Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Λάθος της κυβέρνησης να μη διαφοροποιήσει τις υποθέσεις Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στη Σύνοδο Κορυφής

Κατρούγκαλος: Λάθος της κυβέρνησης να μη διαφοροποιήσει τις υποθέσεις Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στη Σύνοδο Κορυφής
Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι σιωπηλή, πρέπει να επιστρέψει στα Βαλκάνια είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Την θέση ότι ήταν λάθος της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι δεν διαφοροποίησε τις υποθέσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας ως προς το ζήτημα της διαδικασίας ένταξης τους στην ΕΕ κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Κατρούγκαλος είπε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι σιωπηλή και πως πρέπει να επιστρέψει στα Βαλκάνια.
Ερωτηθείς αν υπήρξε συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία και την ΕΕ πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών για ένταξη της ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «ήταν σαφές ότι η ΕΕ μέσω των ανακοινώσεων πολλών ηγετών είχε υποσχεθεί στη Βόρεια Μακεδονία ότι ο δρόμος για την Ευρωπαϊκή Ένωση περνούσε μέσα από τη λήξη της διαφοράς που είχε με την Ελλάδα».
«Το σύνολο των Δυτικών Βαλκανίων θεωρούσε ότι η προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας ουσιαστικά προετοίμαζε και τη δική τους προοπτική.
Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο ο Juncker μίλησε για ένα ιστορικό λάθος, που υπονομεύει την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικά» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι «τουλάχιστον για τα εθνικά μας συμφέροντα θα έπρεπε να έχει γίνει μία σαφής διαφοροποίηση».
«Κυρίως γιατί εμείς θέλουμε από την Αλβανία να εγγυηθεί και τα συμφέροντα της μειονότητάς μας ειδικά γύρω από δύο κρίσιμα ζητήματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα. (…)
Όταν έχεις μία κυβέρνηση (σ.σ. της Αλβανίας) για την οποία δεν είσαι βέβαιος ότι ούτως ή άλλως θα εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της  και έχει εθνικά συμφέροντα, το περιουσιακό και τον αυτοπροσδιορισμό, ζητάς εκ των προτέρων εγγυήσεις.
Αυτό δεν το έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Και επιπλέον έκανε και το σφάλμα να μην διαφοροποιήσει τις δύο αυτές υποθέσεις ούτως ώστε και τις προοπτικές της Βόρειας Μακεδονίας να υπονομεύσει και κυρίως να μην εξασφαλίσει αυτά που χρειαζόμαστε από την Αλβανία» ανέφερε ο κ.Κατρούγκαλος.
Ερωτηθείς για τη στάση της Γαλλίας ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «η Γαλλία ενδεχομένως να  δεχόταν την μεμονωμένη έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία».
«Η Ιταλία φαίνεται ότι σε αυτό το σημείο αντέδρασε.
Βλέπετε όμως τι κάνουμε;
Μιλάμε για άλλες χώρες ενώ η Ελλάδα φαίνεται ότι ήταν σχετικά σιωπηλή στη συζήτηση αυτή.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι σιωπηλή.
Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στα Βαλκάνια» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, αναφέροντας πως «θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να επανεξεταστεί αυτή η υπόθεση έστω και με νέο ευρωπαϊκό συμβούλιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης