Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Η παράταση του Brexit κρύβει μια μεγαλύτερη απειλή για τον Boris Johnson

tags :
Μ. Βρετανία: Η παράταση του Brexit κρύβει μια μεγαλύτερη απειλή για τον Boris Johnson
Ο Johnson αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα: Την έλλειψη χρόνου
Η νέα παράταση στο Brexit σπρώχνει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Η Βρετανία, όπως αναφέρει το Bloomberg, αν δεν καταλήξει σε εμπορική συμφωνία μέχρι το τέλος του 2020 εξακολουθεί να κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Η αποτυχία του Boris Johnson να οδηγήσει τη Βρετνία εκτός της Ε.Ε., όπως υποσχέθηκε, στις 31 Οκτωβρίου, αφήνει τη χώρα του σε μια κρίσιμη δοκιμασία το νέο έτος.
Ακόμα και αν φέρει εις πέρας το Brexit, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει λιγότερα περιθώρια ελιγμών, καθώς αντιμετωπίζει ένα οικείο πρόβλημα: Πώς θα αποσύρει τους εμπορικούς δεσμούς με την Ε.Ε. μετά από τέσσερις δεκαετίες χωρίς να προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στις βρετανικές επιχειρήσεις και την οικονομία.
Η απόφαση της Δευτέρας να καθυστερήσει την αποχώρηση της Βρετανίας για τρεις μήνες σημαίνει ότι η χώρα θα έχει πολύ λίγο χρόνο για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών με την ΕΕ πριν από το τέλος του 2020, όταν η προγραμματισμένη μεταβατική περίοδος εξομάλυνσης της απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται στο τέλος της.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας του Johnson, η Βρετανία θα πρέπει να αποφασίσει τον Ιούνιο αν θα ζητήσει διάρκειας δύο ετών περίοδο χάριτος.
Εάν η Βρετανία αρνείται να το πράξει, θα μπορούσε ακόμα να καταρρεύσει χωρίς μια εμπορική συμφωνία, εκτός εάν οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να βάλουν το ένα μέσα σε μόλις έξι μήνες.
Αυτή η διαπραγμάτευση υπόσχεται να είναι μία από τις πιο πολύπλοκες από τις δύο πλευρές έχει αναλάβει ποτέ, καθώς κινδυνεύουν να χαθούν 50 χρόνια εμπορικής πολιτικής.
Οι προηγούμενες εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθούν.
Η Ένωση χρειάστηκε πέντε χρόνια για να επιτύχει συμφωνίες ανοίγματος της αγοράς με την Ιαπωνία και τον Καναδά και 20 για να πάρει μια συμφωνία με τον όμιλο Mercosur της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Παραγουάης και της Ουρουγουάης.
Δοκιμάζοντας την υπομονή της Βρετανίας, οι οροηγούμενες εμπορικές συμφωνίες χρειάστηκαν χρόνια για να ολοκληρωθούν.
Ενώ η κατάργηση των δασμών εμφανιζόταν πρωτίστως στις συμφωνίες αυτές, οι συνομιλίες μεταξύ Ε.Ε. και Μ. Βρετανίας, θα στοχεύουν στη διατήρηση της συνέχισης του αφορολόγητου εμπορίου σε ολόκληρη τη Μάγχη, εστιάζοντας παράλληλα σε ένα πολύ πιο δύσκολο θέμα: τη μελλοντική ευθυγράμμιση των βρετανικών ρυθμιστικών προτύπων με εκείνα της Ε.Ε..
Πρόκειται για ένα πολύ πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα στην ΕΕ, όπου οι ανησυχίες είναι ευρέως διαδεδομένες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ικανό υποτιμήσει τα ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και άλλα πρότυπα. Ο Johnson δεν έκανε τίποτα για να αμβλύνει αυτές τις ανησυχίες μετακινώντας τις δεσμεύσεις της προκατόχου του σε αυτόν τον τομέα από τη Συμφωνία Απόσυρσης και στη μη δεσμευτική Πολιτική Διακήρυξη για τους μελλοντικούς δεσμούς μεταξύ των δύο πλευρών.
Από τη φύση τους, οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας θα είναι πιο περίπλοκες από το Brexit, εμπλέκοντας όχι μόνο τα αμυντικά συμφέροντα των 27 υπολοίπων κρατών μελών της Ένωσης, αλλά και τους επιθετικούς στόχους τους.
Αυτά διαφοροποιούνται από την επιθυμία της Ισπανίας για πρόσβαση στα αλιευτικά ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου στο μάτι της Γαλλίας για τις αγορές εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων.
Όπως και με τα δύο χρόνια διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία Brexit, η ΕΕ των 27 θα αντιμετωπίζει μόχλευση όταν πρόκειται για διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία.
Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει την πολυτέλεια του χρόνου.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης