Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η αλλαγή ηγεσίας της ΕΚΤ και τα ερωτηματικά για την πολιτική Draghi - Τι προσδοκά η Ελλάδα

tags :
Η αλλαγή ηγεσίας της ΕΚΤ και τα ερωτηματικά για την πολιτική Draghi - Τι προσδοκά η Ελλάδα
Η αλλαγή ηγεσίας της ΕΚΤ και τα ερωτηματικά για την πολιτική Draghi
H αλλαγή ηγεσίας της ΕΚΤ μοιραία αναζωπυρώνει τις πιέσεις για την αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής του M. Draghi.
Ηδη έχουν αρχίσει οι διαμαρτυρίες.
Γνωστή ήταν άλλωστε και η διάσταση απόψεων όσον αφορά την πρόσφατη απόφαση του απερχόμενου διοικητή να μειώσει τα ήδη αρνητικά επιτόκια και να χαλαρώσει περαιτέρω την νομισματική πολιτική της τράπεζας.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η νότα του ΔΝΤ.
Τα χαμηλά επιτόκια ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να αναλαμβάνουν χρέος σε τέτοια επίπεδα που δημιουργείται ο κίνδυνος μιας ωρολογιακής βόμβας 19 τρισ. δολαρίων, στην περίπτωση μιας ακόμα παγκόσμιας ύφεσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.
Το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται και στο τέλος σε μια οικονομία χωρίς ανάπτυξη παύει να είναι διαχειρίσιμο.
Στην Ελλάδα ωστόσο τα πράγματα είναι κάτω διαφορετικά.
Η χώρα έχει ανάγκη φθηνής ρευστότητας  γιατί έχει σωρρεύσει τεράστιο χρέος και αναζητά να πέσουν τα επιτόκια ώστε να βοηθηθεί το ήδη υψηλό ιδιωτικό χρέος.
Πλην όμως μεγαλύτερη μέριμνα για τη χώρα είναι να διατηρηθεί το QE τόσο ώστε να προλάβει η Ελλάδα να συμμετέχει σε αυτό.
Πρόσφατα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτσμαν  επέκρινε σφοδρά αυτή την υπερχαλαρή νομισματική  πολιτική της ΕΚΤ και δήλωσε πως ελπίζει ότι θα αλλάξει πορεία όταν αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ η C. Lagarde.
Ας σημειωθεί ότι ο Χόλτσμαν έγινε μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα όταν ανέλαβε το τιμόνι της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας ενώ ήταν ο προτιμητέος υποψήφιος του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας.
Η άποψή μου λέει ο Χόλτσμαν είναι πως η τρέχουσα νομισματική πολιτική είναι λάθος και ότι χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική μελλοντικά όπως είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Τα αρνητικά επιτόκια φέρουν τον κίνδυνο αρνητικής δυναμικής για τις εταιρίες δήλωσε χωρις να αναλύσει περαιτέρω αυτούς τους κινδύνους, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι εταιρίες λαμβάνουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις στηριζόμενες οριακά και μόνον στα χαμηλά επιτόκια και κυρίως λαμβάνοντας υποψη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την προοπτική αύξησης κερδών. Μια τέτοια πολιτική απομειώνει συνολικά το χρήμα και οδηγεί τις οικονομίες σε έκπτωση.
Αρκετοί Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες αντιστάθηκαν στο Μάριο Ντράγκι σε σχέση με την τελευταία του απόφαση.
Ο κ. Χόλτσμαν δεν έκρυψε την ελπίδα ότι η C. Lagarde που διαδέχεται τον Ντράγκι στο τέλος του μήνα θα έχει μια νέα προσέγγιση.
"Η Lagarde είναι μια πολύ καλή πολιτικός.
Μπόρεσε επίσης να εξισορροπήσει τις διαφορετικές απόψεις στο ΔΝΤ.
Είμαι πεπεισμένος ότι έχει ακούσει τις διαφορετικές φωνές  και ότι θα τις λάβει υπόψη της σοβαρά, επιχειρώντας να βρει μια νέα προσέγγιση δήλωσε προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει να θέσει προσωρινά το στόχο για τον πληθωρισμό στο 1,5% αντί να δαπανά κεφάλαια για να επιτύχει το στόχο του περίπου 2%" σύμφωνα με δηλώσεις του στο διεθνή Τύπο.
Aλλά, και ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας και μέλος του συμβουλίου της ECB δήλωσε πως προσβλέπει σε μια αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ όταν αναλάβει η Lagarde.
O Ολλανδός τραπεζίτης σε συνέντευξή του, τόνισε ότι θεωρεί ότι οι πάντες έχουν πειστεί τώρα πια ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί η πολιτική της ΕΚΤ και ότι αυτό θα γίνει από τη νέα ηγεσία του θεσμού.
Ο κ. Κνοτ  θεωρεί ότι τα πρόσφατα μέτρα Ντράγκι είναι δυσανάλογα εκτιμώντας ότι οι κινήσεις αυτές δεν δικαιολογούνται από την τρέχουσα κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας και στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να σκεφθεί κανείς ότι η περαιτέρω χαλάρωση δεν θα έχει το αποτέλεσμα που αναμένεται.
Στην Ελλάδα οί τράπεζες αναμένουν να καθοριστούν τα δεδομένα του νέου stress test καθώς οι τράπεζες πρέπει να προσμετρήσουν αν και κατά πόσον θα χρειαστούν κεφάλαια, με ποιές προϋποθέσεις και πως θα επιτύχουν να τα αντλήσουν μέσω της δευτερογενούς αγοράς χρέους.
Είναι βέβαιο πως η Lagarde ακόμη και εάν επανεξετάσει τις πολιτικές Draghi δεν θα αλλάξει ρότα ούτε γρήγορα ούτε απότομα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης