Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Roadshows ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση για τον «Hρακλή» στην Αθήνα – Ισχυρό ενδιαφέρον από κορυφαίους επενδυτικούς ομίλους

tags :
Roadshows ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση για τον «Hρακλή» στην Αθήνα – Ισχυρό ενδιαφέρον από κορυφαίους επενδυτικούς ομίλους
Βασική μέριμνα μεταξύ άλλων του κυβερνητικού επιτελείου αποτελεί να διαμορφωθεί μια ισχυρή δευτερογενής αγοράς τίτλων
Μία σειρά από roadshows και στην Ελλάδα προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση για το σχέδιο Ηρακλής, σχέδιο που θα οδηγήσει στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια.
Βασική μέριμνα μεταξύ άλλων του κυβερνητικού επιτελείου αποτελεί να διαμορφωθεί μια ισχυρή δευτερογενής αγοράς τίτλων, κάτι για το οποίο υπάρχουν οι προϋποθέσεις αφού τα αρνητικά επιτόκια δημιουργούν υπερβάλλουσα ρευστότητα που αναζητά προϊόντα προκειμένου να τοποθετηθεί.
Η κυβέρνηση που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και συνεχίζει τις επαφές με τους διεθνείς οίκους και φορείς .
Οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη και αφορούν φορείς, επενδυτικά σπίτια και οίκους αξιολόγησης.
Μέσα από αυτές τις συναντήσεις ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας και ο αρμόδιος για πιστωτικά θέματα υφυπουργός συζητούν την έλευση επενδυτών στην Ελλάδα μόλις το θεσμικό πλαίσιο για τον Ηρακλή  έχει ολοκληρωθεί κάτι που αναμένεται να συμβεί τον Οκτώβριο.
Το νέο νόμο που θα θεσμοθετήσει το APS θα συνοδεύσει και ένας δεύτερος,  (omnibus law) ο οποίος θα εκσυγχρονίζει την κεφαλαιαγορά και τις συναλλαγές ενώ θα προάγει διατάξεις και για τις μικροπιστώσεις.
Επενδυτικοί οίκοι όπως η Black Rock η Deutsche Bank αλλά και οίκοι αξιολόγησης όπως η Moody’s και η DBRS καταγράφουν περίπου ενθουσιασμό για τις εξελίξεις .
Η  κυβέρνηση  διενεργεί συναντήσεις  επίσης με HSBC, Morgan Stanley  όπως και BNP Paribas.
Η κυβέρνηση συναντήθηκε με την ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία κατέγραψε τις δυνατότητες που διαμορφώνονται για την ελληνική αγορά τίτλων και αξιών μέσω του προγράμματος Ηρακλής.
Εν των μεταξύ στην αναζήτηση και πρόσθετων, ρεαλιστικών και καινοτόμων λύσεων - πέραν του σχεδίου «Ηρακλής» - για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών βρίσκεται η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, όπως δήλωσε χτες σε συνέντευξή του Bloomberg, ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως «είμαστε ανοιχτοί και ήδη αναζητούμε και  άλλες, ρεαλιστικές, καινοτόμες και αποτελεσματικές συστημικές λύσεις», επιπλέον του «Ηρακλή», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τελικά μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Σύμφωνα με το Bloomberg, το ποσοστό των NPLs στην Ελλάδα άγγιζε το 39,2% στο τέλος Ιουνίου, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη.
Το σχέδιο «Ηρακλής» φιλοδοξεί να τα μειώσει κατά 30 δισ. ευρώ, χάρη στα 9 δισ. ευρώ των εγγυήσεων που προβλέπει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης