Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δύσκολη η συνάντηση Pence - Erdogan για τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Συρία

Δύσκολη η συνάντηση Pence - Erdogan για τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Συρία
Υπήρχαν πολλές διαφωνίες στις συζητήσεις τόνισε ο ανώτερος αξιωματούχος
Αμήχανα ξεκίνησε η συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου Mike Pence και του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και εκεχειρίας στη βορειοανατολική Συρία και την αναστολή επίθεσης του τουρκικού στρατού εναντίον των κουρδικών δυνάμεων. 
Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε σπεύσει να πλέξει το εγκώμιο του Τούρκου προέδρου οι συνομιλίες με τους αμερικανούς ήταν δύσκολες.
Ο Mike Pence ανακοίνωσε τη διακοπή διάρκειας 120 ωρών της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στη βορειοανατολική Συρία, έπειτα από συνομιλίες 4 ωρών με τον Erdogan στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, μια συνάντηση που ξεκίνησε δυσοίωνα, με ανέκφραστα πρόσωπα, χωρίς πολλά χαμόγελα.
Και οι δύο πλευρές είπαν πως το προσχέδιο συμφωνίας είχε ήδη σκιαγραφηθεί πριν από τη συνάντησης, ωστόσο παρέμεναν κρίσιμα εμπόδια προς την επίτευξη μιας συμφωνίας για την διακοπή της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, σε μία ακόμη εμπόλεμη σύρραξη στον οχταετή καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.
Ο στόχος ήταν να περιοριστεί μια νέα ανθρωπιστική κρίση, και να αντιμετωπιστεί ο φόβος για τους χιλιάδες κρατούμενους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που τους φυλούν οι κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες είναι στόχος της τουρκικής επίθεσης.
"Ήταν εμφανές ότι οι συνομιλίες του Pence στην Τουρκία δεν θα ήταν εύκολες", τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters.
Πριν ακόμη προσγειωθεί το αεροσκάφος που μετέφερε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo στην Τουρκία, η Άγκυρα είχε απορρίψει το κάλεσμα Pence για μια εκεχειρία.
Η τουρκική ηγεσία δήλωνε ότι θα δεχθεί μια κατάπαυση του πυρός μόνο στην περίπτωση που η συροκουρδική πολιτοφυλακή YPG (που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Τουρκία) συμφωνήσει να αποσυρθεί σε 20 χλμ βάθος από την "ζώνη ασφαλείας" κατά μήκος των συνόρων.
"Υπήρχαν πολλές διαφωνίες", στις συζητήσεις, τόνισε ο ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί. Ωστόσο το κεντρικό ζήτημα ήταν η επιμονή της Τουρκίας ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια κατάπαυση του πυρός αόριστης διάρκειας.
"Το καθοριστικό σημείο στη συνάντηση ήταν όταν ο Erdogan απαίτησε να τεθεί μια προθεσμία αν επιθυμούσαν οι επιχειρήσεις να διακοπούν", είπε ο αξιωματούχος.
"Ο Erdogan είπε πως θα μπορούσε να είναι 24 ή 48 ωρών. Ο Pence απάντησε πως αυτό ήταν ένα πολύ μικρό χρονικό πλαίσιο και πως δεν μπορούσε να πάρει μόνος του αυτή την απόφαση".
Με τον Τούρκο πρόεδρο να αρνείται να υποχωρήσει, το ζήτημα μεταφέρθηκε σε μια δεύτερη, διευρυμένη συνάντηση.
"Σε συνέχεια των συνομιλιών, συμφωνήθηκε μια προθεσμία 120 ωρών. Μόλις αυτό διευθετήθηκε, σημειώθηκε γρήγορη πρόοδος σε άλλα θέματα", σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.
Ένας Αμερικανός ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε: "Σε κάποιο σημείο, ο Erdogan ρώτησε πόσο χρόνο θα χρειαστεί το YPG να αποσυρθεί και εμείς (η αμερικανική αντιπροσωπεία) το λάβαμε ως μια αμυδρή ελπίδα ότι οι Τούρκοι είναι ανοιχτοί για μια συμφωνία".

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης