Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι όροι για τη χρηματοδότηση της Lamda για το Ελληνικό από τις τράπεζες

Οι όροι για τη χρηματοδότηση της Lamda για το Ελληνικό από τις τράπεζες
Τι ζητούν  οι τραπεζίτες  και ποια τα εμπόδια της συμφωνίας
Το πιο φιλόδοξο project χρηματοδότησης για τις τράπεζες  ύψους  850 εκατ ευρώ  βρίσκεται ήδη πάνω  στο τραπέζι. 
Στη μια πλευρά του τραπεζιού κάθεται η Lamda Development και από την άλλη ,  ομάδα στελεχών των τραπεζών.
Και οι δύο πλευρές   καλούνται  να φέρουν  εις πέρας μια συμφωνία που αρχικά  θα εξασφαλίζει τους πιστωτές και στη συνέχεια  να είναι σε θέση  να ανταποκριθεί  ο οφειλέτης  στις υποχρεώσεις  του.
Το project είναι πρωτόγνωρο  για τις τράπεζες  αφού καλούνται για πρώτη φορά  να χρηματοδοτήσουν ένα έργο  με αρκετές  ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις υφιστάμενες  δανειοδοτήσεις.
Ανάμεσα στις δυσκολίες  είναι ότι η Lamda Development δεν είναι η ιδιοκτήτρια της γης καθώς της έχει παραχωρηθεί  για 99 χρονιά και πιο συγκεκριμένα  μέχρι το 2118.
Το πρώτο  θέμα για τους τραπεζίτες είναι οι εγγυήσεις και οι εξασφαλίσεις που πρέπει  να παραχωρήσει  η ενδιαφερόμενη  εταιρεία για να χρηματοδοτηθεί.
Οι τράπεζες  πιθανόν να αναζητήσουν την εμπειρία Βρετανικών τραπεζών  που έχουν  μάθει να δουλεύουν με αυτές τις ιδιαιτερότητες καθώς οι Βρετανοί δεν τους ανήκει  η γη αλλά μόνο το ακίνητο και συγκεκριμένα για 99 χρόνια.
Δηλαδή έχουμε δύο ιδιοκτήτες  στον έναν  ανήκει η γη και στον άλλον το ακίνητο.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές αναζητούν του βασικούς όρους της συμφωνίας  και  στη συνέχεια  θα  εισέλθουν στον σκληρό πυρήνα ή στα ψιλά γράμματα  της σύμβασης.
Οι ίδιες πηγές  λένε πιθανότητα προς τα τέλη Νοεμβρίου μπορεί να  έχει υπογραφεί  η αρχική συμφωνία για τη δανειοδότηση του έργου  στα επίπεδα των 850 εκατ.  ευρώ όπως  επιθυμεί η ανάδοχος εταιρεία του έργου.
Στην πράξη θα  πρόκειται  για μία ανοικτή γραμμή πίστωσης, η οποία όμως θα συνδέεται με την πορεία εκτέλεσης του έργου. Δηλαδή τα χρήματα θα εκταμιεύονται μόνο  όταν η ομάδα μηχανικών της τράπεζας  θα επιβεβαιώνει  την τμηματική υλοποίηση του έργου.   
Η σύμβαση δανεισμού αναμένεται  να αποτελείται από  εκατοντάδες σελίδες που θα έχουν  εγκρίνει οι νομικοί και των δύο πλευρών.
Δεν αποκλείεται να απαιτηθεί τουλάχιστον ένας χρόνος  μέχρι να πέσουν  οι τελικές υπογραφές και να υλοποιηθεί η συμφωνία.
Η διοίκηση της Lamda Development στην παρούσα φάση θέλει να ανάψει το «πράσινο φώς» της  χρηματοδότησης και όταν θα έρθει η ώρα να αξιοποιήσει τα χρήματα εκτιμά ότι θα έχει υπογραφεί η συμφωνία στο σύνολο της ή τμηματικά.
Τα κρίσιμα θέματα της συμφωνίας είναι το ύψος του επιτοκίου η προοπτική μίας  περιόδου χάριτος όπως και ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnerws.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης