Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία είναι έτοιμη να καταλάβει τον έλεγχο των μεγαλύτερων πετρελαϊκών αποθεμάτων του κόσμου

Η Ρωσία είναι έτοιμη να καταλάβει τον έλεγχο των μεγαλύτερων πετρελαϊκών αποθεμάτων του κόσμου
Έτοιμη η Μόσχα να αναλάβει τον έλεγχο της κρατικής πετρελαϊκής PDVSA της Βενεζουέλας
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είναι έτοιμη να αναλάβει τον έλεγχο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA στη Rosneft της Ρωσίας.
Η ρωσική TASS, αναφέροντας την El Nacional, αναφέρει ότι η ριζοσπαστική κίνηση συζητείται ως τρόπος διαγραφής του χρέους του Καράκας στη Μόσχα.
Το χρέος είναι τεράστιο: στα τέλη Ιουνίου του τρέχοντος έτους, τα χρήματα που οφειλόταν μόνο στη Rosneft ανήλθαν στα 1,1 δισ. δολάρια, μείωση από 1,8 δισ. δολάρια στο τέλος Μαρτίου 2019.
Η Μόσχα είχε αντιδράσει θετικά στην πρόταση και είχαν συσταθεί αρκετές επιτροπές και απεστάλησαν στη Βενεζουέλα για να αξιολογήσουν την κατάσταση στο PDVSA.
Το πρώτο σχόλιο από αυτές τις επιτροπές ήταν ότι η εταιρεία ήταν πολύ μεγάλη και χρειάστηκε σοβαρές περικοπές για να γίνει πιο ανταγωνιστική.
Ωστόσο, η ανταγωνιστικότητα παραμένει αμφισβητήσιμη. Οι περισσότερες από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα έχουν στοχοθετήσει ειδικά την PDVSA. Η Rosneft είναι επίσης αντικείμενο των αμερικανικών κυρώσεων.
Η Rosneft δραστηριοποιείται στη Βενεζουέλα σε κοινά έργα με την PDVSA. Ωστόσο, αυτές οι δραστηριότητες φαίνεται να μην παραβιάζουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα Elliott Abrams.
Ο Abrams είπε τον περασμένο μήνα ότι ενδέχεται να υπάρχουν κυρώσεις για τη ρωσική εταιρεία στο μέλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Καράκας θέλει να πάρει τον έλεγχο της Rosneft χωρίς την ιδιωτικοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή ιδιοκτησίας του PDVSA θα πρέπει να εγκριθεί από την Βουλή η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης