Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: «Βόμβα» 19 τρισ. δολ. εταιρικού χρέους απειλεί την παγκόσμια οικονομία λόγω χαμηλών επιτοκίων - Ευάλωτο το χρηματοπιστωτικό σύστημα

tags :
ΔΝΤ: «Βόμβα» 19 τρισ. δολ. εταιρικού χρέους απειλεί την παγκόσμια οικονομία λόγω χαμηλών επιτοκίων - Ευάλωτο το χρηματοπιστωτικό σύστημα
Το 40% του εταιρικού χρέους συγκεντρώνεται σε οκτώ χώρες
«Βόμβα» 19 τρισ. δολαρίων εταιρικού χρέους απειλεί την παγκόσμια οικονομία λόγω των χαμηλών επιτοκίων, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με την έκθεση για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τα χαμηλά επιτόκια ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να δανείζονται, με αποτέλεσμα μια ωρολογιακή βόμβα ύψους 19 τρισ. δολ. να απειλεί την παγκόσμια οικονομία, σε περίπτωση που διολισθήσει στην ύφεση.
Το 40% του εταιρικού χρέους συγκεντρώνεται σε οκτώ χώρες: Τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.
To ΔΝΤ προειδοποιεί ότι το εταιρικό χρέος θα είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί εάν υπάρξει επιβράδυνση έστω και κατά το ήμισυ σοβαρή, σε σχέση με αυτή πριν από μια δεκαετία.


Σύμφωνα με το ΔΝΤ η νομισματική πολιτική την οποία εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, προκαλούν κάποιες «παρενέργειες», καθώς στρέφουν τις επιχειρήσεις στον δανεισμό, παρά το γεγονός ότι πολλές εξ αυτών θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με την αποπληρωμή των χρεών τους.
Οι αναλυτές του ΔΝΤ ανησυχούν ότι το εταιρικό χρέος καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και καλείο τις κυβερνήσεις να μην επαναλάβουν τα λάθη του 2002, όταν αγνόησαν τα προειδοποιητικά σημάδια της κρίσης.


«Μία ραγδαία και ξαφνική σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, λόγω ενός σημαντικού γεγονότος, όπως για παράδειγμα το Brexit χωρίς συμφωνία, θα αποκαλύψει τις αδυναμίες και θα ασκήσει σημαντικές πιέσεις στις αποτιμήσεις των assets», προειδοποιούν οι Tobias Adrian και Fabio Natalucci, κορυφαίοι αξιωματούχου του Ταμείου.
Όπως εξηγούν, ο φτηνός δανεισμός βοήθησε τις αγορές να ενισχυθούν βραχυπρόθεσμα, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να ρισκάρουν υψηλότερες αποδόσεις, ωστόσο μεσοπρόθεσμα κρύβει κινδύνους όπως η αστάθεια και η χαμηλότερη ανάπτυξη.


Το περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων ωθεί τους επενδυτές στο κυνήγι αποδόσεων σε τοποθετήσεις υψηλότερου ρίσκου και χαμηλότερης δυνατότητας άμεσης ρευστοποίησης.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η μεγαλύτερη ζήτηση για τοποθετήσεις μεγαλύτερου ρίσκου θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τις τιμές των assets και να ενθαρρύνει αύξηση του δανεισμού από μη χρηματοπιστωτικές εταιρίες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ εκφράζει την ανησυχία του για τα υψηλά επίπεδα του εταιρικού χρέους.
Ωστόσο το Ταμείο  προειδοποιεί ότι οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο να μειώσουν τα επιτόκια για την καταπολέμηση των άμεσων οικονομικών κινδύνων έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, οδηγώντας σε «ανησυχητικά» επίπεδα χρέους με κακή πιστωτική ποιότητα και αυξανόμενη χρηματοοικονομική ευπάθεια μεσοπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης