Αντίθετη η EBRD στο διορισμό του Hakan Atilla ως επικεφαλής του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης

Αντίθετη η EBRD στο διορισμό του Hakan Atilla ως επικεφαλής του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης
Τουρκία: H EBRD είναι αντίθετη στον διορισμό του Hakan Atilla, που είχε φυλακισθεί στις ΗΠΑ, επικεφαλής του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) εξέφρασε την αντίθεσή της στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να διορίσει τον Hakan Atilla, ένα πρώην κορυφαίο στέλεχος της τράπεζας Halkbank που είχε φυλακισθεί στις ΗΠΑ, διευθύνοντα σύμβουλο του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο η EBRD έχει μεγάλο ποσοστό μετοχών.
Στον Hakan Atilla είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 32 μηνών στις ΗΠΑ μετά την καταδίκη του για βοήθεια στο Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις. Την περίοδο εκείνη, ο Τούρκος πρόεδρος, T. Erdogan, κατήγγειλε την υπόθεση ως πολιτική επίθεση στην κυβέρνησή τους.
Ο Hakan Atilla απελευθερώθηκε και επέστρεψε στην Τουρκία νωρίτερα φέτος και χθες ο υπουργός Οικονομικών B. Albayrac, που είναι γαμπρός του Erdogan, τον διόρισε διευθύνοντα σύμβουλο του Χρηματιστηρίου.
"Δεν μας συμβουλεύτηκαν και δεν το στηρίζουμε", δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής επικοινωνίας της EBRD, J. Charles.
Η EBRD έχει μερίδιο 10% στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και ασκεί πίεση εδώ και χρόνια να προχωρήσει αυτό σε μία δημόσια προσφορά μετοχών.
Η Halkbank, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Τουρκίας, δεν έχει φύγει από το ραντάρ των ΗΠΑ.
Την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανοί εισαγγελείς κατηγόρησαν τη Halkbank ότι έλαβε μέρος σε ένα σχήμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παράκαμψη των κυρώσεων στο Ιράν.
Η τουρκική τράπεζα απέρριψε τις κατηγορίες ως μέρος ευρύτερων αμερικανικών κυρώσεων για την εισβολή της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία, ενώ ο Erdogan τις χαρακτήρισε ένα "παράνομο, κακό" βήμα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS