Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Αποτελούν πλέον οι δασμοί το «νέο φυσιολογικο»;

Reuters: Αποτελούν πλέον οι δασμοί το «νέο φυσιολογικο»;
Οι δασμοί τείνουν να αποτελέσουν το «νέο κανονικό»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, χαρακτήρισε την πρώτη φάση των συνομιλιών με την Κίνα (σ.σ. την περασμένη Πέμπτη 10 και Παρασκευή 11 Οκτωβρίου) ως τη «μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έγινε ποτέ», παρότι δεν συμφωνήθηκε τίποτα γραπτώς και οι περισσότεροι δασμοί παραμένουν σε ισχύ.
Ενώ αποτίμησε ότι η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει αμερικανικά γεωργικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων, άφησε τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα εκατομμυρίων δολαρίων, δημιουργώντας τις ανησυχίες ότι οι δασμοί θα αποτελούν «την νέα κανονικότητα».
Ο 15μηνος εμπορικός πόλεμος μεταξύ του μεγαλύτερου εισαγωγέα στον κόσμο και του μεγαλύτερου εξαγωγέα του, έχει αναγκάσει τους Αμερικανούς αγρότες να αφήσουν τις καλλιέργειες στον τομέα να σβήσουν μετά την εξαφάνιση των κινέζων αγοραστών, ενώ παράλληλα εκτιμήσεις 850 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την παγκόσμια οικονομία - ποσό ίσο με το ΑΕΠ της Ελβετίας.
Η συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο δεν προσέφερε λεπτομέρειες για την συμφωνία και οι δηλώσεις από το Πεκίνο έκαναν το τοπίο ακόμη πιο θολό, υποδηλώνοντας πως οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν έχουν συμφωνήσει σε τίποτα.
Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα τουλάχιστον με τις αμερικανικές καταγγελίες για το οικονομικό μοντέλο που κυριαρχεί το κράτος της Κίνας, το οποίο οδήγησε στον εμπορικό πόλεμο, οι άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με τις πρόσφατες συνομιλίες, δήλωσαν: «Η Κίνα προκαλεί τη μεταφορά της ξένης τεχνολογίας ως τιμή της επιχειρηματικής δραστηριότητας εκεί και αδικαιολόγητα επιδοτεί τις κρατικές επιχειρήσεις, ανεβάζοντας την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που κατακλύζει τις παγκόσμιες αγορές. Οι ΗΠΑ, δεν βρίσκουν καμία ευελιξία σε αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο Nathan Sheets, υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Εμπειρογνώμονες του εμπορίου και αναλυτές της αγοράς θεωρούν ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο θα αποτύχουν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες - όπως συνέβη τον Μάιο - εγκαίρως για μια συνάντηση στα μέσα Νοεμβρίου μεταξύ του Trump και του Κινέζου προέδρου Xi Jinping.
Ακόμα κι αν το κάνουν, λένε, η Κίνα θα είναι λιγότερο διατεθειμένη να κάνει τις παραχωρήσεις που απαιτούνται για μια πιο δύσκολη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, επιλέγοντας αντ 'αυτού να ζήσει με τους αμερικανικούς δασμούς.
Το 2009, ο Mohamed El-Erian της Pacific Investment Management χρησιμοποίησε τη φράση «το νέο κανονικό» για να περιγράψει ένα περιβάλλον μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση με χαμηλή ανάπτυξη και χαμηλά επιτόκια.
Μια δεκαετία αργότερα, το «νέο φυσιολογικό» θα μπορούσε να διαμορφωθεί ως αόριστο, ισχυρό δασμολόγιο της Σοσιαλιστικής Ένωσης για την πλειονότητα των κινεζικών εισαγωγών και ουσιαστικά κινεζικά τιμολόγια στα περισσότερα προϊόντα των ΗΠΑ - μια σταθερή αντίσταση στην παγκόσμια οικονομία και καμία θεμελιώδη αλλαγή στη συμπεριφορά του Πεκίνου.
Η ανακωχή της Παρασκευής δεν προσφέρει ουσιαστικά τίποτα.
Πριν τον εμπορικό πόλεμο, οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία ήταν εξαιρετικά θετικές.
Στα τέλη του 2017, η διοίκηση του Trump βρισκόταν εν όψει της θέσπισης σαρωμένων φορολογικών περικοπών που προορίζονταν να υπερκεράσουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις και να ενισχύσουν την ανάπτυξη των Η.Π.Α., η Ευρώπη είχε ξεφύγει από την κρίση μετά την κρίση και η Κίνα σημείωνε επιβράδυνση αλλά παρέμενε ανθεκτική.
«Η παγκόσμια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας ενισχύεται», γράφει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Οκτώβριο του 2017, προβλέποντας ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι 3,7% το 2018.
Από τότε που άρχισε ο εμπορικός πόλεμος, η Κίνα έχει θέσει τιμολόγια σε προϊόντα αξίας άνω των 110 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου, εκτός από τα εμπορικά αεροσκάφη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενεργούς δασμούς ύψους περίπου 375 δισ. δολαρίων κινεζικών εισαγωγών από ένα ετήσιο σύνολο περίπου 550 δισ. δολαρίων.
Αυτό το μήνα η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Kristalina Georgieva, προειδοποίησε ότι οι εμπορικές συγκρούσεις είχαν οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε «συγχρονισμένη επιβράδυνση», με τους δασμούς να εξαντλούν 700 δισ. δολάρια από την παγκόσμια οικονομική παραγωγή, κυρίως μέσω αβεβαιότητας που έχει καταπνίξει τις επιχειρηματικές επενδύσεις και βλάπτει τις αγορές .
Η Fed των ΗΠΑ έχει κάνει παρόμοιες προβλέψεις, μειώνοντας το 1% ή 850 δισ. δολάρια από το παγκόσμιο ΑΕΠ.
Η ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ μειώθηκε κατά το ήμισυ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, καθώς η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε και το εμπόριο επιβραδύνθηκε, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις 6 Σεπτεμβρίου.
«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει μεγάλη προοπτική για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και άνοιγμα στην Κίνα, ακόμη και αν αναστείλει ο Trump τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα», ανέφερε ο D. Dollar του Brookings Institution.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης