Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπόγειο χτύπημα στις τουρκικές τράπεζες από τις ΗΠΑ - Η Halkbank κατηγορείται για παραβίαση των ιρανικών κυρώσεων - Υπό αναστολή 7 τραπεζικές μετοχές

tags :
Υπόγειο χτύπημα στις τουρκικές τράπεζες από τις ΗΠΑ - Η Halkbank κατηγορείται για παραβίαση των ιρανικών κυρώσεων - Υπό αναστολή 7 τραπεζικές μετοχές
Κίνδυνος για πρόστιμο πολλών δισεκατομμυρίων για την Halkbank
Μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών, καθώς οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα χρημάτων, παραβιάζοντας τις κυρώσεις κατά του Ιράν.
Η κίνηση των αμερικανικών αρχών ενδέχεται να κλιμακώσει έντονα τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον την παραμονή της επίσκεψης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Mike Pence στην Τουρκία.
Μάλιστα, προκαούνται πλέον σοβαρές ανησυχίες για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, R. T. Erdogan είχε γνώση των ερευνών και είχε αναφέρει στα ανώτερα στελέχη της τράπεζας ότι πρόκειται για μια μεγάλη συνωμοσία που αποτελούσε μια "διεθνή προσπάθεια πραξικοπήματος".
Παρόλο που είναι σπάνιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να παρεμβαίνει στις έρευνες, το χρονοδιάγραμμα των κατηγοριών ενδέχεται να αντικρουστεί από την τουρκική ηγεσία, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να ανακόψει την Άγκυρα για τη στρατιωτική της εισβολή στη Συρία.
Η απόφαση τίθεται σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη 16/10, ενώ δεν δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με το πότε θα αρθεί η απαγόρευση.
Μετά την ανακοίνωση για το κατηγορητήριο, το χρηματιστήριο της Τουρκίας «ανέστειλε προσωρινά» τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις σε επτά τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Turkiye Halk Bankasi AS.
Σύμφωνα με τις τουρκικές μετοχές, η Halkbank είχε αρνηθεί να διαπραγματευτεί κάποιου είδους πρόστιμο, πιστεύοντας ότι "θα μπορούσε να ξεπεράσει τις κατηγορίες μέσω της παρατεταμένης πειθούς".
Απαγγέλλοντας τις κατηγορίες, ο Αμερικανός πληρεξούσιος Geoffrey Berman περιγράφει τη συμπεριφορά της Halkbank ως «τολμηρή», προσθέτοντας ότι είχε «υποστηριχθεί και προστατευθεί από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, μερικοί από τους οποίους έλαβαν εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες».
"Η Halkbank θα πρέπει τώρα να απαντήσει για τη συμπεριφορά της στο αμερικανικό δικαστήριο", ανέφερε.
Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι τα έσοδα από την πώληση ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Τουρκία είχαν κατατεθεί στη Halkbank, η οποία στη συνέχεια χρησιμοποίησε διάφορα συστήματα επιβολής κυρώσεων για να διαθέσει περίπου 20 δισ. δολάρια των κεφαλαίων στην κυβέρνηση του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης των εικονικών αγορών τροφίμων και φαρμάκων από ιρανούς πελάτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης