Τελευταία Νέα
Speculator

Ο ορκωτός, το copy paste, οι ασυναρτησίες στην έκθεση ελέγχου και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

tags :
Ο ορκωτός, το copy paste, οι ασυναρτησίες στην έκθεση ελέγχου και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Διαβάσε μέρος της έκθεσης του ορκωτού ελεγκτή
Το παρακάτω απόσπασμα αποτελεί τμήμα έκθεσης ορκωτού ελεγκτή και  περιλαμβάνεται στις οικονομικές καταστάσεις χρηματιστηριακής εταιρίας για τη χρήση του 2018.
«Κατά τη γνώμη μας, οι συνημμένες οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν εύλογα, από κάθε ουσιώδη άποψη, την οικονομική θέση της εταιρείας ….(το όνομα παραλείπεται) κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018, τη χρηματοοικονομική της επίδοση και τις ταμειακές της ροές για τη χρήση που έληξε την ημερομηνία αυτή σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, όπως αυτά έχουν υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά τη γνώμη μας, οι συνημμένες οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν εύλογα, από κάθε ουσιώδη άποψη, την οικονομική θέση της ….(το όνομα παραλείπεται) κατά την 31η Δεκεμβρίου 2017, τη χρηματοοικονομική τους επίδοση και τις ταμειακές τους ροές για τη χρήση που έληξε την ημερομηνία αυτή σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, όπως αυτά έχουν υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνάδουν με τις κανονιστικές απαιτήσεις του Κωδ. Ν. 2190/1920»
Παρατήρηση πρώτη το copy paste πάει σύννεφο γιατί πολύ απλά ο ίδιος ορκωτός είχε γράψει τη δεύτερη παράγραφο ατόφια για τη χρήση του 2017 και δεν μπήκε καν στον κόπο να αλλάξει την ημερομηνία. Κατά τα κοινώς λεγόμενο η έκθεση είναι γραμμένη στο πόδι.
Αν ήταν μόνο αυτό το ζήτημα ίσως δεν υπήρχε πρόβλημα. Όμως είναι απορίας άξιον τι σχέση έχουν τα ΔΠΧΑ με τις κανονιστικές απαιτήσεις του νόμου 2190/1920 όπως έχει κωδικοποιηθεί είναι ένα θέμα που η επιστήμη της λογιστικής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων δεν το έχει λύσει ακόμα.
Βέβαια ο εν λόγω ορκωτός μπορεί να έχει απάντηση στο ερώτημα και πιθανώς σε άλλα πιο σοβαρά όπως η εξαφάνιση καμία δεκαπενταριά εκατομμυρίων από τη μια χρήση στην άλλη αν ερωτηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που είναι αρμόδια για την εποπτεία των ΑΧΕ.
Τον έχει ρωτήσει όμως.
Η απάντηση είναι όχι.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης