Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Στις 20/10 ανακοινώνεται επιτέλους η IPO της Saudi Aramco

tags :
FT: Στις 20/10 ανακοινώνεται επιτέλους η IPO της Saudi Aramco
Ανακοινώνεται το πολυπόθητο IPO της Saudi Aramc
H Σαουδική Αραβία αναμένεται να εγκρίνει και επίσημα την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας του βασιλείου, Saudi Aramco.
Όπως ανέφεραν πηγές στους Financial Times, η κυβέρνηση αναμένεται να υπογράψει αργότερα αυτή την εβδομάδα την εισαγωγή των μετοχών της Saudi Aramco στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας.
Στη συνέχεια θα δώσει το «πράσινο φως» προτού η εταιρεία ανακοινώσει το σχέδιο της να πουλήσει μετοχές στις 20 Οκτωβρίου, σημείωσαν οι πηγές.
Το Ριάντ σκοπεύει να πουλήσει ως και το 3% της Saudi Aramco στο χρηματιστήριο Tadawul.
Ο Yasir al-Rumayyan, πρόεδρος της Saudi Aramco, δήλωσε ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο «πολύ, πολύ σύντομα» και πρόσθεσε πως «η IPO της Aramco θα λάβει χώρα νωρίτερα από ό, τι νομίζετε».
Οι τραπεζίτες στο Βασίλειο επιμένουν ότι η εγχώρια ζήτηση για την πώληση μετοχών είναι ισχυρή.
Οι τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να δανείσουν σε μεγάλο βαθμό στους επενδυτές, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την αγορά μετοχών της Saudi Aramco.
«Είναι όλα σχετικά με το πατριωτικό τους καθήκον, μια αίσθηση ότι μπορούν να μοιραστούν τον πλούτο που δημιουργήθηκε από την Aramco», δήλωσε ένας τραπεζίτης που ενημερώθηκε για τις προετοιμασίες.
«Οι Σαουδάραβες θέλουν να αγοράσουν ένα κομμάτι από αυτό».
Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την υποτιθέμενη κρατική παρέμβαση στη στρατηγική της Saudi Aramco και την ευρύτερη ασφάλεια της ενεργειακής περιουσίας της Σαουδικής Αραβίας μετά από επιθέσεις στη Σαουδική ενεργειακή υποδομή.
Ο Kirill Dmitriye, διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού Ταμείου Επενδύσεων, δήλωσε σε επενδυτικό φόρουμ της Σαουδικής Ρωσίας τη Δευτέρα ότι «μια σειρά ρωσικών επενδυτών έχει πραγματικά ενδιαφέρον για αυτή την IPO».
Η Σαουδική Αραβία έχει ενισχύσει τις προσπάθειες για την υποστήριξη μιας υψηλότερης αποτίμησης για την εταιρεία ακόμη και αν οι αναλυτές της βιομηχανίας, οι τράπεζες που εργάζονται στην IPO και κάποια ξένα ιδρύματα έχουν δηλώσει ότι η αξία της εταιρίας είναι πιθανό να διαμορφωθεί στα  1,5 τρισ. δολάρια.
Τον Σεπτέμβριο του 2019  μήνα, ο Ριάντ ανακοίνωσε ετήσιο μέρισμα ύψους 75 δισ. δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης