Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συνεχίζονται οι επαφές σε Αθήνα και Ουάσιγκτον για τον «Ηρακλή» - Οι προοπτικές και οι ενδιαφερόμενοι

Συνεχίζονται οι επαφές σε Αθήνα και Ουάσιγκτον για τον «Ηρακλή» - Οι προοπτικές και οι ενδιαφερόμενοι
Το θεσμικό πλαίσιο για τον Ηρακλή  εκτιμάται πως θα είναι είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του μήνα ώστε να λάβει γνώση αυτού τόσο η ΕΚΤ όσο και ο SSM
Μια σειρά επαφών σε Αθήνα και Βρυξέλλες για τη λειτουργία του σχεδίου Ηρακλή αλλά και για να διασφαλιστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δευτερογενή αγορά τρέχει το Υπουργείο Οικονομικών.
Η Έλκε Κένινγκ, επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εκκαθάρισης (Single Resolution Board), της ευρωπαϊκής αρχής για την εκκαθάριση τραπεζών είχε μακρά συζήτηση για τα θέματα των κόκκινων δανείων των τραπεζών με το οικονομικό επιτελείο και ιδιαιτέρως με τον υφυπουργό κ. Γιώργο Ζαββό αναλύοντας,  το πως θα λειτουργήσει με τον αρτιότερο τρόπο η δευτερογενής αγορά κεφαλαίου των τραπεζών.
Σε σχέση με τον Ηρακλή πλέον η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να λάβει τα ηνία της δραστηριότητας προωθώντας  το κρίσιμο θέμα του risk weighted asset (τον προσαρμοσένο κίνδυνο του ενεργητικού των τραπεζών) ενώ ο αναβαλλόμενος φόρος θα αποτελέσει ένα δεύτερο κεφάλαιο το οποίο αναμένεται να επιλυθεί  σε μια δεύτερη φάση:
α. μέσω της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της κερδοφορίας των πιστωτικών ιδρυμάτων ως απότοκο της ανάκαμψης αυτής
β. μέσω μιας σειράς τεχνικών που σταδιακά θα έφάρμοστούν προκειμένου να απομειώσουν το DTC όχι όμως στη φάση που οι τράπεζες προχωρούν σταδιακά στην εξυγίανση των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια καθώς κάτι τέτοιο ενδέχεται να προάγει άμεσα κεφαλαιακές ανάγκες τις οποίες οι τράπεζες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν..
Τόσο ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο υφυπουργός κ.Γιώργος Ζαββός έχουν κλείσει μια σειρά σημαντικών συναντήσεων σε Ουάσιγκτον και  Nέα Υόκρη καθώς αναχωρούν στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του IMF.
Ετσι αναμένεται να δουν πολλούς οίκους όπως την Black Rock, και την Credit Suisse, αλλά και τον οίκο αξιολόγησης Moody's που επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων όπώς και οι λοιποί διεθνείς οίκοι.
Το θεσμικό πλαίσιο για τον Ηρακλή  εκτιμάται πως θα είναι είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του μήνα ώστε να λάβει γνώση αυτού τόσο η ΕΚΤ όσο και ο SSM.
Οι τράπεζες αφού δουν το σχέδιο θα μπορέσουν να αποφασίσουν το ύψος των κόκκινων δανείων θα εντάξουν στο APS και βάση ποιών προϋποθέσεων.
Θεωρείται ωστόσο απολύτως βέβαιο πως τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ενόψει του κρίσιμου stress test που ακολουθεί το 2020 θα πρέπει να έχουν φέρει σε λογαρισμό τα προβληματικά τους χαρτοφυλάκια μέχρι το τέλος του έτους.
Η εκτίμηση πάντως παραγόντων που γνωρίζουν τα θέματα είναι πως όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε αυτό το επίπεδο οι τράπεζες σταδιακά θα επιλυθούν και πως οι θεσμοί θα δείξουν κατανόηση και ανοχή αρκεί να μπορέσει μια ενιαία και συστηματική λύση για τα κόκκινα δάνεια τελικώς να λειτουργήσει.
Οι κρίσιμες ημέρες που ακολουθούν έως ότου κλείσει και η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα αποτελέσει διάστημα προετοιμασίας για τα θέματα του Ηρακλή.
Κοινοτικοί παράγοντες αναφέρουν πάντως στο Βankingnews πως η παράταση της λειτουργίας της Κομμισιόν που αναμένεται λόγω της απόρριψης της Γαλλίδας υποψηφίας Επιτρόπου να παραταθεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων διαπραγμάτευσης με ηπιότερες λύσεις σε σχέση με τις αναμενόμενες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης