Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Στο 5,9% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα 2019, το υψηλότερο μεταξύ των χωρών του ΔΝΤ

tags :
Κύπρος: Στο 5,9% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα 2019, το υψηλότερο μεταξύ των χωρών του ΔΝΤ
Τα μεγάλα πλεονάσματα της Κύπρου αναμένεται να συμβάλουν, σταδιακά, στη μείωση του μεγάλου της δημόσιου χρέους που φθάνει το 96%
Ξεχωρίζει η Κύπρος για τη δημοσιονομική της απόδοση, όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2019 η Κύπρος αναμένεται να καταγράψει το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα σε όλες τις χώρες που αξιολογεί το ΔΝΤ φθάνοντας στο 5,9% του ΑΕΠ.
Όπως μεταδίδει το Stockwatch, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Cystat, το δημοσιονομικό πλεόνασμα ξεπέρασε το 4% του ΑΕΠ τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019 με τη μεγαλύτερη συνεισφορά να έχουν οι αυξημένες εισφορές για το ΓεΣΥ παρά τη σημαντική αύξηση που καταγράφεται στους μισθούς μετά τις επιστροφές των αποκοπών από τον Ιούλιο του 2018.
Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν περιλαμβάνει τις πληρωμές τόκων στα δάνεια.
Μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται και στη Νορβηγία (5,1%), στην Ελλάδα (3,3%) και στην Πορτογαλία (2,9%).
Οι ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα καταγράψουν το μεγαλύτερο πρωτογενές έλλειμμα που θα αγγίξει το 3,6% του ΑΕΠ.
Όπως εξηγεί το ΔΝΤ, οι δαπάνες και τα δημοσιονομικά υπόλοιπα των Ηνωμένων Πολιτειών προσαρμόζονται ώστε να αποκλείουν τους τεκμαρτούς τόκους από μη χρηματοδοτούμενες συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις και τις τεκμαρτές αποζημιώσεις των εργαζομένων, που υπολογίζονται ως δαπάνες στο πλαίσιο του Συστήματος Εθνικών Λογαριασμών του 2008 (SNA 2008) που υιοθετήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεδομένα για τις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να διαφέρουν από τα δεδομένα που δημοσιεύονται από το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ.
Πέραν των ΗΠΑ, έλλειμμα προβλέπεται σε ακόμη 7 χώρες, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, το Ισραήλ, το Χονγκ Κονγκ, τον Καναδά, τη Φινλανδία και την Εσθονία.
Αναφορικά με το δημοσιονομικό ισοζύγιο, η Κύπρος αναμένεται να καταγράψει το τρίτο μεγαλύτερο πλεόνασμα μετά τη Νορβηγία και τη Σιγκαπούρη. Εκτιμάται να ανέλθει στο 3,6%.
Στη Νορβηγία το πλεόνασμα αναμένεται να φθάσει στο 7,6% του ΑΕΠ και στη Σιγκαπούρη στο 4,3%.
Τα μεγάλα πλεονάσματα της Κύπρου αναμένεται να συμβάλουν, σταδιακά, στη μείωση του μεγάλου της δημόσιου χρέους που φθάνει το 96%. 
Είναι ένα από τα ψηλότερα χρέη κρατών στον κόσμο, καταδεικνύοντας την ανάγκη διοχέτευσης σημαντικού μέρους των πλεονασμάτων για αποπληρωμή των δανείων του κράτους.
Αυτό εξηγεί και τη σχετικά μεγάλη διαφορά μεταξύ του πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος και του δημοσιονομικού πλεονάσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης