Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εμπόδια στον δρόμο της ψήφου των αποδήμων - Νέα συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής

tags :
Εμπόδια στον δρόμο της ψήφου των αποδήμων - Νέα συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής
Η συνεδρίαση θα γίνει σήμερα Τρίτη 22/10 το απόγευμα
Μετ εμποδίων ο δρόμος για το θέμα της ψήφου των αποδήμων μετά τη μη συμφωνία κατά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής τη Δευτέρα όπου η συζήτηση κινήθηκε αρκετές φορές σε υψηλούς τόνους με επίδικο το πως θα πιστοποιείται το πόσα χρόνια ζει κάποιος στο εξωτερικό.
Τα κόμματα πάντως δίνουν νέο ραντεβού στη Διακομματική Επιτροπή για σήμερα το απόγευμα στις επτά με την κυβέρνηση να επιμένει στην εξεύρεση συναίνεσης.
Το μεγαλύτερο αγκάθι παραμένει η πιστοποίηση της παραμονής των ψηφοφόρων στο εξωτερικό για κάποια χρόνια με κυβέρνηση και κόμματα να επεξεργάζονται μια εναλλακτική λύση για την υπέρβαση του αδιεξόδου και τη στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος να είναι κομβική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως εξακολουθεί να κινείται στον αντίποδα των κυβερνητικών  σχεδίων υποβοηθούμενος και από την αρνητική στάση του ΜέΡΑ25 που αποτυπώθηκε πριν από τη Διακομματική.
Έτσι, ο τεχνικός σκόπελος που προέκυψε με το χρονικό περιθώριο των τριάντα ετών απουσίας από την Ελλάδα να τίθεται ως νέα προϋπόθεση για συμμετοχή στις εκλογές, καθώς φαίνεται, βάζει εμπόδια στον δρόμο της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
Το εν λόγω κριτήριο είχε θέσει το ΚΚΕ ως προϋπόθεση για συναίνεση και το υιοθέτησε στη γραπτή του πρόταση ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι η εφαρμογή του στην πράξη είναι αδύνατη καθώς οι ελληνικές κρατικές αρχές δεν μπορούν να τεκμηριώσουν πόσο διάστημα απουσιάζει κάποιος από την Ελλάδα.
Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Εσωτερικών πρότεινε το συγκεκριμένο κριτήριο να μην έχει αναδρομική ισχύ αλλά να εφαρμοστεί για τους μελλοντικούς μετανάστες.
Αν και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας αναγνώρισε το πρόβλημα, δήλωσε ότι το κόμμα του εμμένει στην αρχική θέση και ότι αναμένει από το υπουργείο να βρει άλλες λύσεις που θα άρουν το τεχνικό ζήτημα.
Το θέμα παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συζητηθεί στην τρίτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα και κατά την οποία ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να καταθέσει τη νέα του πρόταση.
Στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί αυτή την ώρα, τα τρία από τα έξι πολιτικά κόμματα εμφανίζονται θετικά και είναι η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.
Ωστόσο το άθροισμά τους φτάνει τους 190 βουλευτές οι οποίοι δεν αρκούν για να περάσει η ρύθμιση καθώς το Σύνταγμα επιβάλει 200 ψήφους.
Αρνητικά στην πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών τάσσονται δύο κόμματα μετά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Δευτέρα, το ΜέΡΑ25 που αναδιπλώθηκε και φαίνεται ότι παρέσυρε και τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος την περασμένη Παρασκευή άρχισε να ανοίγει ένα παράθυρο για συμφωνία.
Ενώ στη μέση, βρίσκεται το ΚΚΕ που αποτελεί κλειδί για τις εξελίξεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 να προσπαθούν να το ωθήσουν προς το όχι ενώ η κυβέρνηση προς το ναι.
Στο πλαίσιο αυτό, αποκτά καθοριστική σημασία η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής σήμερα προκειμένου να δούμε αν είναι εφικτό να αρθούν τα εμπόδια και να ανοίξει ο δρόμος για τη συναίνεση.  

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης