Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Αβεβαιότητα παρά τη συμφωνία για το Brexit – Θα την ψηφίσει το Λονδίνο;

tags :
DW: Αβεβαιότητα παρά τη συμφωνία για το Brexit – Θα την ψηφίσει το Λονδίνο;
Μέχρι στιγμής ο Boris Johnson δεν φαίνεται να διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία
Την εκτίμηση ότι παρά τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν η βρετανική κυβέρνηση και η ΕΕ, η αβεβαιότητα για το Brexit παραμένει καθώς κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων θα εγκρίνει και θα υπερψηφίσει τη συμφωνία που έφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle, παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς ο Boris Johnson συνήψε, στο παρά πέντε, συμφωνία με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση της Μ.Βρετανίας, γεγονός που προκαλεί ανακούφιση στις αγορές και τον επιχειρηματικό κόσμο.
«Η συμφωνία υπάρχει, αλλά τα αγκάθια παραμένουν.
Οι Ιρλανδοί Προτεστἀντες Ενωτικοί του κόμματος DUP επιμένουν να αντιστέκονται, απειλώντας να καταψηφίσουν την συμφωνία στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής το Σάββατο.
Από κοντά κι ο Jeremy Corbyn, ο οποίος προανήγγειλε πως το Κόμμα των Εργατικών θα την καταφηφίσει.
Το ερώτημα είναι τι αναμένει ο Boris Johnson από τη Βουλή.
Το κλίμα στο Westminster είναι βαρύ.
Όπως έχει η κατάσταση, ο πρωθυπουργός δεν έχει έως αυτή τη στιγμή εξασφαλίσει ικανό αριθμό βουλευτών, ώστε να περάσει η συμφωνία του.
Χωρίς τους 10 βουλευτές του DUP είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν  ασφαλείς προβλέψεις για το κρίσιμο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Σαββἀτου.
Στην περίπτωση κατά την οποία ο Πρωθυπουργός κατορθώσει να πείσει  το DUP η συμφωνία θα περάσει με μόλις έναν βουλευτή διαφορά.
Σε αυτή την περίπτωση η πλειοψηφία για την κυβέρνηση θα συνίσταται σε όλους τους 279 Συντηρητικούς βουλευτές, σε 15 ανεξάρτητους Συντηρητικούς από την ομάδα των 21 που διεγράφησαν από το κυβερνών κόμμα, σε 10 βουλευτές του DUP και σε επτά αντάρτες των Εργατικών που εκλέγονται σε έδρες στις οποίες υπερίσχυσε το Brexit, στο δημοψήφισμα του 2016.
Σε περίπτωση απώλειας των 10 βουλευτών του DUP o Johnson θα χρειαστεί 19 διαρροές από το Εργατικό Κόμμα, στόχος εξαιρετικά δύσκολος να πραγματοποιηθεί» αναφέρει το δημοσίευμα.
Και τίθεται το ερώτημα πώς θα αλλάξουν οι παρούσες ισορροπίες στο βρετανικό Κοινοβούλιο.
«Μία πιθανότητα είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να δοθεί νέα  χρονική παράταση στο Brexit.
Εάν το κάνει και εφόσον δεν υποχωρήσει την τελευταία στιγμή, η άρνηση της πλειοψηφίας των  Bρετανών βουλευτὠν να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της κυβέρνησης θα βυθίσει το Ηνωμένο Βασίλειο στο χάος μετά την 31η Οκτωβρίου, που λήγει η παρούσα παράταση.
Αυτό το καταστροφολογικό σενάριο θεωρείται βέβαιο πως θα κάνει πολλούς βουλευτές να σκεφτούν πολύ καλά το που μπορεί να οδηγήσει η αρνητική ψήφος τους.
Είναι βεβαίως ένα ακραίο σενάριο και είναι γνωστή η δυσανεξία του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε οτιδήποτε ακραίο.
Η άλλη πιθανότητα είναι την τελευταία στιγμή να υποχωρήσει το DUP.
Είναι επίσης δύσκολο να δούμε πως θα πειστούν οι Προτεστάντες Ενωτικοί, μιας και πλέον δεν υπάρχει έδαφος αλλαγών σε μια συμφωνία που έχει υπογραφεί.
Τέλος, σε περίπτωση αδιεξόδου η έσχατη λύση για τον Johnson είναι να θέσει την Συμφωνία του σε Δημοψήφισμα ή να πάει σε εκλογές με  σημαία την συμφωνία.
Μετά από 3,5 χρόνια οι Βρετανοί βουλευτές, η ΕΕ και κυρίως ο βρετανικός λαός έχουν κουραστεί από το σήριαλ του Brexit και επιθυμούν να αλλάξουν σελίδα.
Το πολιτικό κλίμα στη Βρετανία προϊδεάζει πως με τον ένα ή τον άλλον τρόπο ο Johnson θα αποσπάσει το αποτέλεσμα που θέλει στο Κοινοβούλιο το Σάββατο» καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης