Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τις προσεχείς ημέρες το deal της Eurobank για τα 26 δισ NPEs – Η Pimco εξετάζει να αγοράσει το 10-15% της τράπεζας και γιατί έφυγε το RWC;

tags :
Τις προσεχείς ημέρες το deal της Eurobank για τα 26 δισ NPEs – Η Pimco εξετάζει να αγοράσει το 10-15% της τράπεζας και γιατί έφυγε το RWC;
Η Pimco εφόσον κλείσει το deal με τα NPEs σχεδιάζει να αγοράσει το 10% με 15% της Eurobank από 5,1% που κατέχει
Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να κλείσει το deal της Eurobank με την Pimco για τα 26 δισεκ. προβληματικά δάνεια και ανοίγματα.
Με βάση πηγές που μίλησαν ανεπίσημα στο bankingnews σύντομα θα κλείσει το deal μεταξύ της Eurobank και της Pimco έναντι 400-420 εκατ ευρώ.
Το σχέδιο περιλαμβάνει
-τιτλοποίηση 2 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων το γνωστό ως πρόγραμμα pillar
-Την πώληση 7,2 δισεκ. ευρώ προβληματικών επιχειρηματικών δανείων και λιανικής 44% προς 56% γνωστό και ως πρόγραμμα Cairo
-Θα πωλήσει την FPS η οποία είναι η εταιρία διαχείρισης της Eurobank προβληματικών δανείων με στόχο τελικώς να διαχειρίζεται 26 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Η Eurobank για το πρόγραμμα Cairo θα εκδώσει 2 δισεκ. senior bond το οποίο θα διακρατήσει η τράπεζα με πιθανότητα – ίσως το 1 δισεκ. να το πάρει το Fairfax –
Επίσης θα εκδώσει 1,25 δισεκ. mezzanine bond καθώς και 3,8 με 3,9 δισεκ. junior bond
Τα 3,8 με 3,9 δισεκ. junior bond έχουν μηδενική αξία.
Τα mezzanine bond 1,25 δισεκ. το 20% δηλαδή 250 εκατ θα πληρώσει ο επενδυτής που θα αγοράσει το Cairo και θα αποκτήσει και την FPS.
Εκτιμάται ότι η Pimco που είναι ο στρατηγικός επενδυτής θα πληρώσει
100 εκατ για το pillar
50-60 εκατ για το Cairo
250-260 εκατ για την FPS
Συνολικά 400-420 εκατ ευρώ στο βέλτιστο σενάριο.
Από το μεσαίο ομόλογο mezzanine bond του Cairo συνόλου 1,25 δισεκ. τα 250 εκατ θα τα αγοράσει ο επενδυτής που θα αναλάβει όλη την διαχείριση των προβληματικών δανείων και το 1 δισεκ. που απομένει από το μεσαίο ομόλογο θα δοθεί δωρεάν ως μέρισμα εις είδος στους μετόχους.

Η Pimco εφόσον κλείσει το deal σχεδιάζει να αγοράσει το 10% με 15% της Eurobank από 5,1% που κατέχει

Εφόσον το deal κλείσει η Pimco που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό από 5,1% που κατέχει στην Eurobank στο 10% με 15%.
Για την Pimco το deal με την Eurobank για τα NPEs θα είναι απαρχή μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας που θα οδηγήσει σε αύξηση ποσοστού στην Eurobank.
H εξαγορά του 10% με 15% της Eurobank δεν είναι βεβαίως στόχος άμεσος αλλά θα πραγματοποιηθεί σε ένα βάθος χρόνου, όταν προχωρήσει μεγάλο μέρος της εξυγίανσης της Eurobank από τα NPEs.

Και ενώ το Fairfax είναι σταθερός στρατηγικός επενδυτής, το RWC αποχώρησε

Το fund RWC asset advisors που είχε φθάσει να κατέχει το 5,2% της Eurobank σχεδόν έχει πουλήσει όλη την επενδυτική του θέση.
Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η αιτία που πιέστηκε κάποιο διάστημα σημαντικά η μετοχή της Eurobank.
Βέβαια ενώ το RWC αποχώρησε, αύξηση την επενδυτική του θέση το Capital Group στο 5,20%.
Μέρος των μετοχών του RWC τα αγόρασε το Capital.
Το RWC αποχώρησε για λόγους που σχετίζονται με τις αποδόσεις που είχαν επιτευχθεί και την στρατηγική μείωση του ρίσκου στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Τονίζεται ότι ο βασικός στρατηγικός επενδυτής της Eurobank με ενεργή συμμετοχή είναι το Fairfax από τον Καναδά με ποσοστό 33%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης