Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit Positive για τις ελληνικές τράπεζες το σχέδιο «Ηρακλής» για τα NPEs

Moody’s: Credit Positive για τις ελληνικές τράπεζες το σχέδιο «Ηρακλής» για τα NPEs
Θετικά προσκείμενος στο σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των NPEs ο οίκος αξιολόγησης Moody’s
Ως θετικό πιστωτικό γεγονός (credit positive) για τις ελληνικές τράπεζες, χαρακτηρίζει το σχέδιο «Ηρακλής», ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, καθώς, όπως αναφέρει σε report toy, προσφέρει ένα επιπλέον εργαλείο για να βελτιωθεί η ποιότητα ενεργητικού, επιταχύνοντας τη μείωση των NPEs μέσω τιτλοποιήσεων.
Σύμφωνα με τον οίκο αυτή η βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα οδηγήσει σταδιακά σε διεύρυνση των περιθωρίων δανεισμού και τελικώς και την κερδοφορία, παρά το γεγονός ότι η «χρήση» του «Ηρακλή» θα είναι ελαφρώς επιβλαβής για τα κεφαλαιακά επίπεδα το 2020-21.
Image
Ο οίκος εκτιμά, εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου 2019, ότι το σχέδιο «Ηρακλής» θα είναι λειτουργικό πριν από το τέλος του 2019 και έτσι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να «ξεφορτωθούν» έως και 30 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια από τα συνολικά 75,4 δισ. ευρώ που είχαν με βάση στοιχεία Ιουνίου 2019.
Ο οίκος αξιολόγησης θυμίζει ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν κατά πάνω από 70% τα NPEs ως το 2021, έναντι αυτών που είχαν το 2016 και γι' αυτό έχουν κινητοποιήσει σειρά εργαλείων (αναδιαρθρώσεις, πωλήσεις, διαγραφές και τιτλοποιήσεις). Τα σχέδια που υπέβαλαν στις ρυθμιστικές αρχές δεν λαμβάνουν υπόψη τον «Ηρακλή».
Image
Συνολικά, καταλήγει η Moody’s, ο «Ηρακλής» θα έχει θετικό αντίκτυπο στο χρηματοοικονομικό προφίλ του κλάδου, ο βαθμός του οποίου εξαρτάται από το επίπεδο συμμετοχής, το κόστος συμμετοχής (προμήθειες στο κράτος) και την «όρεξη» των επενδυτών για ελληνικό ενεργητικό «υπό πίεση», με το τελευταίο να αυξάνει τα τελευταία τρίμηνα.
Ταυτόχρονα, η δυνητική βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού θα διευρύνει τη δυνατότητα των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια, στηρίζοντας τα δομικά έσοδα και την κερδοφορία, ενώ κατά τον οίκο, η συμμετοχή στο σχήμα θα οδηγήσει σε κάποιες επιπρόσθετες κεφαλαιακές απώλειες το επόμενο 18μηνο, οι οποίες θα είναι κάπως επιβλαβείς για τα κεφαλαιακά επίπεδα αλλά διαχειρίσιμες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης