Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα 7+1 θέματα που έθεσαν οι διεθνείς οίκοι στη Νέα Υόρκη στις ελληνικές τράπεζες - Έμφαση σε stress test, NPEs και APS - Ηρακλής

Τα  7+1 θέματα που έθεσαν οι διεθνείς οίκοι στη Νέα Υόρκη στις ελληνικές τράπεζες - Έμφαση σε stress test, NPEs και APS - Ηρακλής
Η ατζέντα αυτή περιλαμβάνει επτά συν ένα κρίσιμα ζητήματα για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων
Με ατζέντα που προδίδει την επενδυτική προδιάθεση για την Ελλάδα, κινήθηκαν τα μεγάλα ξένα σπίτια σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η ατζέντα αυτή περιλαμβάνει επτά συν ένα κρίσιμα ζητήματα για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.
Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως έναν εναλλακτικό επενδυτικό προορισμό καθώς πραγματοποιούν ευρείες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων μετά την πτώση των επιτοκίων που σε ορισμένες περιπτώσεις εξελίχθηκαν και σε αρνητικά  και τα οποία καθιστούν περίπου απαγορευτική την τοποθέτηση σε παντός είδους καταθέσεις.
Ετσι οι ερωτήσεις που έθεσαν στις τράπεζες και την κυβέρνηση κατά την διάρκεια των πολυάριθμων υπερατλαντικών roadshows που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ τέθηκαν μια σειρά αρκετά κρίσιμων ζητημάτων.

Τι θέλουν να μάθουν οι επενδυτές

 1.Οι τελευταίες μακροοικονομικές εξελίξεις όπως αυτές αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά και η συμφωνία κάλυψης που επιτεύχθηκε με την Commission σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενόαποτέλεσε σημαντικό θέμα συζήτησης στα πρόσφατα roadshows των ελληνικών τραπεζών και στην Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη.
Η στάθμιση της ανάπτυξης είναι κρίσιμος παράγοντας για τις τοποθετήσεις των διεθνών επενδυτών σε μια περίοδο που το διεθνές περιβάλλον καταγράφει σαφείς ενδείξεις υφέσεως.

2.Oι δημοσιονομικές εξελίξεις και η στρατηγική εκτέλεσης των στόχων του προϋπολογισμού αποτελεί  το δεύτερο πεδίο γνώσης που επιθυμούν να κατέχουν οι διεθνείς οίκοι. 
Αλλωστε ο τρόπος εκτέλεσης του προϋπολιγισμού και οι πηγές εσόδων για την εξυπηρέτηση των στόχων αποτελούν σημαντική παράμετρο για επενδύσεις αφού οι ξένοι επιζητούν την ανάπτυξη πολιτικών φορολογικής ελάφρυνσης.

3. Απολύτως σχετικό με το παραπάνω είναι η νέα κυβερνητική πολιτική και η ατζέντα μεταρυθμίσεων αφού θέματα ιδιωτικοποιήσεων και πεδία χρηματοδότησης έργων αποτελούν κυρίαρχα ζητήματα σε όσα διεθνή σπίτια αναζητούν τοποθετήσεις.

4. Η πορεία των τιμών των ακινήτων, οι τάσεις και οι προοπτικές βρίσκονται στη διόπτρα των ξένων αφού το real estate αποτελεί από μόνο του επενδυτικό στόχο, όμως και μια άνοδος των τιμών των ακινήτων αλλάζει την εικόνα των ισολογισμών των τραπεζών ενισχύοντας σημαντικά τα ενεργητικά τους.

5. Οι πωλήσεις των NPEs αλλά και η δυναμική στα χαρτοφυλάκια της κάθε μίας τράπεζας για την εκκαθάριση του ισολογισμού της εντάσσεται στην κύρια ατζέντα των διεθνών οίκων οι οποίοι εξετάζουν το θέμα αυτό ασφαλώς σε συνδιασμό με την εξέλιξη του APS που προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση- σχέδιο Ηρακλής- .

6.  H εξελικτική πορεία των μεγεθών των τραπεζών αποτελούν είναι μεγάλης σημασίας για την επενδυτική κοινότητα αφού εν πολλοίς θα καθορίσει και κρίσιμες εξελίξεις όπως τα stress tests που θα λάβουν χώρα την επόμενη χρονιά και θα σημαδέψουν τις ελληνικές τράπεζες που τυχόν θα χρειαστούν κεφάλαια.
Στο πλαίσιο αυτό οι ξένοι ρωτούν για την πορεία των εσόδων προ προβλέψεων όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από επιτόκια, προμήθειες και λειτουργικά έξοδα.

7. Η πιστωτική επέκταση είναι από τα σημαντικότερα θέματα που θέτουν τα ξένα σπίτια στις τράπεζες αφού αυτή είναι που θα διαμορφώσει α. για τις ελληνικές τράπεζες έναν νέο κύκλο υγιούς κερδοφορίας β. για την ίδια τη χώρα την πολυπόθητη ανάπτυξη.

8. Το "συν ένα θέμα" που ασφαλώς δεν αποτελεί και το τελευταίο στην ατζέντα είναι η πορεία του APS -Ηρακλής και το τι ύψους κόκκινα δάνεια αυτό θα απορροφήσει.
Οι τράπεζες δυσκολεύονται να μιλήσουν γι' αυτό αν δεν δουν το θεσμικό πλαίσιο στην ολότητά του, ωστόσο θεωρούν τη συστημική λύση ως ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για να προχωρήσουν στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους.

Οπως ήδη αναφέρθηκε οι διεθνείς οίκοι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως έναν  δυνητικά υποψήφιο επενδυτικό προορισμό μιας και οι επενδυτικές επιλογές τους δεν είναι απεριόριστες.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό πως ένα από τα ισχυρότερα συνταξιοδοτικά συστήματα παγκοσμίως, αυτό της Ολλανδίας, αναζητεί διεξόδους και μειώνει τις συντάξεις λόγωντων αρνητικών επιτοκίων δανεισμού στην Ευρώπη. Τα δύο μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία στη χώρα, αλλά και παγκοσμίως, ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα το ενδεχόμενο περικοπών στις γενναιόδωρες συντάξεις των Ολλανδών από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι οι περικοπές θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.

Οι διεθνείς οίκοι βλέπουν τρία πεδία επενδύσεων στην Ελλάδα:

-Τη δευτερογενή αγορά τίτλων η οποία θα διαμορφωθεί μέσα από τα κόκκινα δάνεια όταν αυτά τοποθετηθούν στο APS Hρακλής. Aς σημειωθεί πως οι λοιπές αντίστοιχες αγορές όπως αυτή της Ιταλίας έχει κλείσει τον κύκλο της.

-Την αγορά real estate στο πλαίσιο έναρξης επενδυτικών σχεδίων όπως το Ελληνικό το οποίο οδηγεί σε ανοδική πορεία τις τιμές των ακινήτων

-Τις τραπεζικές μετοχές που θεωρούν πως βρίσκονται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι ισολογισμοί θα εξυγιανθούν ενώ αναμένεται αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και των τραπεζών στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Ας σημειωθεί πως οι επαφές και τα roadshows κυβέρνησης και τραπεζών συνεχίζονται.
Κατά την τρέχουσα εβδομάδα στην Αθήνα θα έλθει η Morgan Stanley με επενδυτές πελάτες της ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται επενδυτές πελάτες της Merrill Lynch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης