Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Εξαιρετικά προβληματισμένες» οι ΗΠΑ για τα κινεζικά πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο από το Ιράν

«Εξαιρετικά προβληματισμένες» οι ΗΠΑ για τα κινεζικά πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο από το Ιράν
Προειδοποιήσεις Ουάσινγτκον στα κινεζικά πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο από το Ιράν
Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί τις κινεζικές ναυτιλιακές εταιρείες να μην σβήσουν τους αναμεταδότες των πλοίων τους για να κρύψουν τις ιρανικές αποστολές πετρελαίου κατά παράβαση των κυρώσεων των ΗΠΑ, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι των ανώτερων διοικητικών υπηρεσιών.
«Έχουμε μιλήσει πολύ με τις ναυτιλιακές εταιρείες, δεν θέλετε να το κάνετε αυτό, δεν αξίζει τον κόπο», τόνισε πηγή στο Reuters. «Πρόκειται για απίστευτα επικίνδυνη και ανεύθυνη συμπεριφορά».
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού πετρελαίου, αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Trump επανέλαβε κυρώσεις για την κύρια εξαγωγή της Τεχεράνης. Το αδιέξοδο συνέβαλε στην επιβολή κυρώσεων στις ΗΠΑ το Μάιο σε μια προσπάθεια να οδηγήσει τις πωλήσεις πετρελαίου του Ιράν στο μηδέν.
Οι κυρώσεις αποσκοπούν στην κατάργηση των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν, του προγράμματος των βαλλιστικών πυραύλων και της επιρροής στη Συρία, το Ιράκ και άλλες χώρες.
Οι εξαγωγές πετρελαίου της μειώθηκαν σε λιγότερο από 400.000 βαρέλια την ημέρα από περίπου 2,5 εκατομμύρια β/η.
Στις 25 Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε πέντε κινεζικά άτομα και δύο κινεζικές θυγατρικές της COSCO, λέγοντας ότι είχαν στείλει αργό πετρέλαιο του Ιράν κατά παράβαση των κυρώσεων.
Λίγες μέρες αργότερα, τα 14 πλοία COSCO, περίπου το ένα τρίτο του στόλου της, σταμάτησαν να στέλνουν δεδομένα θέσης από το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης (AIS) μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 7 Οκτωβρίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων στο Refinitiv Eikon.
Η κυβέρνηση Trump δήλωσε την Τρίτη ότι επιβεβαίωσε ανεξάρτητα ότι η COSCO είχε κλείσει το AIS στα πλοία της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης