Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απορρίπτει το DUP της Β. Ιρλανδίας τη νέα συμφωνία για το Brexit

tags :
Απορρίπτει το DUP της Β. Ιρλανδίας τη νέα συμφωνία για το Brexit
«Η συμφωνία δεν αντικατοπτρίζει τα συμφέροντα της Β. Ιρλανδίας», αναφέρει το DUP
Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Β. Ιρλανδίας δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τη νέα συμφωνία για το Brexit, που συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η βρετανική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του DUP ανάφερε:
«Μετά την επιβεβαίωση από τον πρωθυπουργό ότι πιστεύει ότι έχει εξασφαλίσει μια «μεγάλη νέα συμφωνία» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Δημοκρατικό Κόμμα της Β. Ιρλανδίας δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει αυτές τις προτάσεις στο Κοινοβούλιο.
Το DUP εργάστηκε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για να εξασφαλίσει διαπραγματεύσιμη συμφωνία καθώς φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα στηρίξουμε μόνο τις συμφωνίες στήριξης που βρίσκονται στα μακροπρόθεσμα οικονομικά και συνταγματικά συμφέροντα της Βόρειας Ιρλανδίας και την προστασία της ακεραιότητας της Ένωσης.
Οι προτάσεις αυτές δεν είναι, κατά την άποψή μας, ευεργετικές για την οικονομική ευημερία της Βόρειας Ιρλανδίας και υπονομεύουν την ακεραιότητα της Ένωσης.
Η βασική μας εμπορική πορεία σε βάση Ανατολής-Δύσης θα υπόκειται σε κανόνες της Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά το γεγονός ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει τμήμα του τελωνειακού εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όλα τα εμπορεύματα υπόκεινται σε καθεστώς τελωνειακού ελέγχου ανεξάρτητα από τον τελικό τους προορισμό. Η προεπιλεγμένη θέση, ακόμη και για εμπορεύματα που ταξιδεύουν από ένα μέρος της χώρας μας σε άλλη, είναι ότι θεωρούνται σύμφωνα με τον τελωνειακό κώδικα της ΕΕ, εκτός αν συμφωνηθεί διαφορετικά.
Αναγνωρίζουμε ότι μόνο τα αγαθά που τελικά προορίζονται για τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα υπόκεινται σε δασμούς, αλλά παραμένει η πραγματικότητα ότι η ΕΕ θα έχει δικαίωμα αρνησικυρίας στην οποία θα απαλλάσσονται τα εμπορεύματα και τα οποία δεν θα υπόκεινται στις ρυθμίσεις της Μεικτής Επιτροπής.
Αυτό δεν είναι αποδεκτό εντός των εσωτερικών συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι καταναλωτές στη Βόρειο Ιρλανδία θα αντιμετωπίσουν την προοπτική αύξησης του κόστους και πιθανώς λιγότερες επιλογές λόγω των ελέγχων που εφαρμόζονται για τη διευκόλυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καθ 'όλη τη διάρκεια των συζητήσεων για αυτά τα ζητήματα είχαμε ξεκαθαρίσει ότι η Βόρεια Ιρλανδία δεν πρέπει να υπόκειται σε διοικητικές επιβαρύνσεις που θα εδραιωθούν για το μέλλον.
Όσον αφορά τον ΦΠΑ, η Βόρεια Ιρλανδία θα δεσμευθεί και πάλι σε ρυθμίσεις που το υπόλοιπο του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα κάνει. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ότι με την πάροδο του χρόνου η Βόρεια Ιρλανδία θα αρχίσει να αποκλίνει μεταξύ των ΦΠΑ και των τελωνείων και χωρίς ευρεία υποστήριξη από τους δημοκρατικούς εκπροσώπους του λαού της Βορείου Ιρλανδίας.
Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά την αναγνώριση του θέματος της συγκατάθεσης, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Βόρειας Ιρλανδίας δεν θα έχουν λόγο για το κατά πόσον η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να ενταχθεί στις ρυθμίσεις αυτές.
Η κυβέρνηση έχει απομακρυνθεί από την αρχή ότι οι ρυθμίσεις αυτές πρέπει να υπόκεινται στη συγκατάθεση τόσο των συνδικαλιστών όσο και των εθνικιστών στη Βόρεια Ιρλανδία.
Οι ρυθμίσεις αυτές θα υπόκεινται σε κυλιόμενη αναθεώρηση, αλλά και πάλι οι αρχές της Συμφωνίας του Μπέλφαστ σχετικά με τη συγκατάθεση έχουν εγκαταλειφθεί υπέρ του κανόνα της πλειοψηφίας μόνο για το συγκεκριμένο θέμα.
Οι ρυθμίσεις αυτές θα καταστούν η σταθερή θέση σε αυτούς τους τομείς για τη Βόρεια Ιρλανδία.
Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν θα είναι στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Βόρειας Ιρλανδίας.
Η ψηφοφορία του Σάββατου στο Κοινοβούλιο σχετικά με τις προτάσεις θα είναι μόνο η αρχή μιας μακράς διαδικασίας για τη λήψη οποιουδήποτε νομοσχεδίου για τη σύμβαση απόσυρσης μέσω της Βουλής των Κοινοτήτων».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης