Τελευταία Νέα
Οικονομία

Economist Intelligence Unit: Στο 1,8% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2019 - Φιλόδοξοι οι στόχοι του προϋπολογισμού 2020

Economist Intelligence Unit: Στο 1,8% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2019 - Φιλόδοξοι οι στόχοι του προϋπολογισμού 2020
Χαμηλά θέτει τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το EIU τόσο για το 2019 όσο και για το 2020
Ως φιλόδοξους χαρακτηρίζει τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2020, κυρίως αναφορικά με την ανάπτυξη, το Economist Intelligence Unit, σε ανάλυση του για την ελληνική οικονομία και με αφορμή τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Άλλωστε οι αναλυτές του EIU εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα φθάσει φέτος στο 1,8%, ενώ θα ενισχυθεί οριακά στο 2%, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις που υπάρχουν στους ελληνικούς προϋπολογισμούς και για τα δύο έτη, καθώς για το 2019 εκτιμάται ότι η ανάπτυξη θα φθάσει στο 2% και για το 2020 στο 2,8%!
Παράλληλα στο report τονίζεται ότι οι κυβερνητικές εκτιμήσεις απέχουν αρκετά τόσο από αυτές των οικονομολόγων του EIU όσο και από τις αντίστοιχες του ΔΝΤ.
Όμως, στα θετικά για την Ελλάδα, υποστηρίζει ότι υπάρχουν προοπτικές για σημαντικές φοροελαφρύνσεις, που θα μπορούσαν να δώσουν τονωτικές ενέσεις στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, στηρίζοντας έτσι την οικονομία.
«Η κυβέρνηση αναμένει ότι η ισχυρότερη μεγέθυνση του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά θα έρθει από αύξηση των επενδύσεων, που έχουν αποτύχει να απογειωθούν τα τελευταία χρόνια, αλλα και μετριοπαθή ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης» αναφέρουν οι ειδικοί της ΕΙU.
Όσον αφορά στις επενδύσεις σημειώνουν πως η τόνωσή τους ευελπιστείται να έρθει μέσα από φορολογικά κίνητρα και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Έτσι η κυβέρνηση αναμένει άλμα 13,4% στον σχηματισμό παγίου κεφαλαίου το 2020, την ώρα που η εκτίμηση της EIU κάνει λόγο για αύξησ 4% ύστερα από άνοδο 5% φέτος.
Παρατηρεί μάλιστα ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2019, αμέσως δηλαδή πριν από τις εκλογές, ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου υποχώρησε 5,8% σε πραγματικούς όρους και το πρώτο εξάμηνο μετά βίας αυξήθηκε.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε δραστική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο για να επιευχθεί ο επίσημος στόχος για αύξηση 8,8% φέτος.
Επισημαίνεται επίσης ότι η εκτίμηση για ανάπτυξη της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% το 2020 χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερα αισιόδοξη» από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην αποτίμησή του για τον προσχέδιο του προύπολογισμού, που δημοσιεύθηκε στις 6 Οκτωβρίου.
Όσον αφορά στη φορολογία η κυβέρνηση σχεδιάζει ελαφρύνσεις ελαφρώς άνω του 1 δισ. ευρώ με το όφελος για τις επιχειρήσεις να είναι 635 εκατ. ευρώ και τα νοικοκυριά 404 εκατ. ευρώ αναφέρει η EIU, προσθέτοντας ότι το συνολικό κόστος των μέτρων τόνωσης της οικονομίας θα είναι 1,2 δισ. ευρώ.
Πώς θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;
Οι βασικές πηγές είναι δύο.
Περιορισμός της σπατάλης και φρένο στην παραοικονομία. Στο δεύτερο αυτό στόχο μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Επισημαίνεται ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει «μαξιλάρια», που θα βοηθήσουν συνολικά στην εκτέλεσή του, ενώ στηρίζεται σε υπόθεση για επιτόκιο δανεισμού 1,7%, την ώρα που στην επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου το επιτόκιο ήταν χαμηλότερο (1,5%), ενώ στην έκδοση τρίμηνων εντόκων ήταν αρνητικό. Εδώ λοιπόν υπάρχουν περιθώρια για καλύτερες επιδόσεις του στόχου.
Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να λάβει τώρα την έγκριση της Κομισιόν πριν επιστρέψει στη Βουλή τον Νοέμβριο.
«Είναι λογικό να περιμένουμε ότι θα περιλαμβάνει ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις με στόχο την ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης» καταλήγει η EIU.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης