Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη Συρία - Τουρκικές και συριακές δυνάμεις στη Manbij - Trump σε Erdogan: Σταματήστε τώρα την εισβολή

Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη Συρία - Τουρκικές και συριακές δυνάμεις στη Manbij - Trump σε Erdogan: Σταματήστε τώρα την εισβολή
Αμετανόητος ο Erdogan - Καμία υποχώρηση παρά τις διεθνές αντιδράσεις - Προελαύνουν οι τουρκικές δυνάμεις στη ΒΑ Συρία
(upd2) Να τερματιστεί άμεσα η τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία και να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump κατά τη διάρκεια επικοινωνίας που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του Rejep Tayip Erdogan, την ώρα που διατυπώνονται διεθνώς έντονες ανησυχίες για τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή ύστερα από τις πληροφορίες που θέλουν τουρκικά και συριακά στρατεύματα να συγκεντρώνονται στη στρατηγικής σημασίας πόλη Manbij που θεωρείται προπύργιο των Κούρδων μαχητών.
Ο Erdogan έχει προαναγγείλει την επίθεση καθώς ήδη οι τουρκικές δυνάμεις σε συνεργασία με τον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA) συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στη βορειοανατολική Συρία με στόχο να καταλάβουν την Manbij, και ενώ συριακά ΜΜΕ κάνουν λόγο για είσοδο στην πόλη και των στρατιωτικών δυνάμεων του Σύρου προέδρου Bashar al Assad, ο οποίος συμφώνησε σε συμμαχία με τους Κούρδους της Συρίας προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουν την τουρκική επίθεση.
Η τελευταία εξέλιξη έχει περιπλέξει ακόμα περισσότερο το σύνθετο γεωπολιτικό και διπλωματικό σκηνικό στη Συρία και δημιουργεί νέα δεδομένα σε ένα από τα πιο αιματηρία πεδία μάχης που είναι σε εξέλιξη εδώ και 8 χρόνια στον πλανήτη.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η ΕΕ εξακολουθεί να παρακολουθεί από "ασφαλή απόσταση" τις εξελίξεις περιοριζόμενη στην καταδίκη των τουρκικών επιθέσεων και απειλώντας ότι θα
υπάρξει πάγωμα στις πωλήσεις όπλων προς την Άγκυρα, ενώ ο Donald Trump ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων ενάντια στην Άγκυρα.
Πάντως ο Trump φέρεται στη διάρκεια της τελευταίας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του Rejep Tayip Erdogan να υιοθετεί αυστηρούς τόνους και να ζητά την μπει τέλος στην τουρκική εισβολή στη Συρία.

Trump σε Erdogan: Να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός

Όπως έκανε γνωστό ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Erdogan, o Trump ζήτησε να τερματιστεί άμεσα η εισβολή και να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός.
Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο Pence, ο Trump, ο οποίος ήταν πολύ αυστηρός με τον Τούρκο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του, κάλεσε τον Erdogan να αρχίσει «διαπραγματεύσεις με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία».
Επίσης ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έκανε γνωστό πως θα ταξιδέψει ο ίδιος προσεχώς στην Τουρκία κατ’ εντολή του Trump σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
«Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν πράσινο φως στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία», είπε εξάλλου ο Pence, την ώρα που ο Λευκός Οίκος δέχεται ολοένα σκληρότερες επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα και για το ότι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή επιχειρήσεων αναδιπλώθηκαν.
Image
Ταυτόχρονα ο κουρδικός στρατός επιβεβαιώνει ότι εκτατοντάδες τζιχανιστές του ISIS έχουν δραπετεύσει από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, χωρίς κανείς να γνωρίζει που βρίσκονται.

Πυρά Cavusoglu (ΥΠΕΞ Τουρκίας) κατά ΗΠΑ: Παραβίασαν τις δεσμεύσεις τους – Δεν μας πτοούν οι κυρώσεις

Πυρά κατά των ΗΠΑ μετά τις κυρώσεις που αποφάσισε ο πρόεδρος Donald Trump κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ παραβίασαν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει σχετικά με τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία.
Σε δηλώσεις του από το Αζερμπαϊτζάν, ο Cavusoglu υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να πάρουν το επιθυμητό για αυτούς αποτέλεσμα μέσω της επιβολής κυρώσεων.
«Κανείς δεν μπορεί να επιτύχει κάποιο αποτέλεσμα απέναντι στην Τουρκία μέσω κυρώσεων και άλλων δράσεων» είπε ο Cavusoglu, ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβίασαν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει απέναντι στην Τουρκία σχετικά με τη στρατιωτική δράση στη Συρία.
«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους  θέλουν να απομονώσουν το Ιράκ, να διαλύσουν τη Συρία και να αποσταθεροποιήσουν τόσο την Τουρκία όσο και το Ιράν» είπε ο Cavusoglu.

Συμμαχία Κούρδων - Assad

Αν και οι σχέσεις του Assad και των Κούρδων διακρίνονταν πάντα από εντάσεις και από διαμάχες κυρίως λόγω του αιτήματος των Κούρδων για μεγαλύτερη αυτονομία στο εσωτερικό της Συρίας, η στάση των ΗΠΑ οδήγησε τις κουρδικές δυνάμεις να ζητήσουν τη στήριξη του προέδρου Assad, ο οποίος από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη Συρία απολαμβάνει της στήριξης της Ρωσίας και του προέδρου Putin.
Υπό αυτά τα δεδομένα, που αναμφίβολα θα ανατρέψουν τις μέχρι στιγμής διαμορφωθείσες ισορροπίες, ο στρατός της Συρίας προτίθεται να αναπτυχθεί με ισχυρές δυνάμεις στη βόρεια Συρία κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με την Τουρκία.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/map%20northernsyria%20positions.jpg?itok=wCXNHFGQ
Ήδη στρατεύματα του στρατού της Συρίας προωθούνται σε διάφορα σημεία στρατηγικής σημασίας όχι μόνο στη βορειοανατολική Συρία αλλά και σε περιοχές όπου μέχρι πρότινος ήταν στα χέρια των Κούρδων, όπως για παράδειγμα στην πόλη Tabqah κοντά στη Raqqah, την οποία οι κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν το 2017 ύστερα από μάχες εβδομάδων με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Οι συριακές δυνάμεις εισήλθαν στην στρατηγικής σημασίας πόλη Tel Tamer στη βορειοανατολική Συρία, η οποία βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο Μ4 που εκτείνεται από το δυτικό άκρο της Συρίας έως το ανατολικό και η οποία απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Ras al Ain, όπου και έχει επικεντρωθεί από την έναρξη της η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας καθώς και στην πόλη Ain Issa, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τους κατοίκους..
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/syrianarmygetty.jpg?itok=IOIhmNIU
Τη συγκρότηση κοινού μετώπου με τον Assad επιβεβαίωσε και υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας, ο οποίος υποστήριξε ότι «η προκαταρκτική στρατιωτική συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των συριακών κουρδικών αρχών με την Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα».

«Η συμφωνία αυτή προβλέπει την είσοδο των κυβερνητικών δυνάμεων στις συνοριακές περιοχές από την πόλη Manbij ως την Derik στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας» ανέφερε μιλώντας στο Reuters ο Badran Jia Kurd.
Σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan ανέφερε ότι η σύγκρουση μεταξύ των δύο στρατών είναι πιθανή εάν οι δυνάμεις υπέρ του Assad εισέλθουν στη βορειοανατολική περιοχή, η οποία έχει εγκαταλειφθεί από αμερικανικά στρατεύματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες Κυριακή 13/10 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αποσύρουν τους 1.000 στρατιώτες τους που υπάρχουν στην περιοχή λόγω της τουρκικής επίθεσης.
Syrian government troops entered the strategic town of Tel Tamer on Monday.

Καταδίκη από ΕΕ

Κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, πετεύχθη συμφωνία και για τα συμπεράσματα όσον αφορά τη βορειοανατολική Συρία.
Ειδικότερα, οι υπουργοί προτρέπουν την Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική της δράση στη Βορειοανατολική Συρία και να αποσύρει τις δυνάμεις της.
«Η ΕΕ καταδικάζει την στρατιωτική δράση της Τουρκίας η οποία υπονομεύει σοβαρά τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, με αποτέλεσμα περισσότεροι πολίτες να υποφέρουν, να χρειάζεται να μετακινηθούν και να έχουν πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Η επίθεση κάνει τις προοπτικές για την πολιτική ηγεσία του ΟΗΕ να επιτύχει την ειρήνη στη Συρία πολύ πιο δύσκολη.
Υπονομεύει επίσης σημαντικά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για να νικήσει το ISIS, υπογραμμίζοντας ότι το ISIS εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια καθώς και για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια της Τουρκίας», επαναλαμβάνουν οι υπουργοί.
Επίσης, η ΕΕ υπενθυμίζει την απόφαση ορισμένων κρατών μελών να σταματήσουν τη χορήγηση αδειών εξαγωγής όπλων στην Τουρκία.
«Τα κράτη μέλη δεσμεύονται για ισχυρές εθνικές θέσεις όσον αφορά την πολιτική εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία βάσει της πρότασης της κοινής θέσης 2008/944 / ΚΕΠΠΑ για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής εφαρμογής των κριτηρίων 4 για την περιφερειακή σταθερότητα.
Η αρμόδια ομάδα εργασίας του Συμβουλίου θα συνεδριάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα για να συντονίσει και να αναθεωρήσει τις θέσεις των κρατών μελών επί του θέματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Image

www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης