Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Foreign Policy: Ο Erdogan δεν έχει ιδέα τι κάνει στη Συρία

Foreign Policy: Ο Erdogan δεν έχει ιδέα τι κάνει στη Συρία
Ο πόλεμος του Τούρκου προέδρου είναι καταδικασμένος σε αποτυχία
Σε αντίθεση με τη βαθιά σύγχυση στην Ουάσινγκτον τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο Τούρκος Erdogan και η κυβέρνησή του αδιαφορούν για το μήνυμα τους σχετικά με την εισβολή τους στη Συρία.
Η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, όπως το ονομάζει η Τουρκία, είναι μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση, παρέχοντας ασφάλεια στους Τούρκους και τους Σύρους, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων. Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είναι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο δεν διαφέρει από το Ισλαμικό Κράτος. Τελεία. Καμιά διεθνής πίεση και αγανάκτηση δεν έφερε την Άγκυρα σε αυτό το σημείο.
Ωστόσο, ίσως επειδή οι Τούρκοι ήταν τόσο καλοί στην ανταλλαγή μηνυμάτων τους (κυρίως σε άλλους Τούρκους), δεν ήταν τόσο σαφείς για το τι θέλουν να επιτύχουν στη Συρία μακροπρόθεσμα και πώς θα το καταλάβουν όταν το επιτύχουν.
Η αποστολή των δυνάμεών της στη Συρία δείχνει ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει τέσσερις πρωταρχικούς στόχους: να καταστήσει αδύνατη την εγκαθίδρυση ενός ελεγχόμενου από Κουρδικό έδαφος στη Συρία, να ενισχύσει τη δημοτικότητα του Erdogan, να καταστρέψει το YPG και να επανεγκαταστήσει τους Σύρους πρόσφυγες.
Είναι προφανές ότι μια αυτόνομη κουρδική περιοχή στη βορειοανατολική Συρία δεν μπορεί πλέον να υπάρξει. Ωστόσο, οι άλλοι δύο στρατιωτικοί στόχοι της Τουρκίας είναι πιο περίπλοκοι. Είναι δίκαιο να αναρωτιέται κανείς ποια είναι η στρατηγική της Άγκυρας για την επίτευξή τους - και αν έχει καν μία.
Η στρατηγική είναι ένας όρος σχεδόν αστείος. Συχνά συγχέεται με τις τακτικές, που είναι τα μέσα για την επιδίωξη μιας στρατηγικής. Στο πιο βασικό επίπεδο, η ανάπτυξη στρατηγικής σημαίνει τον καθορισμό στόχων, την αντιστοιχία αυτών των στόχων με τους εθνικούς πόρους, την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο θα ανταποκριθούν οι εχθροί και οι σύμμαχοι και ενδεχομένως την επανεκτίμηση μιας προτεινόμενης προσέγγισης βασισμένης στις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά.
Δεν είναι καθόλου σαφές ότι ο Τούρκος πρόεδρος και οι σύμβουλοί του έχουν περάσει από αυτή την άσκηση.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τουρκικός στρατός έχει την ικανότητα να σπρώξει το YPG μακριά από τα σύνορα. Η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας που είναι περίπου 20 μίλια βαθιά και μήκος 275 μιλίων είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
Μπορεί να μην μοιάζει με αυτό από τους χάρτες στην τηλεόραση και στις εφημερίδες, αλλά η Τουρκία μιλά για μια περιοχή που είναι 5.500 τετραγωνικά μίλια - σχεδόν τριπλάσια του μεγέθους του Delaware. Ο Erdogan υιοθέτησε την ιδέα της επιστροφής των 3,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων της χώρας σε αυτόν τον τομέα. Αυτό θα απαιτούσε τη μετακίνηση και τη διοίκηση ενός πληθυσμού σχετικά με το μέγεθος του Κοννέκτικατ. Ακόμη και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μοιάζουν με εφιάλτη διοικητικής μέριμνας και δημοσίων σχέσεων. Οι άνθρωποι από το Χαλέπι θέλουν να επιστρέψουν στο Χαλέπι, όχι σε κάποιο μέρος που δεν αποκαλούν σπίτι, δεν έχουν δεσμούς και όπου η κατάσταση ασφαλείας είναι αμφίβολη.
Εάν ο Erdogan σκοπεύει να δημιουργήσει ασφάλεια και σταθερότητα ώστε να μπορέσει να εγκαταστήσει τους Σύρους στην πατρίδα τους, τότε η στρατιωτική του επιχείρηση θα γίνει κατοχή.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει σχέδιο για να αποφύγει αυτό το αποτέλεσμα; Οι Τούρκοι κινδυνεύουν να κολλήσουν στη Συρία και ενώ έχει βοήθεια από τον Συριακό Εθνικό Στρατό (ο οποίος ονομαζόταν Ελεύθερος Συριακός Στρατός), ο Erdogan δεν φαίνεται να έχει σχέδιο. Και όταν δεν έχετε σχέδιο, θα γίνετε στόχος.
Εάν το PKK είναι το YPG και το YPG είναι το PKK, τότε οι άνθρωποι που οι Τούρκοι αγωνίζονται σήμερα στη Συρία είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αγωνίζονται στην Τουρκία από καιρό το 1984.
Όποια και αν είναι η στρατιωτική τους επιτυχία, το YPG και το PKK δεν έχουν κατασκευαστεί για να κρατήσουν έδαφος. Κάποιος μπορεί να φανταστεί ότι θα κάνουν ό, τι έχουν κάνει εδώ και πολύ καιρό - να διεξάγει εκστρατεία αντάρτη κατά της Τουρκίας στη Συρία και να διαχέει αίμα στις τουρκικές πόλεις.
Δεν είναι επίσης σαφές ότι οι ηγέτες της Τουρκίας αντιμετώπισαν τις συνέπειες των δύσκολων σχέσεών τους με άλλες περιφερειακές δυνάμεις και τι μπορεί να γίνει μακρά κατοχή της Συρίας. Οι Αιγύπτιοι, οι Σαουδάραβες, τα ΗΑΕ και οι Ισραηλινοί έχουν όλοι τη δυνατότητα μόνο ή μαζί να υποστηρίξουν το YPG σε μια προσπάθεια να καταστήσει την επιχείρηση δαπανηρή για τον Erdgogan.
Η Άγκυρα έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπονομεύσει την κυβέρνηση της Αιγύπτου, να νομιμοποιήσει τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, να υποστηρίξει τους ανταγωνιστές των Εμιράτων και να παράσχει διπλωματική κάλυψη για τη Χαμάς.
Σε μια περίεργη σύγκρουση συμφερόντων, προσθέστε τον Σύρο Πρόεδρο Bashar al-Assad ως μέρος αυτού του συνασπισμού κατά του Ερντογάν. Περισσότεροι από τους άλλους έχουν το κίνητρο και τα μέσα να περάσουν την Τουρκία σε μια δαπανηρή μάχη.
Ο Assad έχει ήδη χαρακτηρίσει την εισβολή της Τουρκίας ως έντονη παραβίαση της συριακής κυριαρχίας και αποκάλεσε τον Erdogan «κλέφτη».
Το σχέδιο Ρωσίας-Τουρκίας 10 σημείων που συμφώνησαν οι Putin και Erdogan στο Σότσι της Ρωσίας φαίνεται ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην σταθεροποίηση της βόρειας Συρίας.
Είναι ο ρόλος των διπλωματών και των ηγετών να ταιριάζουν σε τετράγωνα σφαιρίδια σε στρογγυλές τρύπες, όταν είναι απαραίτητο, αλλά έχουν αξιωματούχοι στην Άγκυρα να παίρνουν το όνομά τους από τους Ρώσους; Φαίνεται να είναι διαφορετικό από αυτό που θέλει η Τουρκία.
Για παράδειγμα, ο Erdogan επιθυμεί μια σφαίρα επιρροής στη βόρεια Συρία.
Ο στόχος του Putin είναι να ανασυγκροτήσει την κυβέρνηση της Συρίας σε όλη την επικράτειά της. Σύμφωνα με τη συμφωνία, και οι δύο χώρες σέβονται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Οι Τούρκοι θέλουν επίσης να καταστρέψουν το YPG και η συμφωνία δείχνει ότι η Μόσχα και η Άγκυρα θα εργαστούν εναντίον κάθε είδους τρομοκρατίας στη βόρεια Συρία.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Ρωσία φιλοξενεί ένα γραφείο του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης που συνδέεται με το YPG στη Μόσχα και η αιχμή της εισβολής στην Τουρκία περιλαμβάνει εξτρεμιστές με τον ορισμό σχεδόν όλων - εκτός από τούρκους ηγέτες.
Παρά τη συμφωνία στο Σότσι, αυτές οι σημαντικές διαφορές θα αποδειχτούν δυσκολότερες στο χρόνο.
Σίγουρα, ο Putin μοιάζει με έναν εποικοδομητικό συνομιλητή για την Τουρκία και ο Erdogan είναι ένας έξυπνος χειριστής που συχνά αναμένει τις κινήσεις των αντιπάλων του.
Ωστόσο, με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, η Τουρκία είναι ευάλωτη στη ρωσική χειραγώγηση, μόνο και μόνο επειδή η Άγκυρα θα χρειαστεί την καλή θέληση της Μόσχας σε μια προσπάθεια να επιτύχει τους τουρκικούς στόχους. Όσο πιο δύσκολο γίνεται στους Τούρκους, τόσο περισσότερο θα χρειαστεί ο Πούτιν.
Μεταξύ των μεγαλύτερων κινδύνων που συνδέονται με τη στρατιωτική δράση είναι το αβέβαιο τέλος.
Οι συγκρούσεις μπορούν να είναι σπειροειδείς, μεταβάλλοντας τους στόχους και συχνά παρατείνοντας τις μάχες.
Οι Ισραηλινοί είχαν πολύ σαφείς στόχους - τόσο ανοικτούς όσο και μυστικούς - και σημαντικές ικανότητες όταν ξεκίνησαν την επιχείρηση Ειρήνη στο νότιο Λίβανο το 1982, όμως οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν πληγεί εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.
Όταν το Ισραήλ αποσύρθηκε το 2000, τόσο οι Λιβανέζοι όσο και οι Ισραηλινοί ήταν χειρότεροι. Οι Σαουδάραβς; υποτίθεται ότι ήταν στην Υεμένη για τρεις μήνες. Έχουν περάσει τώρα τέσσερα χρόνια και χιλιάδες και χιλιάδες άνθρωποι είναι νεκροί.
Δεν είναι σαφές πώς η Πηγή της Ειρήνης θα τελειώσει για την Τουρκία στη Συρία. Ίσως οι Τούρκοι θα αποφύγουν τις παγίδες που έπεσαν οι Σαουδάραβες και οι Ισραηλινοί. Ακόμα, οι πιθανότητες είναι ότι η επόμενη πόρτα θα τελειώσει διαφορετικά από τον τρόπο που βλέπουν οι Τούρκοι. Σχεδόν πάντα το κάνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης