Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συρία: Κατάπαυση πυρός για 120 ώρες συμφώνησαν Pence και Erdogan - Στόχος η αποχώρηση των Κούρδων

tags :
Συρία: Κατάπαυση πυρός για 120 ώρες συμφώνησαν Pence και Erdogan - Στόχος η αποχώρηση των Κούρδων
Συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας: Κατάπαυση πυρός στη Συρία για 120 ώρες
(upd) Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan Erdogan συμφώνησαν κατά την χθεσινή τους συνάντηση στην Άγκυρα για κατάπαυση πυρός στη βορειοανατολική Συρία για 120 ώρες, συμφωνία η οποία έγινε αποδεκτή και από τους Κούρδους του SDF.
Οι ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο Pence θα διευκολύνουν την απόσυρση του YPG από τις πληγείσες περιοχές της ασφαλούς ζώνης και μόλις αυτή ολοκληρωθεί, η Τουρκία θα προβεί σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Η κατάπαυση του πυρός θα επιτρέψει στους Κουρδικούς μαχητές να αποσυρθούν από μια ασφαλή περιοχή ζώνης.
Την απόλυτη ικανοποίησή του για τη συμφωνία εξέφρασε, μέσω Twitter (και μάλιστα απατώντας σε ανάρτηση του D. Trump) και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Tayyip Erdogan.
Όπως ανέφερε «Κύριε πρόεδρε, πολλές περισσότερες ζωές θα σωθούν όταν νικήσουμε την τρομοκρατία, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας.
Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η κοινή προσπάθεια θα προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας».
«Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την Τουρκία για να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα, όπως και την ασφαλής ζώνη στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας», δήλωσε ο Pence.
Συμφωνήθηκε ανάπαυλα των στρατιωτικών επιχειρήσεων για να επιτραπεί η αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων (YPG).
Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο «πήραμε ό,τι θέλαμε».
Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, θα ισχύσουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
- Το YPG θα αποχωρήσει από την ασφαλή ζώνη εντός 5 ημερών.
- Η ασφάλεια θα παρέχεται στα συριακά σύνορα.
- Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στο YPG να αποσυρθεί από την ασφαλή ζώνη.
- Δεν θα υπάρξουν νέες αμερκανικές κυρώσεις κυρώσεις στην Τουρκία.
- Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε την απόσυρση του YPG μέσα στις επόμενες 120 ώρες
Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Cavusoglu, υποστήριξε σε δηλώσεις του στον τουρκικό Τύπο, ότι «η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε.
Έχουμε τη δυνατότητα να κατασχέσουμε όλον τον βαρύ οπλισμό που αφήνουν πίσω τους οι τρομοκράτες του YPG/PKK.
Θα σταματήσουμε πλήρως τις επιχειρήσεις, μόνο εάν φύγουν εντελώς από την ευρύτερη περιοχή οι Κούρδοι τρομοκράτες.
Δεν πρόκειται για πλήρης διακοπή των επιχειρήσεων αλλά για μία προσωρινή κατάπαυση του πυρός».

SDF: Αποδεχόμαστε τη συμφωνία

Οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα αποδεχθούν μια συμφωνία εκεχειρίας με την Τουρκία στη βόρεια Συρία και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτή να λειτουργήσει, δήλωσε σήμερα ο Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, διοικητής των SDF.
Ο Άμπντι τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ronahi πως η συμφωνία είναι «μόνο η αρχή» και πως δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της Τουρκίας.
Πρόσθεσε πως η συμφωνία περιορίζεται στις βόρειες μεθοριακές περιοχές της Συρίας που βρίσκονται μεταξύ των πόλεων Ρας αλ Αΐν και Ταλ Αμπϊάντ.

Σύμβουλος Assad: Ασαφής η αμερικανο - τουρκική συμφωνία εκεχειρίας

Μια ανώτερη σύμβουλος του Σύρου προέδρου Assad δήλωσε πως είναι «ασαφής» η αμερικανο-τουρκική συμφωνία εκεχειρίας που ανακοινώθηκε, για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη βόρεια Συρία.
Η B. Saban δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Mayadeen πως η Δαμασκός «δεν μπορεί να αποδεχθεί» ένα ακόμη Ιρακινό Κουρδιστάν στη Συρία.
Οι δηλώσεις της έγιναν λίγο μετά την ανακοίνωση από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο M. Pence για τη συμφωνία Ουάσινγκτον - Άγκυρας, για μια πενθήμερη αναστολή της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία.
Η Saban τόνισε πως έχουν γίνει «σημαντικά βήματα» μέχρι στιγμής με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, αλλά όλα τα θέμα που εκκρεμούν δεν μπορούν να λυθούν αμέσως.

Trump για τουρκική εισβολή στη Συρία: Μερικές φορές πρέπει να τους αφήνεις να πολεμούν για κάποιο διάστημα

Της απόφασης του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στους Δημοκρατικούς για τις αντιδράσεις τους χαρακτηρίζοντας τους τρελούς.
«Όσο περισσότερα πετυχαίνει η Αμερική, τόσο περισσότερο καταλαμβάνονται από μίσος και οργή αυτοί οι τρελοί Δημοκρατικοί.
Είναι τρελοί.
Είναι τρελοί» υποστήριξε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ντάλας των ΗΠΑ ο Trump, αναφερόμενος στις αντιδράσεις των Δημοκρατικών για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το μέτωπο της βορειοανατολικής Συρίας.
«Χωρίς να χυθεί ούτε μια σταγόνα αμερικανικού αίματος, ούτε μια σταγόνα, συμφωνήσαμε όλοι σε μια παύση, ή μια κατάπαυση του πυρός, στην περιοχή των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία.
Μερικές φορές, πρέπει να τους αφήνεις να πολεμάνε για κάποιο διάστημα.
Τότε συνειδητοποιούν πόσο σκληρό είναι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Trump, ο οποίος αναφέρθηκε και στην έρευνα που διενεργείται σε βάρος του σχετικά με τις καταγγελίες ότι άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας προκειμένου να δώσει εντολή σε ουκρανούς εισαγγελείς να εξετάσουν αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος του αμερικανού πρώην αντιπροέδρου Joe Biden  - ο οποίος αναμένεται να είναι αντίπαλος του για το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές του 2020 - και του γιου του Hunter.

Κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ και Τουρκίας

Οι δύο χώρες προχώρησαν στην έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο αναφέρονται οι επιμέρους συμφωνίες μεταξύ τους, ενώ καθίσταται σαφές ότι μετά το πέρας των 120 ωρών η Τουρκία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στην περιοχή έχοντας ως στόχο -όπως η ίδια δεσμεύεται- μόνο την καταπολέμηση των τρομοκρατών αλλά και τη δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας προκειμένου να μεταφερθούν σε αυτήν άμαχοι αλλά και πρόσφυγες από τη Συρία.
Image
Tweet Trump: Συμφωνήσαμε με τον Erdogan

Για συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για τη Συρία, κάνει λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump με ανάρτησή του στο Twitter.
«Σπουδαία νέα από την Τουρκία.
Σε λίγο θα ξεκινήσει συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου και του Pompeo.
Σε ευχαριστώ T. Erdogan.
Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν!», έγραψε ο Trump.
Image
Ενώ σε μία δεύτερη ανάρτησή του, σαφώς δίνει συγχαρητήρια και στον εαυτό του, καθώς αναφέρει ότι: «Αυτή η συμφωνία δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί πριν από τρεις ημέρες.
Όμως χρειάζεται και λίγο σκληρή στάση προκειμένου να γίνουν ορισμένα πράγματα.
Είναι όλα υπέροχα για όλους
Είμαι περήφανος για όλους!»...
Image
Η πρώτη θετική αντίδραση κατέφθασε από τις αγορές, καθώς η τουρκική λίρα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου και μάλιστα με... εκρηκτικό ρυθμό!


ΕΕ προς Τουρκία: Τερματίστε τη στρατιωτική σας δράση, απομακρύνετε τις δυνάμεις σας

Να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση και να απομακρύνει τις δυνάμεις της από τη βορειοανατολική Συρία ζητά από την Τουρκία η ΕΕ.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την ανακοίνωση που έκαναν οι ΗΠΑ και η Τουρκία για την παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Παροτρύνει εκ νέου την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει τις δυνάμεις της», αναφέρει ανακοίνωση που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η ΕΕ εκφράζει εκ νέου την «καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης που διεξάγεται μονομερώς από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία, η οποία προκαλεί απαράδεκτα ανθρώπινα δεινά, θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και εγείρει σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» επισημαίνει το κείμενο, στο οποίο οι ηγέτες υπενθυμίζουν την απόφασή τους να «τερματίσουν τη χορήγηση αδειών για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης