Τελευταία Νέα
Διεθνή

Strategic Culture: Πραγματικός κερδισμένος από την τουρκική εισβολή στη Συρία είναι η Ρωσία

Strategic Culture: Πραγματικός κερδισμένος από την τουρκική εισβολή στη Συρία είναι η Ρωσία
Πώς η Μόσχα κατόρθωσε να κερδίσει, αφήνοντας «ικανοποιημένους» τόσο τον Erdogan όσο και τον Trump
Την εκτίμηση ότι η Ρωσία θα αποδειχθεί ο τελικός κερδισμένος από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία και την εισβολή της Τουρκίας στις βόρειες περιοχές της χώρας, εκτιμά το think tank, Strategic Culture Foundation σε ανάλυσή του.
Άλλωστε, σημειώνει η Μόσχα έχει κατορθώσει να διατηρήσει επαφές με όλα τα μέρη της σύγκρουσης, ενώ, τουλάχιστον φανερά, αυτό που επαναλαμβάνει είναι ότι: «Η Μόσχα και η Δαμασκός ανέκαθεν υποστήριζαν ότι είναι αντίθετοι με οποιαδήποτε μορφή κατανομής ή παράνομης ξένης παρουσίας στη Συρία».
Η Μόσχα φρόντισε να έχει τριμερείς συνομιλίες με Ιράν και Τουρκία στην Αστάνα.
Ο Putin κατόρθωσε να συγκεντρώσει στο Σότσι τη συριακή κυβέρνηση και τις αντιπολιτευτικές ομάδες για να συζητήσουν το μέλλον της Συρίας. Στη Γενεύη, η Μόσχα μεσολάβησε μεταξύ της Δαμασκού και της διεθνούς κοινότητας, προστατεύοντας τη Συρία από το διπλωματικό σκάνδαλο των ΗΠΑ και άλλους εχθρούς της Συρίας.
Η Τουρκία, αποκλειστικά λόγω της ήττας της στη Συρία, βρίσκεται πλέον σε ενεργό διάλογο με τη Μόσχα και την Τεχεράνη.
Καθώς η Άγκυρα βιώνει επιδείνωση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Μόσχα είδε μια μεγάλη ευκαιρία να φέρει την Τουρκία πιο κοντά στη Δαμασκό.
Η στρατηγική της Ρωσίας ήταν περίπλοκη και απαιτούσε πολλή υπομονή, αλλά χάρη στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την εποπτεία της Ρωσίας, μαζί με τη γενναιότητα και το θάρρος των συριακών στρατιωτών, φαίνεται ότι τα καταφέρνει
Εκτός από την επαρχία Idlib, το κύριο πρόβλημα για τη Δαμασκό ήταν η αμερικανική κατοχή στα βορειοανατολικά της χώρας, με το πρόσχημα ότι θα προστατευθούν οι Κούρδοι από το καθεστώς του Assad, καθώς και για την «καταπολέμηση της Daesh».
Ο Erdogan τελικά είναι εγκλωβισμένος, καθώς από τη μία πλευρά δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγο της καταρρέουσας τουρκικής οικονομίας και από την άλλη καθώς συγκρούεται με τους μέχρι σήμερα συμμάχου του.
Ως εκ τούτου χρειάζεται άμεσα μία «νίκη» προκειμένου να την «πουλήσει» στην εκλογική του βάση.
Αυτός μπορεί να είναι ο πρωταρχικός λόγος πίσω από την απόφαση του Erdogan να εισέλθει στη Συρία υπό την προϋπόθεση ότι το YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με το ΡΚΚ - προχωρώντας στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.
Από την πλευρά του ο Trump ήθελε απεγνωσμένα μία ευκαιρία για να απομακρύνει τα φώτα της δημοσιότητας από την παραπομπή του και η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία του την προσέφερε.
Ακόμη και οι αναρτήσεις του στο Twitter, στις οποίες κατηγορεί τις προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, για διατήρηση αμερικανικών στρατευμάτων σε «ατελείωτους και άσχετους πολέμους», γίνεται προκειμένου να πείσει και αυτός την εκλογική του βάση ότι εξακολουθεί να ισχύει το σύνθημά του: «Η Αμερική Πρώτα!».
Παράλληλα Trump και Erdogan απομάκρυναν την προσοχή από την κόντρα τους στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, με αφορμή και την αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων από την Άγκυρα.
Η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα δεν είχαν ποτέ πιθανότητα να αποτρέψουν τη Δαμασκό από την επανένωση της χώρας.
Υποστηρίχθηκε από τη Μόσχα ότι η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα θα αναζητήσουν αργά ή γρήγορα τη σωστή στρατηγική εξόδου.
Ο Trump θα δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για χώρες που βρίσκονται 7000 μίλια από τις ΗΠΑ και ο Erdogan, στο τέλος αν και απρόθυμα, θα παραδεχθεί ότι τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας «προστατεύονται», έστω και από τον στρατό του Assad και ως εκ τούτου και η Τουρκία έχει την αναγκαία προστασία από τους «τρομοκράτες Κούρδους».
Μια συμφωνία που επιβραβεύει τη Δαμασκό και τη Μόσχα σώζει τους Κούρδους ενώ αφήνει τον Erdogan και τον Trump με μια αξιοπρεπή εμφάνιση σε μια κατάσταση που δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί σε εγχώριο ή διεθνές ακροατήριο.
Η Μόσχα ξεκίνησε κοινές περιπολίες με τον Συριακό Αραβικό Στρατό στα σύνορα με την Τουρκία για να αποτρέψει τυχόν στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.
Αν η Άγκυρα σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση τις επόμενες ημέρες, η Δαμασκός θα ανακτήσει τον έλεγχο των πετρελαϊκών πεδίων.
Ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας ενός από τα σπουδαιότερα διπλωματικά αριστουργήματα που έχουν γραφεί ποτέ…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης