Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Erian: Γιατί η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει από ένα ισχυρό δολλάριο

El Erian: Γιατί η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει από ένα ισχυρό δολλάριο
Ένα ισχυρό δολάριο απειλεί να προκαλέσει νομισματικό πόλεμο εκτός από τον εμπορικό, εκθέτει τη Fed σε επιθέσεις, υπονομεύοντας την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη των αγορών, μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις αναδυόμενες αγορές
Μετά την τελευταία άνοδο του δολαρίου ειδήμονες και αγορές διχάστηκαν σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι θα οδηγήσει στη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων στο μέλλον και σε εκείνους που φοβούνται ότι θα επιφέρει επιπλοκές.
Ίσως και οι δύο να έχουν δίκιο, δεδομένου ότι η απάντηση εξαρτάται και θα δοθεί από τις πολιτικές κυρίως και όχι οικονομικές εξελίξεις, ιδιαίτερα από τις στρατηγικές κινήσεις τακτικής που θα ακολουθηθούν στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2020.
Αυτό καθιστά αναγκαίο για επιχειρήσεις και επενδυτές να προβούν σε ελιγμούς και κινήσεις προστασίας τους κατά το δυνατόν από τις επιπλοκές, δεδομένων των υψηλότερων πιθανοτήτων για πιο ακραίες εξελίξεις σε διάφορους τομείς, υποστηρίζει ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και εκλεγμένος πρόεδρος του Queens’ College, του Πανεπιστημίου Cambridge.
Δεν είναι απορίας αξία η επίμονη ισχύς του δολαρίου, αν ληφθούν υπόψη τρεις παράγοντες που προσελκύουν ξένα κεφάλαια στις ΗΠΑ: μια εγχώρια οικονομία η οποία έχει σταθερά καλύτερη επίδοση από άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, μια χρηματιστηριακή αγορά η οποία προηγείται των υπολοίπων, ενώ για τους επενδυτές σταθερού εισοδήματος, παρέχει το πλεονέκτημα μιας μη αντισταθμισμένης απόδοσης.
Oι επενδυτές πιστεύουν ότι στο παρόν αδύναμο παγκόσμιο περιβάλλον, μόνο οι ΗΠΑ είναι σε θέση να διατηρήσουν μια παρατεταμένη ανατίμηση του νομίσματός της.
Οι ευρωπαϊκές και αναδυόμενες οικονομίες φοβούνται ότι οποιαδήποτε διαρκούσα ενίσχυση των νομισμάτων τους θα επιβραδύνει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξή τους.
Αυτό εξηγεί και τις αντικρουόμενες απόψεις για το τι θα επακολουθήσει.
Για κάποιους, ένα ισχυρό δολάριο θα συμβάλλει στη συντεταγμένη εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας.
Προσφέροντας τόνωση στις πιο αδύναμες οικονομίες οι οποίες είναι πιο ανοιχτές στο εμπόριο και έχουν υποφέρει περισσότερο από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, τις βοηθάει να συγκλίνουν με τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, το ισχυρό δολάριο ενέχει ρίσκα.
Πρώτον, απειλεί να προκαλέσει νομισματικό πόλεμο εκτός από τον παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο, τον οποίο πυροδότησε η κυβέρνηση Trump στην προσπάθειά της να αλλάξει εμπορικές πρακτικές που θεωρεί άδικες.
Δεύτερον, εκθέτει τη Fed σε περαιτέρω πολιτικές επιθέσεις, υπονομεύοντας την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη των αγορών.
Τρίτον, μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις αναδυόμενες αγορές με μεγάλες νομισματικές ασυμμετρίες.
Κι αυτό αφορά κυρίως τις χώρες που έχουν υπέρογκα δάνεια σε δολάρια, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που χρησιμοποιούν για την πληρωμή τόκων, είναι σε νομίσματα που υποτιμούνται έναντι του δολαρίου.
Oι τρεις αυτοί παράγοντες αποδυναμώνουν την ανάπτυξη, αυξάνουν τη μεταβλητότητα στις αγορές και οδηγούν σε στενότητα των χρηματοοικονομικών συνθηκών.
Θα έρχονταν σε μια δύσκολη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία.
Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και το εμπόριο επιβραδύνονται, η Ευρώπη μπορεί να διολισθήσει σε ύφεση την επόμενη χρονιά, οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν πολλά περιθώρια παρέμβασης, και υπάρχουν λίγες, αν όχι καθόλου, περιπτώσεις αναδυόμενων οικονομιών που να βρίσκονται σε ανάκαμψη.
Το τι θα συμβεί θα εξαρτηθεί, πρωτίστως, από τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ – οι οποίες μπορούν να καταστήσουν πιθανότερο το λιγότερο ομαλό σενάριο.
O ανταγωνισμός επί ίσοις όροις στο εμπόριο, με την Κίνα κυρίως, αλλά και με άλλες χώρες, είναι ένα από τα λίγα ζητήματα που έχουν ευρεία πολιτική στήριξη στις ΗΠΑ.
Παρά το γεγονός  ότι δεν συμφωνούν όλοι με τις μεθόδους, η πλειονότητα συναινεί ότι πρέπει να υπάρξουν καλύτεροι όροι στο εμπόριο για τις ΗΠΑ.
Τούτο αυξάνει την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί η συναλλαγματική ισοτιμία ως «όπλο».
Η Ευρώπη και η Κίνα μπορούν να αντισταθμίσουν αυτό το ρίσκο, αλλά μόνο εν μέρει, αν κάνουν έγκαιρα παραχωρήσεις στις ΗΠΑ, ειδικά σε ακανθώδη ζητήματα, όπως η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και οι αναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας στην Κίνα.
Στο πλαίσιο μιας εξισορρόπησης της οικονομικής πολιτικής με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής τόνωσης από τις κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να βοηθήσει αποσύροντας σταδιακά τη χρήση αντισυμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής για τον επηρεασμό των αγορών στοιχείων ενεργητικού.
Έχει αποδειχθεί μια απογοητευτική μέθοδος για τη βελτίωση της οικονομίας και γίνεται όλο και περισσότερο αντιπαραγωγική.
Τα δύο διαφορετικά σενάρια για τις επιπτώσεις της ισχύς του δολαρίου αποτελούν παράδειγμα ενός φαινομένου το οποίο δεν έχει μόνο οικονομικές και χρηματοοικονομικές διαστάσεις, αλλά και θεσμικές, πολιτικές και κοινωνικές.
Τούτο είναι η όλο και μικρότερη πιθανότητα να συνεχιστεί το status quo και η υψηλότερη πιθανότητα για πιο ακραίες εξελίξεις.
Το φαινόμενο αυτό προσελκύει το ενδιαφέρον, αλλά όχι όσο θα έπρεπε.
Τούτο δεν προκαλεί έκπληξη, ίσως γιατί υπάρχουν λόγοι που δεν επιλέγουμε λύσεις μακριά από την πεπατημένη.
Σε αυτή την εποχή των άκρων, εταιρείες και επενδυτές μπορούν να μειώσουν τις νομισματικές ασυμμετρίες, να αυξήσουν τα περιθώρια - μαξιλάρια ρευστότητας και να αναζητήσουν οικονομικά αποδοτικές αντισταθμίσεις για να αυξήσουν τις αντοχές και την ανθεκτικότητα τους.
Όσον αφορά το σταθερό εισόδημα, οι επενδυτές μπορούν να ανεβάσουν την ποιότητα και να μειώσουν τις ωριμάνσεις, ώστε να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ακραίες επιπτώσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα περιθώριο να επωφεληθούν από θετικές εξελίξεις.
Και οι αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, θα έπρεπε να επικεντρωθούν στην κάλυψη των αναγκών εκεί και όχι να έχουν το βλέμμα στραμμένο στην εγχώρια αγορά – η στρατηγική «στην Κίνα, μόνο για την Κίνα».
Οι αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τα επακόλουθα ενός ισχυρού δολαρίου είναι μόνο μια από τις όλο και περισσότερες αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει η σημερινή εύθραυστη παγκόσμια οικονομία.
Αντί να αγνοούν την υψηλότερη πιθανότητα ακραίων εξελίξεων, οι εταιρείες και οι επενδυτές πρέπει να την συμπεριλάβουν στον στρατηγικό τους σχεδιασμό.
Να το σκεφτούν σαν φροντίδα έναντι του κινδύνου να μετανιώσουν μελλοντικά για κάτι που δεν έκαναν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης