορούσε να βρεθεί στο 1% με 0,80% εξέλιξη που θα μηδενίσει το spread Ελλάδος – Ιταλίας.
Στην αναβάθμιση της Ελλάδος στην κλίμακα ΒΒ ή άνοδος κατά μια βαθμίδα από ΒΒ Low, θα προχωρήσει σήμερα 1η Νοεμβρίου 2019 ο καναδικός οίκος DBRS.
Η βαθμολογία ΒΒ θα είναι μια κίνηση με θετικό πρόσημο γιατί θα μειώσει την απόσταση της Ελλάδος από την επενδυτική βαθμίδα μόλις δύο κλίμακες και ταυτόχρονα θα αποτελεί την υψηλότερη βαθμολογία της Ελλάδος, καθώς ξεπερνάει την αντίστοιχη βαθμολογία της Fitch ΒΒ- και της Standard and Poor’s ΒΒ-  
Ο καναδικός οίκος DBRS θα αναβαθμίσει κατά μια βαθμίδα σε ΒΒ από ΒΒ Low με θετικές προοπτικές. 
Οι αναβαθμίσεις πιστώνονται ξεκάθαρα στην αλλαγή της οικονομικής εικόνας της Ελλάδος από την κυβέρνηση.
Ωστόσο ενώ οι αναβαθμίσεις είναι θετικές, η επίδραση τους στην αγορά θα είναι σχεδόν ασήμαντη.
Όχι μόνο γιατί έχει σημειωθεί το μεγάλο ράλι προεξοφλώντας τα θετικά νέα, μετά τις εκλογές αλλά γιατί οι αναβαθμίσεις ακολουθούν την τάση της αγοράς δεν την διαμορφώνουν.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει απόδοση 1,15% που είναι ιστορικό χαμηλό και σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Τα ανοδικά περιθώρια στις τιμές και τα πτωτικά περιθώρια στις αποδόσεις έχουν εξαντληθεί…ωστόσο το 10ετές θα μπορούσε να βρεθεί στο 1% με 0,80% εξέλιξη που θα μηδενίσει το spread Ελλάδος – Ιταλίας.
Δεν είναι απίθανο το spread να γυρίσει σε αρνητικό δηλαδή η Ελλάδα να δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία.
Λόγω των ακραίων στρεβλώσεων, των επικίνδυνων ανωμαλιών που έχει προκαλέσει στις αγορές η παραφροσύνη της ποσοτικής χαλάρωσης έχει συμβεί και στην Ελλάδα το εξής εντυπωσιακό.
Οι τιμές και οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται πιο μπροστά από τους οίκους αξιολόγησης.
Οι τρέχουσες αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα αντιστοιχούν σε βαθμολογία της Ελλάδος πάνω από investment grade δηλαδή επενδυτική βαθμίδα ακόμη και Α- δηλαδή 7 βαθμίδες υψηλότερα.
Οπότε μια αναβάθμιση της Ελλάδος π.χ. στην κλίμακα ΒΒ- που βρίσκεται ήδη και λόγω Fitch είναι ουδέτερη, χωρίς καμία θεαματική επίπτωση στην τιμολόγηση των ελληνικών assets.
Συν τοις άλλοις οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν τον ρόλο της ποσοτικής χαλάρωσης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα μπορούσε να φθάσει στο 1% με 0,80% σε κάποιο διάστημα από σήμερα αλλά το μεγάλο και το ουσιώδες ράλι έχει ήδη σημειωθεί.
Στο χρηματιστήριο επίσης τα ανοδικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα.
Έχουμε ακριβές τράπεζες και πανάκριβες μη τραπεζικές μετοχές.
Κατά την φάση των αναβαθμίσεων θα σημειωθούν κάποιες κερδοσκοπικές εξάρσεις αλλά δεν θα είναι τίποτε άλλο από αναλαμπές.
Για το χρηματιστήριο και τις μετοχές αξιολογούνται και άλλες παράμετροι.
-Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2020 θα είναι 2,4% και όχι 4%,
- Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020 θα είναι 3,5% και όχι 2%,
- Το Ελληνικό το 2020 θα έχει ξεκινήσει αλλά θα χρειαστεί δύο με τρία χρόνια για να αρχίσει να αποδίδει και περίπου επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί,
- Οι τράπεζες ασχολούνται μόνο με το παρελθόν, λόγω των προβληματικών δανείων και έχουν αδύναμα κεφάλαια και αδύναμη κερδοφορία,
- Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ενώ βελτιώνεται αλλά η επίδρασή της στις αποτιμήσεις μετοχών και ομολόγων θα είναι έως μηδενική.
Αυτό συμβαίνει γιατί, ήδη, οι τιμές των ομολόγων αντιστοιχούν σε πιστοληπτική ικανότητα πολύ υψηλότερη από αυτήν που έχει τώρα η χώρα, οπότε οι αναβαθμίσεις απλά έρχονται να εναρμονιστούν με τις τιμές της αγοράς και όχι το αντίθετο όπως συνέβαινε στο παρελθόν,
- Στο Χρηματιστήριο επικρατεί ένα ιδιαίτερο φαινόμενο.
Οι τράπεζες έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά, έφθασαν στις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και αυτά είναι τα όρια τους και οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25 έχουν σημειώσει, ήδη, μεγάλο ράλι και δεν δικαιολογούν υψηλότερες τιμές.
Μέχρι να πάρουν εμπρός οι τράπεζες μην περιμένετε αλαλαγή κλίματος ή άλλο ράλι στην αγορά,
- Οι τράπεζες θα περάσουν τα stress tests του 2020 που θεωρείται σημείο αναφοράς ώστε να ξεκινήσουν σε ένα βάθος 12 μηνών μετά τα stress tests αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που συνεπάγεται τιμές με discount της τάξης του 30%.
Αυτό θα βοηθήσει την οικονομία αλλά για το ορατό μέλλον θα καθηλώσει τις χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών.

Μπαράζ επανεκδόσεων στα ελληνικά ομόλογα – Έκδοση και 15ετούς

Συνολικά τέσσερις εκδόσεις, κατά βάση επανεκδόσεις ομολόγων, σχεδιάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το 2020.
Στόχος είναι να επανεκδοθούν ή εκδοθούν ομόλογα συνολικού ύψους 7- 8 δισ. ευρώ.
Με βάση τον σχεδιασμό που θα ανακοινωθεί αρχές Δεκεμβρίου του 2019:
1) Σχεδιάζεται έκδοση 15ετους ομολόγου με στόχο επιτόκιο 1,5%.
 Η έκδοση 15ετούς ομολόγου έχει διττό στόχο.
Να ξεπεραστεί το όριο του 2032 που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Έτσι, η Ελλάδα θα καταδείξει ότι το χρέος είναι βιώσιμο στην πράξη και οι επενδυτές – όπως και αναμένεται - θα καλύψουν το 15ετές ομόλογο.
Ταυτόχρονα, θα επιβεβαιωθεί και το σενάριο που θέλει οι αγορές και όχι οι οίκοι αξιολόγησης ή το ΔΝΤ να καθορίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που φτάνει τα 356 δισ. ευρώ
2) Θα επανεκδοθούν 3ετές, 5ετές και 7ετές ομόλογα με στόχο να μειωθεί δραστικά το κόστος δανεισμού.
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,33 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,23% με απόδοση αγοράς 0,24% και απόδοση πώλησης 0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 113,36 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 0,40%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,78 μονάδες βάσης και απόδοση 0,53% με το ιστορικό χαμηλό 0,53% στις 31 Οκτωβρίου 2019 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,13 μονάδες βάσης και απόδοση 0,78%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης