Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Draghi αποχωρεί από την ΕΚΤ, στήριξε την ευρωζώνη όπως ο ίδιος διακηρύσσει ή εγκλημάτησε κατά της ευρωπαϊκής οικονομίας;

Ο Draghi αποχωρεί από την ΕΚΤ, στήριξε την ευρωζώνη όπως ο ίδιος διακηρύσσει ή εγκλημάτησε κατά της ευρωπαϊκής οικονομίας;
Ο Draghi και η Lagarde αύριο δεν μπορέσουν να διακόψουν την ποσοτική χαλάρωση γιατί το οικοδόμημα των πλασματικών αποτιμήσεων θα καταρρεύσει....
Ο Mario Draghi ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ – που θα αντικατασταθεί από την Ch. Lagarde την πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ – διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην οικονομική και τραπεζική κρίση της Ευρώπης.
Συμμετείχε σε όλα τα κρίσιμα Eurogroup για την Ελλάδα, συμμετείχε σε όλες τις γνωστές και άγνωστες συσκέψεις για το μέλλον της Ευρώπης.
Ο ίδιος διακηρύσσει ότι η θητεία του αποδείχθηκε καθοριστικής σημασίας για την διασφάλιση της ευρωζώνης και του ευρώ, προτείνει μάλιστα λύσεις για το πώς η τραπεζική και νομισματική ένωση ολοκληρωθεί.
Προτείνει επίσης έμμεσα και σχέδια ακόμη και ρήψης ευρώ από το ελικόπτερο δηλαδή άμεσης διάθεσης μετρητών στην κοινωνία εάν ξεσπάσει μια νέα κρίση.
Ο Draghi δεν είναι σαφές εάν έσωσε την ευρωζώνη ή η ευρωζώνη διασώθηκε επειδή χρησιμοποίησε όλα τα όπλα της και μεταξύ αυτών και την ΕΚΤ με την νομισματική πολιτική της.
Όμως τα αρνητικά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων, τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα και βεβαίως η ποσοτική χαλάρωση με τις συστηματικές αγορές κρατικών ομολόγων διαίρεσαν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, προκάλεσαν μεγάλο χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου.
Η Γερμανία, η κεντρική της τράπεζα, οι Ολλανδοί, Αυστριακοί και βεβαίως πολλοί διεθνείς επενδυτικοί οίκοι επέκριναν την ποσοτική χαλάρωση.
Τι είναι η ποσοτική χαλάρωση που εφαρμόστηκε μετά την Ιαπωνία, στις ΗΠΑ και ακολούθως στην Ευρώπη;
Με την ποσοτική χαλάρωση η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών υπό τον όρο ότι φέρουν επενδυτική βαθμίδα, αγοράζει εταιρικά ομόλογα και άλλα assets.
Ουσιαστικά η ΕΚΤ αντικατέστησε την αγορά και συντήρησε την ζήτηση όταν είχε δραματικά μειωθεί και με τον τρόπο αυτό οδήγησε τις αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά και τις τιμές σε ιστορικά υψηλά.
Ταυτόχρονα λόγω της συνεχούς ζήτησης που η ΕΚΤ δημιούργησε όχι με όρους αγοράς, οδήγησε πολλά επιτόκια ομολόγων σε αρνητικό έδαφος.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ευρώπη συναντώνται τα περισσότερα ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο, φθάνοντας στα ακραία επίπεδα της Ελβετίας.
Δαπανήθηκαν κοντά 2 τρισεκ. ευρώ ενώ ο στόχος 2% στον πληθωρισμό δεν επιτεύχθηκε.
Τα αρνητικά επιτόκια προκάλεσαν
-Πλήγμα στην κερδοφορία των τραπεζών, μόνο τα έξοδα εκ τόκων λόγω των αρνητικών επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων ήταν από την έναρξη τους περί τα 24 δισεκ.
-Πλήγμα στα pension funds τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς τα αρνητικά επιτόκια είναι ένα έμμεσο haircut στις συντάξεις.
-Πλήγμα στις δομές της αγοράς και δεν είναι τυχαίο ότι ενώ τα κράτη δανείζονται σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών, οι αναβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας δραματικά μειώθηκαν.
Τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι λόγος για αναβάθμιση.
-Πλήγμα στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της ευρωζώνης, όλοι επαναπαύτηκαν στην φαύλη κατάσταση που δημιούργησε η ποσοτική χαλάρωση.
Το βασικό ερώτημα λοιπόν είναι ο Draghi στήριξε την οικονομία της ευρωζώνης ή εγκλημάτησε κατά της οικονομίας της ευρωζώνης;
Η απάντηση πρέπει να δοθεί ως εξής.
Εάν σήμερα η ΕΚΤ θέλει να διακόψει το QE την ποσοτική χαλάρωση, ομόλογα και μετοχές θα ανέβουν ή θα καταρρεύσουν;
Εάν σήμερα αποφασιζόταν να αποσυρθεί πλήρως η ποσοτική χαλάρωση θα ήταν εφικτό τόσα δισεκ. που αγοράστηκαν να επιστραφούν πίσω στις αγορές;
Οι απαντήσεις είναι προφανείς.
Ο Draghi και η Lagarde αύριο δεν μπορέσουν να διακόψουν την ποσοτική χαλάρωση γιατί το οικοδόμημα των πλασματικών αποτιμήσεων θα καταρρεύσει.
Οπότε ο Draghi αφήνει μια βόμβα στην Lagarde να διαχειριστεί, δεν θα μπορέσει η ΕΚΤ να κρατήσει για καιρό την ποσοτική χαλάρωση στην Ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης