Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πέτσας: Ο «Ηρακλής» θα επιτρέψει στις τράπεζες να βγουν εκτεταμένα στις αγορές το 2020

Πέτσας: Ο «Ηρακλής» θα επιτρέψει στις τράπεζες να βγουν εκτεταμένα στις αγορές το 2020
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι το σχέδιο Ηρακλής θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2019
Ιδιαίτερα θετικό κλίμα επικρατεί στην κυβέρνηση σχετικά με το σχέδιο «Ηρακλής» για τις ελληνικές τράπεζες και την εξυγίανση του κλάδου.
«Ουσιαστικά, ο "Ηρακλής" θα επιτρέψει στις τράπεζες να βγουν εκτεταμένα στις αγορές το 2020, αντλώντας κεφάλαια με χαμηλό κόστος.
Σημαντικά μικρότερο από το κόστος δανεισμού σε σχέση με πρόσφατες εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων, όπως της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Μάλιστα, διευκρίνισε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν το τέλος του 2019.
«Η έγκριση του -και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από τρεις μήνες- αποτελεί μεγάλη επιτυχία η οποία στηρίχθηκε στη συνεργασία της κυβέρνησης με όλους τους παράγοντες του τραπεζικού συστήματος, την Τράπεζα της Ελλάδας, τις τράπεζες και το ΤΧΣ» υποστήριξε ο κ. Πέτσας.
Ο κυβερνητικός περιέγραψε και το γενικότερο πλαίσιο του σχεδίου, επισημαίνοντας ότι «θα απαλλάξει, σε πρώτη φάση, τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια 30 δισ. ευρώ, δηλαδή από το 40% του αποθέματος των "κόκκινων δανείων".
Θα τους επιτρέψει, δηλαδή να ανοίξουν τη στρόφιγγα για τη ροή χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία.
Και μάλιστα αυτό θα γίνει χωρίς οι Έλληνες φορολογούμενοι και ο κρατικός προϋπολογισμός να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ.
Αντιθέτως, θα υπάρξει όφελος από τις προμήθειες που θα εισπράξει το Δημόσιο για την παροχή των εγγυήσεων ύψους 9 δισ. ευρώ, οι οποίες θα ανέλθουν στα περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως».
Εξάλλου, ο κ. Πέτσας επιχείρησε να βάλει ένα τέλος στη συζήτηση σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τονίζοντας «Είναι νωρίς για ονοματολογία για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Προς το τέλος του έτους ο πρωθυπουργός θα λάβει τις αποφάσεις του».

Οι κυρώσεις στην Τουρκία

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία τόσο όσον αφορά τη Συρία όσο και την κυπριακή ΑΟΖ.
«Φαίνεται πως η ΕΕ είναι αποφασισμένη να φτιάξει ένα πλαίσιο κυρώσεων στην Τουρκία, τόσο για τη Συρία όσο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Τις επόμενες μέρες θα το συγκεκριμενοποιήσουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, ώστε να συμμορφωθεί η Τουρκία με το διεθνές δίκαιο» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι «οι πολίτες πρέπει να αρχίσουν να κρίνουν την πολιτική μας για το μεταναστευτικό όταν θα έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, όχι τώρα», ενώ σχετικά με την Τουρκία τόνισε ότι «οποιαδήποτε χρηματοδότηση από την ΕΕ θα πρέπει να συνδυάζεται με σαφείς ενέργειες συμμόρφωσης της Τουρκίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης