Τελευταία Νέα
Οικονομία

Thomsen (ΔΝΤ): Οι συντάξεις στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο - Θετικό το σχέδιο Ηρακλής για τις ελληνικές τράπεζες

Thomsen (ΔΝΤ): Οι συντάξεις στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο - Θετικό το σχέδιο Ηρακλής για τις ελληνικές τράπεζες
Σταθερό το ΔΝΤ για το θέμα της αγοράς εργασίας και των συντάξεων
Την ανάγκη να υπάρξει νέα μείωση των συντάξεων στην Ελλάδα, τις οποίες χαρακτήρισε ιδιαίτερα υψηλές, τόνισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Poul Thomsen, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας έχει όντως επιτύχει πολλά, αλλά ορισμένες μεταρρυθμίσεις παραμένουν παγωμένες και πρέπει να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι το Ταμείο διατηρεί σε χαμηλό επίπεδο τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση για την ανάπτυξη, καθώς θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα διπλό πρόβλημα: χαμηλή παραγωγικότητα και δυσμενή δημογραφικά στοιχεία.
«Πάντα λέμε ότι η Ελλάδα είναι σε δύσκολη θέση, είναι μία από τις χώρες με τη χαμηλότερη παραγωγικότητα στην Ευρωζώνη και με δυσμενή δημογραφικά στοιχεία και γι’ αυτό τοποθετούμε τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της σε χαμηλό επίπεδο, κάτω από το 1%.
Σε σύγκριση με άλλες χώρες είναι γνωστό ποιες δομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, άνοιγμα της οικονομίας, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και της αγοράς υπηρεσιών.
Υπάρχει μία ατζέντα μεταρρυθμίσεων που δεν έχει ολοκληρωθεί, έχουν προχωρήσει κάποιες δομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αλλά παραμένουν ορισμένες που έχουν μείνει παγωμένος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το σχέδιο «Ηρακλής» για τις ελληνικές τράπεζες τόνισε ότι είναι σαφώς θετικό, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα οφείλει να μειώσει τον ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs), προσθέτοντας, πάντως, ότι το Ταμείο δεν γνωρίζει ακόμη τις ακριβείς λεπτομέρειες του προγράμματος και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εκφράσει μία τελική γνώμη.
Επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις του Ταμείου σημείωσε ότι για να πετύχει ένα καλύτερο «δημοσιονομικό μείγμα» είναι κρίσιμο να υπάρξει μεταρρύθμιση στις συντάξεις που είναι πολύ μεγάλες και διεύρυνση της φορολογικής βάσης (το 60% των πολιτών είναι στο αφορολόγητο, δήλωσε).
«Αυτές οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν και γι’ αυτό ήταν λάθος που δεν προχώρησαν οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο.
Ελπίζω αυτό να διορθωθεί», υπογράμμισε.
Σημείωσε ότι τα σχέδια της νέας κυβέρνησης σε ορισμένους τομείς, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι θετικά.
Τα προγράμματα έδωσαν χώρο για «αναπνοή».
Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει υψηλούς μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά πρέπει να αναλάβει τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που προαναφθέρθηκαν, σημείωσε.

Στήριξη στην πολιτική της ΕΚΤ

Στήριξη στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και τον απερχόμενο πρόεδρό της Mario Draghi, έδωσε ο Poul Thomsen.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Thomsen «Το ΔΝΤ στηρίζει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα.
Ακούμε ότι υπάρχουν ανησυχίες γι’ αυτήν την πολιτική.
Σαφώς θα πρέπει να υπάρξει εγρήγορση, αλλά δεν νομίζω ότι θέτει σε άμεσο κίνδυνο την οικονομία».
Αναφερόμενος στο Brexit καλωσόρισε την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας και επανέλαβε ότι εάν η έξοδος της χώρας από την ΕΕ είναι συντεταγμένη, αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα διατηρήσει τις τρέχουσες εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της.
Παράλληλα ο κ. Thomsen επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου ότι οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν ορθή δημοσιονομική πολιτική και αυτό σημαίνει ότι όσες διαθέτουν ελλείμματα θα πρέπει είναι εξαιρετικά προσεκτικές με τις δαπάνες τους, χωρίς, όμως, να εφαρμπόουν μέτρα που μπορεί να πλήξουν την ανάπτυξη, ενώ αντίστοιχα όσες έχουν υψηλά πλεονάσματα θα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους, κυρίως σε υποδομές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης