Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς το αυτονομιστικό κόμμα Μπλοκ του Κεμπέκ άλλαξε τις ισορροπίες στις εκλογές στον Καναδά

tags :
Πώς το αυτονομιστικό κόμμα Μπλοκ του Κεμπέκ άλλαξε τις ισορροπίες στις εκλογές στον Καναδά
Καναδάς: Το αυτονομιστικό κόμμα Μπλοκ του Κεμπέκ άλλαξε τις ισορροπίες στις βουλευτικές εκλογές
Ένα αυτονομιστικό κόμμα του Κεμπέκ που άμβλυνε τη στάση του απέναντι στο ζήτημα της ανεξαρτησίας της επαρχίας είδε το ποσοστό του να εκτινάσσεται στις βουλευτικές εκλογές του Καναδά και τελικά στέρησε από τον πρωθυπουργό Justin Trudeau την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Το Μπλοκ του Κεμπέκ, που ανανεώθηκε υπό τον νέο του επικεφαλής Iv. Francoise Blanche, κέρδισε 32 έδρες στο κοινοβούλιο από 10 που είχε μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα. Η γαλλόφωνη επαρχία του Κεμπέκ διαθέτει συνολικά 78 έδρες στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.
«Έχουμε φτάσει μακριά, αλλά θα πάμε ακόμη πιο μακριά», δήλωσε ο Blanche στους εκστασιασμένους υποστηρικτές του σήμερα τα ξημερώματα.
Το κυβερνών κόμμα των Φιλελεύθερων επιθυμούσε να αυξήσει κατά 10 τις έδρες του στο Κεμπέκ και από τις 40 να φτάσει τις 50, όμως η αναβίωση του Μπλοκ σημαίνει ότι έχασε επτά. Συνολικά στο κόμμα του Justin Trudeau υπολείπονται 14 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία.
Το κόμμα του Blanche δεν πρόκειται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο νέο κοινοβούλιο, καθώς οι Φιλελεύθεροι είναι πιο πιθανό να συμμαχήσουν με το αριστερό Νέο Δημοκρατικό Κόμμα.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό όσων στηρίζουν την ανεξαρτησία του Κεμπέκ έχει μειωθεί σε σχέση με το 1995, όταν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας από τον Καναδά απορρίφθηκε για πολύ λίγο.
Ο Blanche έχει περιορίσει τη ρητορική του κόμματος υπέρ της ανεξαρτησίας του Κεμπέκ και το εμφανίζει ως υπέρμαχο των συμφερόντων της γαλλόφωνης επαρχίας και της γαλλικής γλώσσας στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στην Οτάβα.
«Η ισχύς του Blanche είναι ότι παρουσιάζει μια εικόνα που δεν είναι τόσο σκληροπυρηνική όσο αυτή των προηγούμενων ηγετών (του κόμματος).
Αυτό του επιτρέπει να κερδίζει από μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος», σχολιάζει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ Πιερ Μαρτέν.
Ο 54χρονος Blanche, πρώην υπουργός της επαρχίας και προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε ότι το Μπλοκ επιθυμεί το κοινοβούλιο να λειτουργήσει και προς αυτή την κατεύθυνση θα στηρίξει οποιαδήποτε προτεινόμενη νομοθεσία που είναι καλή για το Κεμπέκ.
«Δεν πιστεύω ότι οι πολίτες του Κεμπέκ και του Καναδά εξέλεξαν μια κυβέρνηση μειοψηφίας με στόχο να επιστρέψουν στις κάλπες σε 18 μήνες», εξήγησε.
Ο Blanche, επαναλαμβάνοντας δηλώσεις που έκανε το Σαββατοκύριακο, σημείωσε σήμερα ότι το Κεμπέκ ίσως κάποια μέρα «να αποκτήσει όλα τα στοιχεία της κυριαρχίας», αν και ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν θα συμβεί στη διάρκεια αυτού του κοινοβουλίου.
«Δουλειά μας είναι να κάνουμε την ομοσπονδία του Καναδά να δουλέψει. Δουλειά μας είναι επίσης να μην προκαλούμε προβλήματα», πρόσθεσε.
Κάποια στιγμή οι συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του φώναξαν: «Θέλουμε χώρα», με τον Blanche να απαντά: «Κι εγώ επίσης αλλά αυτή τη φορά η εντολή που λάβαμε δεν αφορά την επίτευξη της κυριαρχίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης