Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γερμανία: Σε υψηλά 14 ετών οι εξαγωγές όπλων στην Τουρκία στο 8μηνο 2019, στα 250 εκατ.

Γερμανία: Σε υψηλά 14 ετών οι εξαγωγές όπλων στην Τουρκία στο 8μηνο 2019, στα 250 εκατ.
Η Τουρκία κατατάσσεται μακράν πρώτη ως προς τις εισαγωγές γερμανικών όπλων
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών ανήλθαν οι εξαγωγές όπλων και άλλου στρατιωτικού υλικού της Γερμανίας στην Τουρκία τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019, ύψους 250 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η εισβολή των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία έχει θέσει εκ νέου τις πωλήσεις στο μικροσκόπιο.
Το ποσό (250,4 εκατ. ευρώ) είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε ετήσια βάση από 2005 παρότι δεν συμπεριλαμβάνονται στα δεδομένα αυτά τέσσερις μήνες της χρονιάς.
Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών κατόπιν ερωτήματος του κόμματος Die Linke.
Το 2018, οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, σύμμαχο της Γερμανίας στο NATO, είχαν συνολικά αξία 242,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο του τζίρου της γερμανικής βιομηχανίας.
Η Τουρκία κατατάσσεται μακράν πρώτη ως προς τις εισαγωγές γερμανικών όπλων.
Παρότι αποφασίστηκε σε επίπεδο ΕΕ να παγώσουν οι πωλήσεις όπλων, πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, μετά την έναρξη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης του τουρκικού στρατού εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία που έχει ήδη εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, η Άγκυρα αναμένεται να παραμείνει στην πρώτη θέση της κατάταξης των κρατών που αγοράζουν γερμανικό στρατιωτικό υλικό.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως οι εξαγωγές αφορούν σχεδόν στο σύνολό τους το ναυτικό: πρόκειται για υλικό προοριζόμενο για τη ναυπήγηση έξι υποβρυχίων τύπου 214 στην Τουρκία με τη συμμετοχή της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS).
Η πώληση είχε εγκριθεί το 2009.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Haiko Maas τόνισε το Σαββατοκύριακο ότι η κυβέρνηση της καγκελαρίου Angela Merkel δεν σκοπεύει να εγκρίνει νέες αιτήσεις για την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία όσο συνεχίζεται η τουρκική εισβολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης