Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας για το Brexit - Tusk: Κατορθώσαμε να αποφύγουμε το χάος - Juncker: Διασφαλίσαμε τα δικαιώματα Ευρωπαίων και Βρετανών

tags :
Συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας για το Brexit - Tusk: Κατορθώσαμε να αποφύγουμε το χάος - Juncker: Διασφαλίσαμε τα δικαιώματα Ευρωπαίων και Βρετανών
O Βρετανός πρωθυπουργός απορρίπτει το ενδεχόμενο παράτασης του Brexit σε περίπτωση που απορριφθεί η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων
(upd1) Την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk όσο και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλες
Σύμφωνα με τα δύο κορυφαία στελέχη της Ενωσης η συμφωνία βοηθά ώστε να αποφευχθεί το χάος στη Βρετανία, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει τα δικαιώματα και των πολιτών της Δημκρατίας της Ιρλανδίας, αναφορικα με το καθεστώς για τα σύνορα που θα ισχύσει μεταξύ Βορείου και Νοτίου Ιρλανδίας.
Θα πρέπει να σημειωθει ότι τη συμφωνία θα πρέπει να ψηφίσει τόσο το βρετανικό κοινοβούλιο όσο και το ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να τεθεί σε ισχύ

Στο βρετανικό κοινοβούλιο προς ψήφιση η συμφωνια

Ωστόσο, το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson, είναι να καταφέρει να αποσπάσει την έγκριση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σάββατο (19/10/2019) προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία Johnson καθώς οι Εργατικοί, το βορειοιρλανδικό DUP, το SNP της Σκωτίας και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες απορρίπτουν τη συμφωνία.
Kατά της συμφωνίας τάχθηκε και ο Nigel Farage, ο ευρωσκεπτικιστής ηγέτης του Κόμματος του Brexit.
Η κυβέρνηση Johnson δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο, μετά την διαγραφή 21 βουλευτών των Τόρις.
Για να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας του στο βρετανικό κοινοβούλιο, πρέπει να στηριχθεί στην ψήφο ορισμένων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος και ορισμένων ανεξάρτητων προερχόμενων από εκλογικές περιφέρειες που ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ της αποχώρησης από τη Ευρωπαϊκή Ενωση στο δημοψήφισμα του 2016.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Βρετανός πρωθυπουργός απορρίπτει το ενδεχόμενο παράτασης του Brexit σε περίπτωση που απορριφθεί η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων, σε μια προσπάθεια να πιέσεις τους βουλευτές με το δίλημμα «συμφωνία ή no deal Brexit».
Πάντως, ο Johnson κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα καταφέρει να περάσει τη συμφωνία από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Οι δηλώσεις για τη συμφωνία 

Τη συμφωνία ανακοίνωσαν τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, και ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει συμφωνία - κι έχουμε μία!
Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης μας για την εξεύρεση λύσεων.
Συστήνω στη Σύνοδο Κορυφής να εγκρίνει αυτή τη συμφωνία» αναφέρεται σε ανάρτηση του στο twitter o Juncker.

Image

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, έκανε λόγο για μια σπουδαία συμφωνία.
«Έχουμε μια σπουδαία συμφωνία.
Τώρα το Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει το Brexit το Σάββατο (19/10/2019) ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άλλες προτεραιότητες όπως το κόστος ζωής, η εγκληματικότητα και το περιβάλλον» ανέφερε.

Image
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των Juncker και Johnson, προέκυψε ότι το σενάριο παράτασης του Brexit αποκλείεται.
«Δεν υπάρχει ανάγκη για παράταση» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson.
Ο ίδιος τόνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις θα αρχίσουν την 1η Νοεμβρίου».
Από την πλευρά του, ο Johnson εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ συντεταγμένα στις 31 Οκτωβρίου.
«Πιστεύω ότι αυτή είναι μια καλή συμφωνία» επεσήμανε.

ΔΝΤ: Θετική εξέλιξη η συμφωνία για το Brexit

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva εξέφρασε την ικανοποίησή της σήμερα για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ για το Brexit, διατυπώνοντας την ελπίδα η ίδια «βούληση» να διατηρηθεί έως την έγκριση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο.
«Όπως το είπε (ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Jean Claude Juncker, όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει συμφωνία. Ελπίζω ότι αυτή η θέληση θα διατηρηθεί» έως την έγκριση της συμφωνίας από τους βουλευτές, υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.
Η Georgieva, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη διαδοχή της Γαλλίδας Lagarde στην ηγεσία του ΔΝΤ, επισήμανε ότι «αναπήδησε όπως η στερλίνα όταν άκουσε τα νέα» της συμφωνίας μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών.

Corbyn για Brexit: Η συμφωνία του Johnson είναι χειρότερη κι από της May - Να δοθεί ο λόγος στον λαό  

Πιστό στην πάγια θέση του, να τεθεί σε δημοψήφισμα η Συμφωνία Αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, παραμένει το κόμμα των Εργατικών.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της ΕΕ, ο επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn, υποστήριξε ότι είναι χειρότερη κι από εκείνη της Theresa May.
«Ο (Βρετανός) πρωθυπουργός Boris Johnson έχει διαπραγματευτεί μια συμφωνία που είναι ακόμα χειρότερη από εκείνη της προκατόχου του (σσ. Theresa May).
Ο καλύτερος τρόπος για το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στον λαό μέσω δημόσιας ψηφοφορίας» φέρεται να δήλωσε ο Corbyn.

Βόρεια Ιρλανδία: To DUP απορρίπτει τη συμφωνία που προτείνουν Βρετανία - ΕΕ για το Brexit

Στην αρχική του στάση εμμένει το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς απορρίπτει τη συμφωνίας Βρετανίας - Ε.Ε. για το Brexit. 
Το DUP παραπέμπει στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν την επίτευξη της τελικής συμφωνίας.
Η νέα συμφωνία προβλέπει ότι η συγκατάθεση της Βόρεια Ιρλανδίας θα ζητηθεί τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των τελωνειακών διευθετήσεων.
Θα μπορούν να παραταθούν για άλλα τέσσερα χρόνια με την έγκριση του κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας μόνο με απλή πλειοψηφία.
«Όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις προτάσεις που αφορούν την τελωνειακή ένωση και το ζήτημα της συναίνεσης, καθώς και την έλλειψη σαφήνειας αναφορικά με τον ΦΠΑ», ανακοίνωσαμ νωρίτερα η επικεφαλής του DUP Αrlene Foster και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Nigel Dodds.
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια λογική συμφωνία που, θα λειτουργεί για τη Βόρεια Ιρλανδία και θα προστατεύει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισαν.

«Όχι» σε παράταση εάν απορριφθεί η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποκλείσουν μια νέα αναβολή του Brexit και δεν θα την αποδεχθεί, αν του προταθεί, δήλωσε σήμερα πηγή της βρετανικής κυβέρνησης.
"Ο πρωθυπουργός θα πει στους ηγέτες της ΕΕ ότι είτε θα υπάρξει αυτή η συμφωνία είτε δεν θα υπάρξει συμφωνία - όχι όμως αναβολές", σημείωσε η πηγή. "Δεν θα ζητήσει παράταση και δεν θα αποδεχθεί παράταση, αν του προταθεί", πρόσθεσε η ίδια πηγή της βρετανικής κυβέρνησης.
Νωρίτερα, το BBC είχε μεταδώσει, επικαλούμενο πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ, ότι ο Johnson θα ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ να αποκλείσουν μια νέα αναβολή του Brexit, ευελπιστώντας ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα προτιμήσουν στην περίπτωση αυτή την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με την συμφωνία του από μια έξοδο χωρίς συμφωνία.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Ο Michel Barnier, επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit  δήλωσε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι «κατά καιρούς δύσκολες» διαπραγματεύσεις προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εφαρμοσθούν σε όλα τα προϊόντα στην Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία, στην οποία Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά.
Άρα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά.
Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Barnier.
Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας, τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Barnier, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020.
Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.
Ο επικεφαλής Eυρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίσθηκε από κοινού και ήταν ενιαία.
Το κείμενο πρέπει να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες δήλωσε ο Barnier, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των 28 θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των 28», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης