Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας: Στόχος η επίλυση εργασιακών και ασφαλιστικών προβλημάτων

Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας: Στόχος η επίλυση εργασιακών και ασφαλιστικών προβλημάτων
Κομισιόν: Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας θα επιλύει εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα
Πρεμιέρα έκανε σήμερα 16/10 η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας με την πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της στις Βρυξέλλες, έχοντας αποστολή την ενημέρωση και τον συντονισμό πολιτών, επιχειρήσεων και κρατών-μελών για τα εργασιακά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, καθώς επίσης και την εξεύρεση λύσεων σε περιπτώσεις διασυνοριακών διαφορών.
«Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά εργασίας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.
Περίπου 17,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζουν ή εργάζονται σήμερα σε άλλο κράτος μέλος - δηλαδή δύο φορές περισσότεροι απ' ό,τι πριν από μία δεκαετία. Την ίδια στιγμή, εκατομμύρια επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε διασυνοριακό επίπεδο.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας έρχεται να προστεθεί σε ένα σημαντικό σύνολο νομοθεσίας για τη ρύθμιση διαφόρων πτυχών της κινητικότητας, όπως οι κανόνες για την απόσπαση των εργαζομένων, οι οποίοι κατοχυρώνουν την αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία στον ίδιο τόπο, ενώ εκκρεμεί μια τελική συμφωνία για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.
Δεν θα δημιουργηθούν νέες αρμοδιότητες της Αρχής σε επίπεδο ΕΕ και τα κράτη-μέλη θα παραμείνουν πλήρως υπεύθυνα για την εκτέλεση των εργασιακών κανόνων και των κανόνων κοινωνικής ασφάλισης.
«Η προστιθέμενη αξία της Αρχής συνίσταται στο γεγονός ότι θα διευκολύνει τη συνεργασία των κρατών μελών, θα εξορθολογίσει τις υφιστάμενες δομές και θα παρέχει επιχειρησιακή υποστήριξη, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότερη εκτέλεση των κανόνων».
Ως το 2024 ο ετήσιος προϋπολογισμός της Αρχής θα ανέλθει σταδιακά στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ το προσωπικό της θα φτάσει τους 140 υπαλλήλους.
«Με τον τρόπο αυτό θα ωφεληθούν άμεσα τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που ζουν ή εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος, καθώς και εκατομμύρια επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διασυνοριακό επίπεδο στην ΕΕ», δήλωσε ο Πρόεδρος Juncker, ο οποίος είχε μιλήσει για την ιδέα για τη δημιουργία της Αρχής στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2017 ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Juncker θα παραβρεθεί στην εναρκτήρια τελετή στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας P. Pellegrini, δεδομένου ότι τα κράτη μέλη επέλεξαν τη Μπρατισλάβα ως έδρα της Αρχής.
«Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας είναι το σημείο συνάντησης των εθνικών αρχών», είπε ο V. Dombrovskis , ενώ η Επίτροπος για την Απασχόληση M. Thyssen χαρακτήρισε τη νέα Αρχή Εργασίας «λάδι στη μηχανή της εσωτερικής αγοράς» και έναν χώρο στον οποίο ομόλογοι διαφόρων εθνικών αρχών θα κληθούν να συνεργαστούν και να δώσουν από κοινού λύση στα ζητήματα που τους απασχολούν.
Το διοικητικό συμβούλιο της Αρχής αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών, της Επιτροπής, των κοινωνικών εταίρων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από παρατηρητές από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, την Ελβετία και οργανισμούς της ΕΕ στον τομέα της απασχόλησης και των κοινωνικών υποθέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης