Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενισχύονται οι ασιατικές αγορές μετά τα κέρδη στη Wall - Στο +1,20% και τις 22.472,92 μονάδες ο Nikkei

tags :
Ενισχύονται οι ασιατικές αγορές μετά τα κέρδη στη Wall - Στο +1,20% και τις 22.472,92 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονκγ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,67% στις 26.682,25 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (16/10) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, εν μέσω προσδοκιών στις τάξεις των επενδυτών τόσο για τις συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, όσο και για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,20% καθώς οι μετοχές των Fast Retailing και Yamaha Motors ενισχύθηκαν κατά +3,90% και +2,74% αντίστοιχα, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +1,27% και τις 6.736,50 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,71% στις 2.082,83 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να ενισχύεται κατά +1,20%, στον απόηχο της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να μειώσει τα επιτόκια για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες.
Το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Korea αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσεις, στο 1,25% έναντι 1,5% προηγουμένως, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Πρόκεται για τη δεύτερη συνεχόμενη μείωση στην οποία προχωράει η Τράπεζα της Κορέας, μετά τη σχετική κίνηση του Ιουλίου, με το επιτόκιο να βρίσκεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2017.
«Αναμένουν περαιτέρω μείσω των επιτοκίων, πιθανώς μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, επειδή η οικονομική ανάπτυξη δεν πρόκεται να ανακάμψει σύντομα», τόνισε ο αναλυτής της Daishin Securities, Kong Dong-rak, μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονκγ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,67% στις 26.682,25 μονάδες, καθώς η μετοχή της Geely Automobile ενισχύθηκε κατά +1,35%, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο +0,46% και τις 11.162,83 μονάδες.
Αντίθετα, ήπιες πτώσεις σημειώθηκαν στις αγορές της ηπειρωτικής Κίνας, καθώς η μετοχή της Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,41% στις 2.978,71 μονάδες, ενώ η μετοχή της SZSE Component έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,31% στις 9.641,68 μονάδες.
Οι επενδυτές παρακολοθούν τις εξελίξεις των εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, στον απόηχο της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές την περασμένη Παρασκευή (11/10), με την Ουάσιγκτον να ανακοινώνει παράλληλα την ακύρωση των δασμών που ήταν πραγραμματισμένοι για την τρέχουα εβδομάδα.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ διευκρίνισαν ότι οι δασμοί του Δεκεμβρίου θα παραμείνουν κανονικά σε ισχύ μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της συμφωνίας.
Όσον αφορά το Brexit, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν ότι η συμφωνία με τη Βρετανία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, εφόσον η βρετανική κυβέρνηση δεχθεί να πραγματοποιήσει ορισμένες παραχωρήσεις.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αποφυγή ενός «σκληρού» Brexit θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και θα αμβλύνει τις ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών.
Ήπια κέρδη καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, ανακάμπτοντας από την πτώση των προηγούμενων ημερών, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν τόσο την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και την παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,41% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 58,98 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,47% στα 53,06 δολ. ανά βαρέλι.
«Το πετρέλαιο αρχίζει να βλέπει μία ανοδική δυναμική εν μέσω αποκλιμάκωσης δύο μεγάλων κίνδυνων για την παγκόσμιας ζήτηση, τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, και το Brexit», ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής της OANDA, Edward Moya, προσθέτοντας ότι «ενώ μία ευρύτερη εμπορική συμφωνία φαίνεται απίθανη στο άμεσο μέλλον, οι κίνδυνοι για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας έχουν εξασθενίσει».
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammad Barkindo, δήλωσε ότι ο Οργανισμός «θα κάνει οτιδήποτε είναι εντός των δυνατοτήτων του, μαζί με τους συμμάχους του, προκειμένου να διατηρήσει τη σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου πέρα από το 2020».
Σημειώνεται ότι αργότερα εντός της ημέρας αναμένονται τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου για τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ κατά την περασμένη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης