Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την χορήγηση ασύλου – Τι προβλέπει – Αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα

tags :
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την χορήγηση ασύλου – Τι προβλέπει – Αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα
Μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού
Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα Πέμπτη 31/10 το νομοσχέδιο για την χορήγηση ασύλου, με το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά τη διαχείριση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών που είναι ιδιαίτερα αυξημένες τους τελευταίους μήνες.
Μάλιστα το ζήτημα του μεταναστευτικού – προσφυγικού είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις η κοινή γνώμη επικρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων αυστηρότερους όρους για την χορήγηση ασύλου και επιτάχυνση της όλης διαδικασίας με απώτερο στόχο αφενός το διαχωρισμό όσων δικαιούνται άσυλο προκειμένου να λάβουν και το καθεστώς προστασίας και αφετέρου την επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν είναι πρόσφυγες.
Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές και να αποσυμφορήσει τα νησιά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με το συνολικό σχέδιο δράσης στο οποίο εντάσσεται και το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου η κυβέρνηση στοχεύει στην μεταφορά περίπου 20.000 αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα έως το τέλος του έτους ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αυξήσει κατακόρυφα τις επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία.
Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι θα έχουν μια ακόμα ευκαιρία να αντιπαρατεθούν, δεδομένου ότι παραμένει και ανοιχτό το ζήτημα της Novartis και της προανακριτικής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για το άσυλο προβλέπει ότι διατηρούνται οι Επιτροπές Προσφυγών ως δεύτερος βαθμός κρίσης.
Παράλληλα, προβλέπονται μονομελείς και τριμελείς συνθέσεις διότι έχει αποδειχθεί από τα στατιστικά των δικαστηρίων ότι η μονομελής σύνθεση εκδίδει τις αποφάσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα, ενώ προβλέπεται για πρώτη φορά ότι σε περίπτωση που οι αλλοδαποί κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές, τεκμαίρεται ότι δεν επιθυμούν την προστασία και παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μετά την καταγραφή, εφόσον οι αιτούντες τελικά παραμένουν στο σύστημα αλλά δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς, τότε η αίτηση τους εξετάζεται με ταχύρρυθμη εξέταση εντός 3 ημερών, αλλάζει το καθεστώς κράτησης ώστε να μη χάνονται από την επιτήρηση των αρχών χιλιάδες αλλοδαποί ενώ προβλέπεται ρητά ότι η παραβίαση των όρων και κανονισμών λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει ως συνέπεια την διακοπή της στέγασης και ουσιαστικά την αποπομπή των αιτούντων από αυτά.
Κατά το νομοσχέδιο, ευάλωτοι πλέον είναι μόνο όσοι αναφέρονται στην Οδηγία και απαλείφεται το μετατραυματικό στρές ως λόγος ευαλωτότητας ενώ αυστηροποιείται η έννοια της ευαλωτότητας, διορθώνεται ο ορισμός για το τι συνιστά τελεσιδικία και ιδίως τι συνιστά μεταγενέστερο αίτημα που δημιούργησε μέχρι σήμερα σωρεία προβλημάτων και παρελκυστικών αιτημάτων, θεσπίζονται  Κλιμάκια Ταχείας Συνδρομής της Υπηρεσίας Ασύλου, ρυθμίζεται το ζήτημα των ιατρικών βεβαιώσεων με την πρόβλεψη αυτές να είναι μόνο από δημόσια νοσοκομεία και δημόσιους φορείς και προβλέπονται ρητές προθεσμίες για την εξέταση των αιτήσεων και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία διοικητικά μέτρα για τη στελέχωση και τη στήριξη των υπηρεσιών μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης