Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Αρνητικό το spread ελληνικών και ιταλικών ομολόγων το 2020

Capital Economics: Αρνητικό το spread ελληνικών και ιταλικών ομολόγων το 2020
Το ιταλικό χρέος είναι λιγότερο βιώσιμο από ό,τι αυτό της Ελλάδας ενώ ο πολιτικός κίνδυνος είναι υψηλότερος στην Ιταλία
Αρνητικό spread  μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών ομολόγων αναμένει η Capital Economics το 2020 ή και νωρίτερα.
Σε ανάλυσή της για το spread μεταξύ των 10ετων ελληνικών και ιταλικών ομολόγων, η Capital Economics τονίζει ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται ελαφρώς υψηλότερα από την αντίστοιχη απόδοση του ιταλικού ομολόγου.
Δεδομένης της αδύναμης ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας, της δυναμικής του χρέους και του υψηλού πολιτικού ρίσκου, το αρνητικό spread είναι θέμα χρόνου.
Τον περασμένο Μάιο, η Capital Economics ανέφερε σε έκθεσή της ότι σύντομα η Ιταλία θα αποτελούσε μεγαλύτερο ρίσκο για τους επενδυτές έναντι της Ελλάδας για τρεις λόγους:
Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ήταν ισχυρότερες σε σχέση με αυτές της Ιταλίας το 2019-2020.
Το ιταλικό χρέος είναι λιγότερο βιώσιμο από ό,τι αυτό της Ελλάδας ενώ ο πολιτικός κίνδυνος είναι υψηλότερος στην Ιταλία.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι προβλέψεις τους επαληθεύτηκαν και εκτιμούν ότι το αναπτυξιακό χάσμα μεταξύ των δύο χωρών θα διευρυνθεί.

Image

Το ελληνικό χρέος ως προς το ΑΕΠ μειώνεται, σε αντίθεση με το ιταλικό.
Η απόφαση του ESM να επιτρέψει στην Ελλάδα την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού.
Την ίδια ώρα, το πολιτικό ρίσκο στην Ιταλία είναι αυξημένο, με τη Lega του Matteo Salvini να παραμένει το ισχυρότερο κόμμα, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις περιφερειακές εκλογές της Ούμπρια.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότιτο spread μεταξύ ελληνικών και ιταλικών ομολόγων υποχώρησε στις 12 μονάδες βάσης, στα χαμηλότερα επίπεδα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται πιο ριψοκίνδυνη επιλογή έναντι της Ιταλίας από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης.
Την ίδια ώρα, τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν μη επιλέξιμα για τον νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.
Ωστόσο, η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας είναι υψηλότερη κατά πέντε μονάδες σε σχέση με τα μέσα του 2015, όταν υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο, ενώ επίκεινται αναβαθμίσεις εφόσον η νέα κυβέρνηση εφαρμόσει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις.
Στον αντίποδα, η Ιταλία έχει υποβαθμιστεί κατά μία μονάδα έκτοτε, με το outllok να είναι αρνητικό.
Ως εκ τούτου, το χάσμα των πιστοληπτικών αξιολογήσεων μεταξύ των δύο χωρών, έχει συρρικνωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης