Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πιέζει ο Μητσοτάκης για να πείσει τους Ευρωπαίους να ...πιέσουν την Τουρκία

Πιέζει ο Μητσοτάκης για να πείσει τους Ευρωπαίους να ...πιέσουν την Τουρκία
Λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας επιθυμεί ο πρωθυπουργός
Τα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσον αφορά την τουρκική επιθετικότητα, θα καθορίσουν και την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το είδος των κυρώσεων που μπορούν να επιβληθούν στην Αγκυρα.
Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής τίθενται επί τάπητος, οι κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας τόσο για την εισβολή στη Συρία όσο όμως και για την προκλητική της συμπεριφορά στην Κυπριακή ΑΟΖ ενώ μια θέση ψηλά στην ατζέντα έχει και το προσφυγικό.
Στην παρθενική του παρουσία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την ιδιότητα του πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τα κράτη μέλη τονίζοντας ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη μπορούν να εκβιάζονται από την Τουρκία. Ταυτόχρονα, ζήτησε τη λήψη στοχευμένων μέτρων καταδίκης της Άγκυρας με αφορμή την προκλητική της στάση στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Κατά την παρέμβασή του στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών το βράδυ της Πέμπτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέταξε το μεταναστευτικό ζήτημα και επιχείρησε να θέσει προ των ευθυνών τους, τους εταίρους για την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στη διαχείριση αυτού του ζητήματος αλλά και την ύπαρξη ενός plan B στην περίπτωση που όπως αναμένεται αυξηθούν οι προσφυγικές ροές το επόμενο διάστημα λόγω και της κρίσης και του πολέμου στα σύνορα της Συρίας από την Τουρκία.
Η ΕΕ πρέπει «να εκπονήσει μία νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά κι ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης (Plan B), σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Σε κάθε περίπτωση, στις Βρυξέλλες αναζητείται η χρυσή τομή από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε με τις αποφάσεις που θα λάβει να «πατήσει σε δύο βάρκες».
Κάτι που σημαίνει, ότι ναι μεν θα υπάρχουν κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας και για την Συρία καθώς και για όσα παράνομα πράττει στην Κυπριακή ΑΟΖ ενώ από την  άλλη πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση μέσω των οργανώσεων για την διαχείριση του προσφυγικού. Και αυτή είναι η δύσκολη εξίσωση που έχουν κληθεί να λύσουν οι ηγέτες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, θα επιμείνει στην ανάγκη να βρεθεί αυτή η χρυσή τομή.
Την ίδια ώρα, στην ελληνική πλευρά υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός ότι το αίτημα της Κύπρου για κυρώσεις βρίσκει απήχηση από όλους τους ηγέτες στις Βρυξέλλες.  
Επιπροσθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις παρεμβάσεις του κάνει αναφορά και στο θέμα των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι η Ελλάδα θέλει να έχει λόγο και ρόλο, εμμένοντας στη θέση του ότι αυτές οι χώρες πρέπει να προχωρήσουν μαζί στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και όχι να σπάσουν και κατά συνέπεια να διαπραγματευτεί η κάθε μία χώρα μόνη της.
Άποψη, που εκφράζεται από μια ομάδα εντός της Συνόδου.
Σε αυτό το σκηνικό, μένει να δούμε, το βράδυ της Παρασκευής τα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής με την Αθήνα, βέβαια, να προσδοκά να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο επίπεδο των κυρώσεων.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης