Τελευταία Νέα
Διεθνή

Milososki (πρώην ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ): Υπάρχει τρόπος να επιστρέψουμε στην ονομασία «Μακεδονία»

tags :
Milososki (πρώην ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ): Υπάρχει τρόπος να επιστρέψουμε στην ονομασία «Μακεδονία»
Η πλήρης ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ θα πρέπει να αποκλειστεί για την επόμενη δεκαετία υποστηρίζει ο Antonio Milososki
Την θέση ότι υπάρχουν τρόποι για να γυρίσει η Βόρεια Μακεδονία στην παλιά συνταγματική της ονομασία «Μακεδονία» και παρά τη Συμφωνία των Πρεσπών διατυπώνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν βουλευτής του εθνικιστικού κόμματος VMRO, Antonio Milososki.
Σε δηλώσεις του στην Frankfurter Allgemeine ο Milososki, ο οποίος υπήρξε εκπρόσωπος της εκστρατείας κατά της μετονομασίας της χώρας του σε Βόρεια Μακεδονία, υποστήριξε ότι «το να υπογράφεις μιας σημαντική συμφωνία χωρίς να δίνεις ιδιαίτερο βάρος σε ισχυρές εγγυήσεις είναι σαν να δέχεσαι να ακρωτηριάσεις το πόδι σου χωρίς πρώτα να πάρεις μια δεύτερη και τρίτη ιατρική γνώμη».
«Εάν κάνεις αυτό το λάθος, χάνεις το πόδι σου, ανεξάρτητα του για το πόσο καιρό θα κλαις.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση μας έκανε ακριβώς αυτό το λάθος.
Υπέγραψε μια συμφωνία με την Ελλάδα, στην οποία έκανε άνευ προηγουμένου παραχωρήσεις.
Οι πολίτες της χώρας μου χειραγωγήθηκαν, πείστηκαν ότι η συμφωνία αυτή θα διασφάλιζε την ένταξη μας στην ΕΕ.
Αυτή ήταν η προπαγάνδα πριν το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος.
Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Γαλλία και άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ βλέπουν τη διεύρυνση της ΕΕ όχι ως προτεραιότητα αλλά ως εμπόδιο.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η πλήρης ένταξη στην ΕΕ θα πρέπει να αποκλειστεί τουλάχιστον για την ερχόμενη δεκαετία» αναφέρει ο Milososki.
Ερωτηθείς εάν το κόμμα του προτίθεται να ακυρώσει τη συμφωνία και να αλλάξει το όνομα, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για τον ερχόμενο Απρίλιο, ο Milososki υποστηρίζει πως «υπάρχουν τρόποι για να επιστρέψουμε στην παλιά συνταγματική μας ονομασία Μακεδονία».
«Ωστόσο, όλες οι λύσεις είναι αρκετά περίπλοκες.
Μια δυνατότητα είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο να κηρύξει τη συμφωνία με την Ελλάδα άκυρη.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει στη βάση του περσινού δημοψηφίσματος, στο οποίο δεν υπήρχε πλειοψηφία για την κατάργηση της παλιάς ονομασίας.
Επίσης, υπάρχουν εκείνοι οι βουλευτές, οι οποίοι ψήφισαν τη νέα ονομασία υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών, ενάντια στην ελεύθερη βούληση τους.
Είχαν απειληθεί με φυλάκιση από τον Γενικό Εισαγγελέα ή από δικαστές που ελέγχονταν από την κυβέρνηση, εάν δεν ψήφιζαν για την αλλαγή του ονόματος.
Εάν αυτοί είχαν το κουράγιο να τα αναφέρουν όλα αυτά δημόσια και να πάνε στο γραφείο του εισαγγελέα μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, τότε αυτό θα άλλαζε το κοινό αίσθημα και θα επέτρεπε σε μια πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής να επαναφέρει το παλιό Σύνταγμα» αναφέρει ο Milososki.
Στην παρατήρηση ότι όπως είπε ο ίδιος, όλα αυτά είναι απίθανα σενάρια, ο Milososki υποστηρίζει πως ότι και αν συμβεί, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: «οι πολίτες μας λένε την χώρα μας Μακεδονία και θα συνεχίσουν να την αποκαλούν έτσι».
«Επιβεβλημένες λύσεις δεν μπορούν να επιβιώσουν απέναντι στη θέληση του λαού» τονίζει ο Milososki, ο οποίος επισημαίνει ότι είναι «κλινικά νεκρή» η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ.
«Τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα δείξουν εάν υπάρχει η πολιτική βούληση στην ΕΕ για την αναζωογόνηση της μέσω μεταρρυθμίσεων.
Η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ στερείται στρατηγικής σαφήνειας.
Κάθε χρόνο καθίσταται όλο και πιο δύσκολο για τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και τη Μακεδονία να πιστέψουν στην προοπτική της πλήρους ένταξης.
Τα κράτη μας θα πρέπει να ζητήσουν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στις επόμενες συνόδους κορυφής της ΕΕ για τα δυτικά Βαλκάνια.
Οι αφελείς δεσμεύσεις δεν αρκούν» επισημαίνει ο Milososki.
 
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης