Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το διπλό ρίσκο του Boris Johnson, σε μια απρόβλεπτη εκλογική αναμέτρηση

tags :
Το διπλό ρίσκο του Boris Johnson, σε μια απρόβλεπτη εκλογική αναμέτρηση
Το βασικό θέμα, το Brexit, που ορίζει την πολιτική του Johnson παραμένει ανεπίλυτο
Ο Boris Johnson ζητά τη διεξαγωγή εκλογών, τις πρώτες μέσα στο Δεκέμβριο από το 1923.
Το θέμα του Brexit όμως παραμένει ακόμα ανεπίλυτο.
Αν κερδίσει τις εκλογές του Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα πάρει ένα διπλό ρίσκο, σύμφωνα με το Bloomberg.
Όχι μόνο θα τις κάνει σε μια εποχή του έτους, όταν δεν διεξήχθησαν εκλογές στη σύγχρονη εποχή, αλλά θα περνούσε επίσης το βασικό ζήτημα που όρισε την πρωθυπουργία του, ανεπίλυτο. Αυτό κάνει το αποτέλεσμα όλο και πιο δύσκολο για τους εμπόρους να προβλέψουν.
Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, με το Brexit να παίρνει παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, ο Johnson εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει το κόμμα του ψήφους από το κόμμα Brexit του Nigel Farage.
Αλλά η φιλόδοξη στάση του Jeremy Corbyn για τον Brexit σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να κερδίσει από την τακτική ψηφοφορία ούτε από τους Remainers.
Μια επιρροή από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες της Jo Swinson, η οποία έχει δεσμευτεί να σταματήσει το Brexit, θα μπορούσε να περιπλέξει το αποτέλεσμα περαιτέρω.
Αλλά ο Anthony Wells, διευθυντής της πολιτικής έρευνας στο YouGov, προειδοποιεί ότι δεν θα χρειάζεται να βασιστεί κάποιος πάρα πολύ σε δημοσκοπήσεις που θα βασίζονται σε υποθετικά ερωτήματα - όπως το ερώτημα πώς οι άνθρωποι θα ψηφίσουν αν το Brexit καθυστερήσει.
Μια εκλογική διαδικασία τον Δεκέμβριο θα είναι η πρώτη από το 1923. Τα κόμματα αποφεύγουν παραδοσιακά τις ψήφους του χειμώνα γιατί δύσκολα μπορούν να στηρίξουν την καμβά μετά το σκοτάδι και πρέπει να βγάλουν τους ανθρώπους έξω στο κρύο για να πάνε στα εκλογικά κέντρα.
Για τους Συντηρητικούς, που διεξάγουν εκλογές, ενώ οι φοιτητές δεν είναι πανεπιστήμιο - όπου συνήθως είναι εγγεγραμμένοι σε ψηφοφορία - θα μπορούσε να είναι ένα πλεονέκτημα.
Οι Times σημειώνουν ότι το μητρώο ψηφοφόρων ενημερώνεται μόνο στις αρχές Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι κάρτες ψηφοφορίας θα βγουν στους ψηφοφόρους στις παλιές λίστες - αλλά το προσωπικό στα εκλογικά κέντρα θα χρησιμοποιήσει τα νέα. Θα εμποδιστούν οι πολίτες να ψηφίσουν;
Το σχέδιο του Johnson εξακολουθεί να χρειάζεται την υποστήριξη των δύο τρίτων των μελών του Κοινοβουλίου, κάτι που απέτυχε να πάρει σε δύο προηγούμενες περιπτώσεις. Εάν πετύχει αυτή τη φορά, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί.
Εξάλλου, η προκάτοχός του, Theresa May, προκήρυκε επίσης εκλογές το 2017 ώστε να επιδιώξει μεγαλύτερη πλειοψηφία για το σχέδιο της Brexit. Η τακτική αυτή ανετράπη θεαματικά όταν έχασε την πλειοψηφία του House of Commons.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης