Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ο καταδυτικός τουρισμός στους σημαντικότερους τρόπους ανάπτυξης του κλάδου

tags :
Ο καταδυτικός τουρισμός στους σημαντικότερους τρόπους ανάπτυξης του κλάδου
Όλο και περισσότεροι επισκέπτες αποζητούν μια πιο πλούσια, ολοκληρωμένη και βιωματική εμπειρία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος
Ο καταδυτικός τουρισμός καταγράφει συνεχώς ανοδικές τάσεις, καθώς όλο και περισσότεροι επισκέπτες αποζητούν μια πιο πλούσια, ολοκληρωμένη και βιωματική εμπειρία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τον χαιρετισμό της στο διεθνές συνέδριο “Dive in Blue Growth”, για τη διαχείριση των επισκέψιμων ενάλιων χώρων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Σημαντική είναι η συμβολή του πολιτισμού και στην οικονομία της χώρας μας, μέρος της οποίας βασίζεται στην τουριστική βιομηχανία, υπογράμμισε.
Η κ. Μενδώνη επισήμανε πως “η δημιουργία καταδυτικών πάρκων και επισκέψιμων ενάλιων χώρων μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών”.



Ο κατάλογος των επισκέψιμων ενάλιων χώρων είναι μακρύς. Ενδεικτικά, η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στις αποφάσεις για τη δημιουργία ενάλιου χώρου στη Μεσσηνία το 2013, στη Μαγνησία και την Αλόννησο το 2015, την Αττική το ίδιο έτος και στην περιοχή του θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων φέτος.

Οι τρεις βασικές αναγκαιότητες
Η δημιουργία επισκέψιμων για το κοινό υποβρυχίων αρχαιολογικών χώρων, μεμονωμένων ή υπό τη μορφή ευρύτερων καταδυτικών πάρκων, υπήρξε – και παραμένει – για την Ελληνική Πολιτεία και το Υπουργείο Πολιτισμού, υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού.
Ένα τολμηρό εγχείρημα μεγάλης ευθύνης και μια πρόκληση με ειδικές απαιτήσεις και προϋποθέσεις, που υπαγορεύονται από τρεις βασικές αναγκαιότητες.
- Την τήρηση της ασφάλειας του κοινού.
- Τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος.
- Την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.



Άντζελα Γκερέκου: “Η θάλασσα μπορεί να δώσει τεράστια ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο”
Στο “γαλάζιο μοντέλο ανάπτυξης” αναφέρθηκε η επικεφαλής του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου.
“Η θάλασσα μπορεί να δώσει τεράστια ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο”, σημείωσε ενώ συμπεριέλαβε τον καταδυτικό τουρισμό στους “σημαντικότερους τρόπους ανάπτυξης” της τουριστικής βιομηχανίας.
“Είναι χρέος μας να αλλάξουμε πραγματικά εποχή, να μιλήσουμε για ένα νέο μοντέλο τουρισμού”, πρόσθεσε ακόμη η πρόεδρος του ΕΟΤ, ενώ επισήμανε πως προσβλέπει στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την προβολή του τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό.
Το τριήμερο Συνέδριο, που πραγματοποιείται στο Μουσείο της Ακρόπολης με τη συμμετοχή 55 ομιλητών και περισσότερων από 200 συνέδρων από όλον τον κόσμο, διοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Το συνέδριο διοργανώνεται με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωση του βραβευμένου προγράμματος διευρωπαϊκής συνεργασίας Interreg BLUEMED, για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων και υποβρυχίων Μουσείων, στο οποίο η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ο επικεφαλής εταίρος.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης