Τελευταία Νέα
Speculator

Οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν για τα junk assets - Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

tags :
Οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν για τα junk assets - Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα
Η πιστωτική ποιότητα του μέσου εταιρικού εκδότη εξακολουθεί να επιδεινώνεται
Όλο και πληθαίνουν τα προειδοποιητικά σήμερα για τους επενδυτές παγκοσμίως, με τους οίκους αξιολόγησης να δίνουν όλο και περισσότερους λόγους ανησυχίας.
Μετά από μια δεκαετία εύκολης πίστωσης για τους υψηλού κινδύνου δανειολήπτες, η εν λόγω κατηγορία καθίσταται όλο και πιο ευάλωτη στην επόμενη κάμψη.
Ο οίκος S&P Global Ratings ανέφερε ότι ο κατάλογος των εταιρειών με την "ασθενέστερη αξιολόγηση" αυξάνεται διαρκώς, όπως και έγινε την περίοδο πριν από τον Νοέμβριο του 2009, κατά την πιστωτική κρίση, όταν οι αθετήσεις αυξήθηκαν στο 10,5% παγκοσμίως για εταιρείες χαμηλής επενδυτικής βαθμίδας.

Βέβαια, σύμφωνα με τον S&P, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει κάποια κατάρρευση στα περίπου 1,2 τρισ. δολαρίων "ομολόγων μη επενδυτικού βαθμού", αλλά δείχνει ότι εκατοντάδες εταιρείες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν.
"Η πιστωτική ποιότητα του μέσου εταιρικού εκδότη εξακολούθησε να επιδεινώνεται", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Matt Forester, επικεφαλής επενδύσεων της BNY Mellon.
«Νομίζω ότι οι καλοί διαχειριστές χαρτοφυλακίων ανησυχούν πολύ για τη μόχλευση και τη συνολική ποιότητα της χρηματοδότησης των εταιρειών».
Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι για εταιρείες που έχουν βαθμολογία "B-" ή χαμηλότερη και να έχουν αρνητικές προοπτικές.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες απέχουν σημαντικά από τις αξιολογήσεις επενδυτικού βαθμού (με αξιολόγηση BB+ ή χαμηλότερη).
Image
«Η ασθενέστερη αξιολόγηση μπορεί να σημαίνει υψηλότερα ποσοστά αθέτησης», ανέφερε η S&P.


Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης