Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβερνητικοί τακτικισμοί για την εξασφάλιση συναίνεσης από την αντιπολίτευση για την ψήφο των ομογενών

Κυβερνητικοί τακτικισμοί για την εξασφάλιση συναίνεσης από την αντιπολίτευση για την ψήφο των ομογενών
Αφετηρία, στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρούν το πρώτο βήμα που έγινε για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό
Ενόψει σημαντικών αποφάσεων, για κρίσιμα ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα, τις οποίες θα κληθεί να λάβει τους επόμενους τρεις μήνες, η κυβέρνηση δείχνει να ακολουθεί την τακτική της μετριοπάθειας, με γνώμονα το συναινετικό πνεύμα. Στόχος του πρωθυπουργού όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του είναι «να εμπεδωθεί η κουλτούρα του διαλόγου και της διακομματικής συνεννόησης για όλα τα μείζονα θεσμικά ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας».
Αφετηρία, στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρούν το πρώτο βήμα που έγινε για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό ενώ το αποκορύφωμα θα έρθει με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και την επιλογή του προσώπου που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση εκφράζει την διάθεση να κάνει συμβιβασμούς από την πλευρά της έτσι ώστε να υπάρξει συναίνεση.
Άλλωστε, η εν λόγω διάθεση διαφάνηκε και στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, όπου παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υπέρμαχος της επιστολικής ψήφου, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να υποχωρήσει στις αντιδράσεις που προέρχονται κυρίως από το ΚΚΕ, το οποίο ζητά η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό να γίνεται μόνο με αυτοπρόσωπη παρουσία στα προξενεία ή σε άλλους χώρους που θα επιλεγούν.
Μάλιστα, η στάση του Περισσού αποτελεί κλειδί για την απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 ψήφων που επιβάλλει το Σύνταγμα.
Σε κάθε περίπτωση, η συνθετική πρόταση που ετοιμάζεται από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους και με την ψήφο των 300 βουλευτών, όπως συχνά επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, περικλείει τέσσερα χαρακτηριστικά στοιχεία:
Εκλογικά τμήματα θα λειτουργούν στα ελληνικά προξενεία του εξωτερικού ή σε άλλους χώρους που θα κριθούν κατάλληλοι λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί.
Η δυνατότητα επιστολικής ψήφου θα δοθεί σε όσους διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές οι οποίες απέχουν σημαντικά από τους χώρους που θα λειτουργούν τα εκλογικά τμήματα.
Επίσης, θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, προκειμένου τα κόμματα που το επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν σε εκλόγιμες θέσεις πρόσωπα που προέρχονται από την Ομογένεια.
Ακόμη, θα καθιερωθούν κάποιοι περιορισμοί σε ότι αφορά τον χρόνο που έχει φύγει κάποιος από την χώρα, με πιο πιθανό ενδεχόμενο τα τριάντα έτη, έτσι ώστε να μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πάντως, αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και τους οδηγεί αναγκαστικά να υποχωρήσουν τόσο στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου όσο και σε αυτό του κόφτη.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης