Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στην Wall Street με επίκεντρο το εμπόριο - Στο -0,27% ο S&P 500

tags :
Απώλειες στην Wall Street με επίκεντρο το εμπόριο - Στο -0,27% ο S&P 500
Εντείνονται οι αμφιβολίες των επενδυτών για εξομάλυνση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας
Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι βασικότεροι δείκτες στη σημερινή (31/10) συνεδρίαση του χρηματιστηρίου της Wall Street, καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και η αμφίβολη εξέλιξή του, προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg και του Reuters, οι Κινέζοι αξιωματούχοι αμφισβητούν τη δυνατότητας μιας μακροπρόθεσμης εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, καθώς το Πεκίνο δεν εμπιστεύεται την «παρορμητική φύση» του προέδρου Trump.
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,52% στις 27.046,07 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση -0,27% στις 3.038,61 μονάδες.
Ο τεχνλογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,14% και τις 8.292,36 μονάδες.
Image
Οι επενδυτές παρέμεναν αισιόδοξοι για τις εξελίξεις στον «μέτωπο» του εμπορικού πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε το 2018.
Μάλιστα ο Donald Trump με αναρτήσεις του στο twitter φάνηκε βέβαιος για την υπογραφή μιας συμφωνίας, ωστόσο το Πεκίνο εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικό, ακόμη και για την συμφωνία Φάσης 1.
Οι απαιτήσεις του προέδρου Trump για αγορά αγροτικών προϊόντων από την Κίνα φαντάζουν υπερβολικές στο Πεκίνο, το οποίο δεν προτίθεται να κάνει τέτοιο «άνοιγμα», ειδικά αφού δεν υπάρχει τέτοια ζήτηση.
Σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, ο Trump θα είχε συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping στην διάσκεψη APEC στο Σαντιάγο της Χιλής, η οποία όμως ακυρώθηκε εξαιτίας των αναταραχών.
Στην τρίτη κατά σειρά μείωση επιτοκίων από την αρχή του 2019 κατά 25 μονάδες βάσης, προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), με αποτέλεσμα αυτά να διαμορφώνονται πλέον στην κλίμακα 1,5% έως 1,75%.
Πρόκειται για μία απόφαση που είχε προεξοφληθεί από τις αγορές, με κορυφαίους αναλυτές να εκτιμούν ότι με αυτήν τη μείωση κλείνει ο κύκλος της νομισματικής χαλάρωσης για τις ΗΠΑ.
Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά επίθεση εναντίον του επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell, λέγοντας πως «το πρόβλημα δεν είναι η Κίνα, αλλά η Fed».

Τα ισχυρά κέρδη από την Apple και το Facebook ελαφρώς αντισταθμίζουν τις εμπορικές ανησυχίες και διατηρούνται οι ζημίες υπό έλεγχο.
Η μετοχή της Apple διαπραγματεύθηκε στο +2,26%, ενώ εκείνη του Facebook σημείωσε κέρδη 1,81%

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχιών για το εμπόριο

Χαμηλότερα έκλεισαν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για τις εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.
Το Πεκίνο δεν είναι διατεθειμένο να αγοράσει τις ποσότητες των αμερικανικών γεωργικών προϊόντων που θα επιθυμούσε ο Donald Trump, ενώ και ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Steven Mnuchin τόνισε πως τέτοιες ποσότητες «θα χρειαστούν χρόνο να αγοραστούν».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg και του Reuters, οι Κινέζοι αξιωματούχοι αμφισβητούν τη δυνατότητας μιας μακροπρόθεσμης εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, καθώς το Πεκίνο δεν εμπιστεύεται την «παρορμητική φύση» του προέδρου Trump.
Image
Σε αυτό το κλίμα, στην Φρανκφούρτη, ο DAX υποχώρησε 0,34% στις 18.866,79 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσει απώλειες 1,12% στις 7.248,38 μονάδες.
Image
Ο CAC του Παρισιού κατέγραψε υποχώρηση 0,63% στις 5.729,86 μονάδες.
Ο IBEX στην Μαδρίτη κινήθηκε στο -0,36% και τις 9.251 μονάδες.
Image
Αντιθέτως, στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB κινήθηκε με κέρδη 0,21% στις 22.693,77 μονάδες.
Image
Στις ΗΠΑ, η Federal Reserve αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 1,5% έως 1,75% επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι τονίζουν ότι με αυτή τη μείωση ολοκληρώνεται ο κύκλος νομισματικής χαλάρωσης για την τράπεζα.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, δήλωσε ότι θα χρειαστεί μία «ουσιαστική αλλαγή» προκειμένου να δικαιολογήσει μία ακόμα μείωση στα επιτόκια, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι η τράπεζα θα διατηρήσει μία στάση αναμονής και θα δει πώς θα αντιδράσει η οικονομία στην τελευταία μείωση των επιτοκίων.
Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της κατά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας κατά τους επόμενους μήνες.
Συγκεκριμένα, όπως αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό, το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% ενώ διατήρησε επίσης τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Η Bank of Japan δήλωσε ότι «δεν υπήρξε καμία περαιτέρω αύξηση στην πιθανότητα απώλειας της δυναμικής για την επίτευξη σταθερότητας στις τιμές», ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει την ποσοστική χαλάρωση με στόχο την επίτευξη του στόχου σταθερότητας των τιμών στο 2% για όσο χρειαστεί.
Στη Μεγάλη Βρετανία, Johnson και Corbyn ξεκινούν και επίσημα τις προεκλογικές τους εκστρατείες εν όψει και της εκλογικής αναμέτρησης της 12ης Δεκεμβρίου. Ο Corbyn προσπαθεί να φέρει ένα κοινωνικό πρόσημο στην ρητορική του, αφήνοντας στην άκρη το Brexit, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Johnson που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον διχασμό που έχει φέρει στη χώρα η τρίχρονη διαμάχη για την έξοδο από την Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης