Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον αέρα το Brexit - Παράταση έως τις 31/1/2020 εξετάζει η Κομισιόν - Πρόωρες εκλογές προκρίνει ο Johnson

tags :
Στον αέρα το Brexit - Παράταση έως τις 31/1/2020 εξετάζει η Κομισιόν - Πρόωρες εκλογές προκρίνει ο Johnson
H ΕΕ καλείται να εξετάσει το αίτημα της Μ. Βρετανίας για μια ακόμα παράταση του Brexit
(upd2) Σε πραγματική φάρσα εξελίσσεται η διαδικασία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, όπως αποδείχθηκε περίτρανα και κατά τις χθεσινές (22/10) διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων, με την βρετανική κυβέρνηση πλέον να μελετά το σενάριο των πρόωρων εκλογών προκειμένου να βάλει ένα τέλος στο αδιέξοδο με το Brexit.
Ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις  θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και από τον χρόνο που θα δώσει τελικά η ΕΕ στη Μ. Βρετανία όσον αφορά την αναβολή του Brexit.
Κατά τις δύο ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν χθες Τρίτη 22/10 στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι Βρετανοί βουλευτές τάχθηκαν, μεν, υπέρ του νομοσχεδίου στο οποίο «περιγράφεται» η συμφωνία που έκλεισε ο Boris Johnson για το Brexit, αλλά διαφώνησαν με την επιλογή του πρωθυπουργού – σε μία ακόμη ψηφοφορία - για το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας, προκειμένου η Βρετανία να… προλάβει να εξέλθει της ΕΕ πριν από την 31η Οκτωβρίου 2019.
Αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, να ξεκινά ένα νέο γύρο επαφών με τους ηγέτες της Ένωσης και όλα να δείχνουν ότι το Brexit θα λάβει μία ακόμη παράταση, το πιθανότερο έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.
Οι εξελίξεις αυτές πάντως θέλουν τη βρετανική κυβέρνηση να μελετά ολοένα και πιο σοβαρά το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Αυτό άλλωστε να διαφανεί πηγή από τη Downing Street, από το πρωθυπουργικό γραφείο του Boris Johnson, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Βουλή των Κοινοτήτων είναι απόλυτα διχασμένη ως προς το ζήτημα του Brexit.
«Το Σάββατο, το κοινοβούλιο αιτήθηκε να υπάρξει αναβολή ως τον Ιανουάριο και σήμερα (χθες 22/10) το κοινοβούλιο σπατάλησε την τελευταία του ευκαιρία,  η αποχώρηση να γίνει εντός προθεσμίας.
Εάν οι Βρυξέλλες αποδεχθούν την καθυστέρηση που αιτήθηκε το κοινοβούλιο, τότε ο μοναδικός τρόπος η χώρα να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Αυτό το κοινοβούλιο είναι απόλυτα διχασμένο.
Οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν το Brexit να ολοκληρωθεί με τον Boris ή αν θέλουν να περάσουν το 2020 με δύο δημοψηφίσματα, για το Brexit και για τη Σκοτία, με πρωθυπουργό τον Corbyn» ανέφερε η πηγή από τη βρετανική κυβέρνηση.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης ο Boris Johnson αναγκάστηκε να αναστείλει τη διαδικασία και να ζητήσει από τις Βρυξέλλες να αποφασίσουν για περαιτέρω αναβολή του Brexit.
Προς το παρόν, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ευρωπαίων, οι οποίοι χωρίς αμφιβολία αναμένεται να εγκρίνουν μια νέα αναβολή του Brexit, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε στις 31 Οκτωβρίου ένα άτακτο Brexit, το οποίο δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση η ΕΕ.
Εφόσον η ΕΕ δώσει το πράσινο φως για μια νέα – κατά πάσα πιθανότητα – τρίμηνη παράταση, τότε ο πρώτος λόγος επιστρέφει και πάλι στον Johnson και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι εάν δοθεί μια μικρή χρονική παράταση – λίγων ημερών ή εβδομάδων – ο Johnson θα επιδιώξει να ολοκληρώσει τη διαδικασία έγκρισης της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ μέσω της Βουλής των Κοινοτήτων, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να αποκλείσει περαιτέρω «βελτιώσεις» που θα «αλλοιώσουν» το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Εάν δοθεί μια τρίμηνη παράταση, π.χ. έως τον Ιανουάριο του 2020, δεν αποκλείεται ο Johnson να ζητήσει πρόωρες εκλογές, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Τι προβλέπουν για το Brexit οι Citi, Goldman Sachs, Deutsche Bank, J.P. Morgan και UBS

Το… χάος του Brexit προσπαθούν κατ’ αρχήν να κατανοήσουν και ακολούθως να αναλύσουν πέντε κορυφαίοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι της Wall Street, οι οποίοι εξετάζουν τις συνέπειές του τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι και μετά τις ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 22/10 το Brexit φαίνεται ότι θα πάρει μία ακόμη αναβολή, το πιθανότερο έως τα τέλη Ιανουαρίου 2020.

Citi: Οι αναλυτές της Citi και μάλιστα με έδρα το Λονδίνο θεωρούν ότι τελικώς η Βρετανία θα κατορθώσει να εξέλθει της ΕΕ, φυσικά με το πρώτο «όριο» της 31ης Οκτωβρίου 2019 να θεωρείται πλέον αδύνατον.
Όπως αναφέρουν η άμεση αντίδραση της ΕΕ στο νέο αδιέξοδο δείχνει ότι η Ένωση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με την όλη διαδικασία, έστω και εάν χρειαστεί να υπάρξει μία νέα παράταση.
Το βασικό, πάντως, ερωτηματικό –το οποίο θα κρίνει και σε μεγάλο βαθμό νέες οικονομικές επιπτώσεις- είναι κατά πόσο o Boris Johnson θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από το Brexit.
Σύμφωνα με τη Citi εάν η παράταση που θα δοθεί από την ΕΕ είναι μικρότερη των τριών μηνών, τότε το πιθανότερο είναι ότι ο Johnson θα «γυρίσει» στο κοινοβούλιο και θα κατορθώσει να περάσει τη συμφωνία.
Goldman Sachs: Βέβαιοι για την «τεχνική επέκταση» του Brexit τουλάχιστον για τρεις μήνες δηλώνουν και οι αναλυτές της Goldman Sachs.
«Αν και στη θεωρία η νέα παράταση θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου 2020, θεωρούμε ότι η όλη υπόθεση μπορεί να τελειώσει νωρίτερα, πιθανώς στα μέσα Νοεμβρίου 2019.
Άλλωστε είναι σαφές ότι οι Βρετανοί βουλευτές δεν επιθυμούν την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών», αναφέρει σε ανάλυσή της η Goldman.
Αναφορικά με τις πιθανότητες, ο χρηματοοικονομικός όμιλος εκτιμά ότι η επίτευξη του Brexit φθάνει στο 70%, με 25% να μη συμβεί και με μόλις 5% πιθανότητες να μην υπάρξει συμφωνία.
JP Morgan: Παράταση τριών μηνών, με την υποσημείωση ότι μπορεί να μην χρειαστεί να καλυφθεί όλο το διάστημα, αναμένουν και οι αναλυτές της J.P. Morgan
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν ο Johnson θα χρησιμοποιήσει αυτό το διάστημα για εποικοδομητικές επαφές με όσους φέρνουν αντιρρήσεις στη συμφωνία που ο ίδιος έκλεισε με την ΕΕ ή εάν τελικά θα αποφασίσει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.
Πάντως και οι αναλυτές της J.P. Morgan εκτιμούν ότι εάν ο Johnson κινηθεί σωστά, θα κατορθώσει να βρει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών ώστε η συμφωνία να «περάσει» χωρίς προβλήματα.
Deutsche Bank: Σε ένα διαφορετικό σημείο του Brexit στέκονται οι αναλυτές της Deutsche Bank, καθώς εξετάζουν και το γεγονός ότι όσο διαρκεί η αβεβαιότητα τόσο δυσκολεύει και η επίτευξη μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας.
Τυπικά εάν το Brexit ολοκληρώνονται στις 31 Οκτωβρίου 2019, οι δύο πλευρές θα ξεκινούσαν διαπραγματεύσεις με στόχο να κλείσουν μία τέτοια συμφωνία έως και τα τέλη Δεκεμβρίου 2020.
Πάντως παρά τα προβλήματα, τις καθυστερήσεις και την αβεβαιότητα η Deutsch Bank συνεχίζει να διατηρεί τη σύσταση «overweight» για τη βρετανική στερλίνα.
UBS: Ταύτιση απόψεων μεταξύ UBS και Deutsche Bank αναφορικά με τη στερλίνα καθώς και ο ελβετικός χρηματοοικονομικός όμιλος διατηρεί στη σύσταση «overweight» για το βρετανικό νόμισμα
Σημειώνει ότι η στερλίνα μπορεί να σταθεροποιηθεί στην κλίμακα του 1,26 έως 1,36 δολαρίων, ενώ συμπληρώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει χρόνος για Brexit στα τέλη Οκτωβρίου 2019.
Και για τη UBS κλειδί των εξελίξεων θα αποτελέσει το εάν ο Johnson τελικά πραγματοποιήσει την «απειλή» του και προχωρήσει σε διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Σε περίπτωση που αυτές γίνουν και το Συντηρητικό Κόμμα κερδίσει εκ νέου την πλειοψηφία, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες ενός ομαλού Brexit.

Γαλλία: Ναι σε μια ολιγοήμερη αναβολή του Brexit

Αν και ο Donald Tusk ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριξε χθες ότι δεν θα ήταν ποτέ απόφαση της ΕΕ ένα άτακτο Brexit, σηματοδοτώντας έτσι την έγκριση του αιτήματος της βρετανικής κυβέρνησης για μια ακόμα παράταση του Brexit, η Γαλλία διαμηνύει ότι είναι διατεθειμένη να επιτρέψει μόνο μια «τεχνική» αναβολή του Brexit, η οποία πρόκειται να διαρκέσει «λίγες ημέρες» για να διευκολύνει την επικύρωση μέσω ψηφοφορίας της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτό διεμήνυσε η Amelie de Montchalin, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως το Παρίσι δεν θα ήθελε μια ακόμα πολύμηνη καθυστέρηση του Brexit.
«Θα δούμε στο τέλος της εβδομάδας εάν και κατά πόσον είναι απαραίτητη μια εντελώς τεχνική παράταση για να ολοκληρωθεί αυτή η κοινοβουλευτική διαδικασία.
Όμως πέραν αυτών των περιστάσεων, κάθε παράταση με σκοπό μόνο να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος ή να συζητηθεί η συμφωνία αποχώρησης ξανά, αποκλείεται» τόνισε η Montchalin.

Γερμανία: Μια αναβολή 2 - 3 εβδομάδων δεν αποτελεί πρόβλημα 

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία φαίνεται να αποδέχεται μια μικρή αναβολή του Brexit.
«Η αναβολή του Brexit κατά δύο με τρεις εβδομάδες δεν αποτελεί πρόβλημα» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι «πρέπει να γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο λόγος για μιας ενδεχόμενη παράταση».

Varadkar (πρωθυπουργός Ιρλανδίας): Στηρίζω το αίτημα για παράταση του Brexit έως τις 31/1/2020

Την θέση ότι η Ιρλανδία θα στηρίξει ένα αίτημα για τρίμηνη παράταση του Brexit, δηλαδή έως την 31η Ιανουαρίου του 2020 διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Leo Varadkar.
Όπως μεταδίδει το ιρλανδικό δίκτυο RTE, ο Varadkar κατόπιν συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, επεσήμανε πως το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποχωρήσει νωρίτερα από αυτήν την ημερομηνία, αν εγκριθεί νωρίτερα και η Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, στις 19:30 ώρα Ελλάδας συνέρχονται οι 27 πρεσβευτές των κρατών – μελών της ΕΕ προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση του Tusk για νέα αναβολή του Brexit.
Όπως είπε ένας από τους πρεσβευτές, δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση, αλλά θα εξεταστεί εάν όλες οι χώρες συμμερίζονται την ανάλυση της κατάστασης και αν συμφωνούν ότι μία αναβολή είναι αναγκαία.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι χρονικής διάρκειας θα είναι η αναβολή που θα αποφασίσει να δώσει η ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο για να υλοποιήσει το Brexit.

Το χρονικό των ψηφοφοριών στη Βουλή

Κατά τη διάρκεια των δύο ψηφοφοριών που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 22/10, οι Βρετανοί βουλευτές μάλλον έδειξαν ότι πραγματικά και οι ίδιοι δεν ξέρουν τι ακριβώς θέλουν να συμβεί με την έξοδο της χώρας τους από την Ένωση.
Στην πρώτη ψηφοφορία, η οποία αφορούσε την έγκριση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει την τελευταία συμφωνία που έκλεισε ο Johnson με τους Ευρωπαίους, τάχθηκαν υπέρ αυτής και μάλιστα με μία ικανοποιητική διαφορά, καθώς 329 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 299 κατά.
Image
Σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτών των Συντηρητικών, υπήρξαν αρκετοί βουλευτές των Εργατικών που στήριξαν τη συμφωνία.
Κατά της συμφωνίας τάχθηκαν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.
Αυτή ήταν –όπως όλα δείχνουν- η πρώτη και τελευταία νίκη του Johnson στο κοινοβούλιο.
Image
Ακολούθησε η δεύτερη ψηφοφορία που αφορούσε τους εφαρμοστικούς νόμους και ουσιαστικά οι βουλευτές καλούνταν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά των προτάσεων του Johnson προκειμένου η Βρετανία να προλάβει να εξέλθει της ΕΕ πριν από τις 31 Οκτωβρίου.
Όμως ως φαίνεται οι Βρετανοί βουλευτές δεν θέλουν ακόμη να εγκαταλείψουν την Ένωση, με αποτέλεσμα να καταψηφίσουν το εν λόγω πρόγραμμα, με 308 ψήφους υπέρ και 322 κατά.
Μετά τη δεύτερη ψηφοφορία ο Johnson αναγκάστηκε να παγώσει την όλη διαδικασία και να αφήσει την ΕΕ να αποφασίσει εάν τελικά θα δώσει μία ακόμη παράταση στο Λονδίνο για να… σκεφθεί πότε τελικά θέλει να εγκαταλείψει την Ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης