Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gentiloni: Επείγουσα ανάγκη η αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για χρέος και έλλειμμα

Gentiloni: Επείγουσα ανάγκη η αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για χρέος και έλλειμμα
«Ήρθε η ώρα οι χώρες που έχουν δημοσιονομικό χώρο να τον αξιοποιήσουν, σε ένα συνολικό πλαίσιο λιγότερο περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών», δήλωσε ο Gentiloni
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται χαλαρότερες δημοσιονομικές πολιτικές και αναθεώρηση του δημοσιονομικού της πλαισίου, τονίζει ο νέος επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Paolo Gentiloni σε συνέντευξή του στην  ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore».
Ο Paolo Gentiloni δήλωσε ότι, αν και οι κανόνες της ΕΕ για το έλλειμμα και το χρέος  δεν πρέπει να αγνοηθούν, πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρηθούν και να επικαιροποιηθούν.
«Ήρθε η ώρα οι χώρες που έχουν δημοσιονομικό χώρο να τον αξιοποιήσουν, σε ένα συνολικό πλαίσιο λιγότερο περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών», δήλωσε ο Gentiloni, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Pierre Moscovici στη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών και Οικονομικών Υποθέσεων την 1η Νοεμβρίου 2019.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας προειδοποίησε ότι με την επιβράδυνση της οικονομίας της ΕΕ «δεν πρέπει να παραβλεφθούν οι κίνδυνοι μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλής ανάπτυξης» και το έργο της τόνωσης της οικονομίας «δεν πρέπει να αφεθεί μόνο στη νομισματική πολιτική», αναφέρει το Reuters.
O Gentiloni θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξέταση του σχεδίου προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2020, το οποίο υποβλήθηκε στην Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα.
Το σχέδιο προϋπολογισμού αυξάνει το διαρθρωτικό έλλειμμα του επόμενου έτους - το οποίο αποκλείει την επίδραση των διακυμάνσεων της αύξησης του ΑΕΠ - κατά 0,1% του Aκαθάριστου Eγχώριου Προϊόντος, αντιστρέφοντας μια προηγούμενη δέσμευση της Ρώμης να το μειώσει κατά 0,6%.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dobrovskis δήλωσε στο Reuters  ότι οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν από την Ιταλία «διευκρινίσεις» σχετικά με τις προθέσεις της για τον προϋπολογισμό.
Ωστόσο, παρόλο που ο προϋπολογισμός φαίνεται να παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ, πολλοί αναλυτές αναμένουν από την Επιτροπή να υιοθετήσει μια επιεική προσέγγιση και να αποφύγει μια παρατεταμένη διαμάχη με τη Ρώμη, όπως αυτή που ξέσπασε το 2018, όταν η Ιταλία είχε μια λιγότερο φιλική προς την ΕΕ κυβέρνηση.
Ο Gentiloni, ο οποίος προέρχεται από το φιλοευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα που κυβερνά τώρα με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, τόνισε πως είναι σημαντικό το σχέδιο προϋπολογισμού να προέρχεται από μια κυβέρνηση που έχει μια εποικοδομητική προσέγγιση έναντι της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης