Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω Fed και Κίνας - Στο +0,37% και τις 22.927,04 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω Fed και Κίνας - Στο +0,37% και τις 22.927,04 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,35% στις 2.929,06 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (31/10) οι αγορές της Ασίας, μετά τη νέα επιβράδυνση που σημειώθηκε στη δραστηριότητα των κινεζικών επιχειρήσεων τον Οκτώβριο και την απόφαση της Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια για τρίτη συνεχόμενη φορά, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει άλλη μείωση βραχυπρόθεσμα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +0,37% στις 22.927,04 μονάδες, καθώς οι μετοχές της Sony και της SoftBank σημείωσαν άνοδο της τάξεως του +4,08% και +3,71% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα η μετοχή της Honda υποχώρησε κατά -1,49%.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε ήπια κέρδη της τάξεως του +0,15% στις 2.083,48 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά -0,39% στις 6.663,40 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε κατά +0,81% στις 26.883 μονάδες, με τις μετοχές των Sunny Optical και AAC να καταγράφουν άνοδο της τάξεως του +6,86% και +3,14% αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -0,19% και τις 11.358,71 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,35% στις 2.929,06 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -0,48% και τις 9.635,33 μονάδες.
Σύμφωνα με την Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης PMI που αφορά τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε στις 49,3 μονάδες, έναντι 49,8 μονάδων τον Σεπτέμβριο, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών, ενώ ο δείκτης παρέμεινε κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων για έκτο συνεχόμενο μήνα.
Παράλληλα, ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI κατέγραψε επιβράδυνση στις 52,8 μονάδες για τον Οκτώβριο, έναντι 53,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2016.
Στις ΗΠΑ, η Federal Reserve αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 1,5% έως 1,75% επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι τονίζουν ότι με αυτή τη μείωση ολοκληρώνεται ο κύκλος νομισματικής χαλάρωσης για την τράπεζα.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, δήλωσε ότι θα χρειαστεί μία «ουσιαστική αλλαγή» προκειμένου να δικαιολογήσει μία ακόμα μείωση στα επιτόκια, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι η τράπεζα θα διατηρήσει μία στάση αναμονής και θα δει πώς θα αντιδράσει η οικονομία στην τελευταία μείωση των επιτοκίων.
Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της κατά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας κατά τους επόμενους μήνες.
Συγκεκριμένα, όπως αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό, το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% ενώ διατήρησε επίσης τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Η Bank of Japan δήλωσε ότι «δεν υπήρξε καμία περαιτέρω αύξηση στην πιθανότητα απώλειας της δυναμικής για την επίτευξη σταθερότητας στις τιμές», ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει την ποσοστική χαλάρωση με στόχο την επίτευξη του στόχου σταθερότητας των τιμών στο 2% για όσο χρειαστεί.
Μεταξύ των μελών της Τράπεζας, μόνο ο Goushi Kataoka διαφώνησε με αυτή την απόφαση, καθώς εξέφρασε την επιθυμία του να μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια, προκειμένου να ενισχυεθί η νομισματική χαλάρωση.
Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η επικεφαλής της Τράπεζας, Haruhiko Kuroda, δήλωσε ότι η BoJ συνέχισε την «πολύ ισχυρή» νομισματική χαλάρωση και ότι δεν υποχώρησε από τη στάση της.
«Η Bank of Japan συνεχίζει να παρακολουθεί τους κινδύνους για τη δυναμική», ανέφερε ο κ. Kuroda, προειδοποιώντας παράλληλα ότι αναμένεται επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις εμπορικές συνομιλίες, οι εντάσεις στο εμπόριο αναμένεται να συνεχιστούν, ενώ υπογράμμισε ότι η πολιτική της τράπεζας «γέρνει» προς την περαιτέρω νομισματική χαλάρωση, τονίζοντας ότι τα χαμηλά επιτόκια θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης